Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
30/10/2019 13:38
Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ηθική (και όχι μόνον) νίκη

Η χθεσινή, σχεδόν ομόφωνη, απόφαση της Βουλής των ΗΠΑ να αναγνωρίσει, επί τέλους, την Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους έχει τεράστια συμβολική (και όχι μόνον) αξία!

Πρώτα-πρώτα είναι αποτέλεσμα σκληρής, μεθοδικής και ακατάπαυστης δουλειάς των Αρμενίων. Να τους συγχαρούμε και να παίρνουμε μαθήματα.

Δεύτερον, η αναγνώριση επιφέρει ένα ισχυρό ράπισμα στον τουρκικό μεγαλοϊδεατισμό και πλήττει το γόητρο της Τουρκίας. Θυμίζει στην Οικουμένη τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας. Εγκλήματα που, δυστυχώς, συνεχίζονται ακόμα και στις ημέρες μας στην Κύπρο και την Συρία, πιο πρόσφατα.

Τρίτον, δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθεί η Ελλάδα, μεταξύ άλλων, στις διεθνείς της σχέσεις. Αφ' ενός να υπενθυμίζει και να συνεχίσει να αγωνίζεται και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας και του Ποντιακού Ελληνισμού. Αφ' ετέρου να φέρνει στη διεθνή κοινή γνώμη τον "τουρκικό τραμπουκισμό" και την συστηματική παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Τέταρτον, η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων αποτελεί, κυρίως, έργο της Αρμενικής Διασποράς στις ΗΠΑ. Καιρός να ξανασκεφθούμε την δύναμη και την δυναμική και της Ελληνικής Ομογένειας την οποία συστηματικά αγνοούμε και με το σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού προσβάλλουμε βαρύτατα.

Τέλος, οι ηθικές νίκες έχουν τεράστια σημασία γιατί διαμορφώνουν μια άποψη στην κοινωνία. Άποψη που σταδιακά περνάει και στην πολιτική εξουσία, πρώτα στη Βουλή και αργότερα στην εκτελεστική εξουσία.

Καμιά εξουσία δεν μπορεί να παραμείνει ισχυρή, όσο αποδυναμώνονται οι ηθικές αρχές επί των οποίων στηρίζεται.