Καν΄ το όπως ο Ραχόι
31/10/2017 11:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καν΄ το όπως ο Ραχόι

Αν υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε όλοι από την Ισπανία είναι ότι εκεί υπάρχει κράτος. Υπάρχει Σύνταγμα και νόμοι και υπάρχουν και κυβερνήτες που τα εφαρμόζουν απαρέγκλιτα. Ακόμη κι αν κάνουν λάθος, ακόμη κι αν υπάρχουν πολλοί που τους περιμένουν για να τους κρεμάσουν.

Hπρώτη αντίδραση, με το αιματοκύλισμα του δημοψηφίσματος, έδειξε έλλειψη ψυχραιμίας. Αν και το γεγονός ότι δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός στην Καταλονία δείχνει ότι κάποιοι κάνουν καλά τη δουλειά τους. Στην Ελλάδα θα είχαμε κάψει την Αθήνα και θα είχαμε και καμιά 10αριά νεκρούς.

Όμως, μια στιβαρή κυβέρνηση, που σέβεται τους νόμους και το Σύνταγμα δεν μπορεί παρά να αντιδράσει όπως αντέδρασε η κυβέρνηση Ραχόι. Το πήγε μέχρι τέλους, όχι για να εκδικηθεί τους Καταλανούς αλλά για να ξεμπροστιάσει τους επικίνδυνους εθνικιστές.

Όμως, η κυβέρνηση Ραχόι είναι… δεξιά και γι’ αυτό ειδικά στην Ελλάδα δεν τυχαίνει της συμπάθειας του Τσίπρα και της παρέας του. Εξ’ ου και η καθυστερημένη κατά δύο εβδομάδες καταδίκη των αποσχιστικών τάσεων από την κυβέρνηση.

Ο Ραχόι τήρησε τους νόμους και δεν κόλλησε πουθενά εξωθώντας τον Πουτζδεμόν σε φυγή στο Βέλγιο για να βρει άσυλο. Τι θα γινόταν στην Ελλάδα; Το πιο πιθανό μια κυβέρνηση της Αριστεράς να άφηνε τους εθνικιστές να αλωνίζουν στο όνομα της… αυτοδιάθεσης.

Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι παίζονται πολύ επικίνδυνα παιχνίδια στην Ισπανία που αν περάσουν μπορεί να τινάξουν στον αέρα όλη την Ευρώπη. Κι ότι στη Μαδρίτη ενδεχομένως παίζεται το τελευταίο χαρτί μιας ενωμένης Ευρώπης και κρατών που δεν θα είναι σκορποχώρι. Ο Ραχόι έπαιξε το δικό του χαρτί επιβίωσης και το κέρδισε. Όσο για την Ελλάδα; Όταν έχεις μια κυβέρνηση που με κρύα καρδιά καταδικάζει τις αποσχιστικές – εθνικιστικές τάσεις επειδή δεν γουστάρεις τον δεξιό Ραχόι, τότε για ποια σοβαρότητα να μιλάμε;