Η νίκη είναι του Μητσοτάκη και όχι της ΝΔ
09/07/2019 16:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η νίκη είναι του Μητσοτάκη και όχι της ΝΔ

Με αφορμή το... debate που γίνεται στο Antinews για το αν το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν το επιθυμητό, αναδημοσιεύουμε το διαφωτιστικό σχόλιο του Ίωνα και Ελευθέριου μέσω του οποίου διατυπώνεται η κυριαρχία Μητσοτάκη:

Η νίκη είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι της ΝΔ και είναι πολύ μεγάλη.

Πρώτον κέρδισε τις εσωκομματικές κόντρα στον κομματικό μηχανισμό.

Δεύτερον κέρδισε απέναντι σε έναν ολοκληρωτικό πολιτικό με 80% δημοφιλία το 2016 και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά μέχρι και πριν λίγο καιρό (πριν δύο χρόνια εάν έλεγε κανείς ότι η ΝΔ θα νικήσει σε βουλευτικές εκλογές θα θεωρούνταν τουλάχιστον αιθεροβάμων - εάν, δε, μιλούσε για αυτοδυναμία θα γινόταν ανέκδοτο).

Πήρε την αυτοδυναμία με 158 βουλευτές, πολύ μεγαλύτερη από αυτήν του Σύριζα που έταζε τα πάντα τον Ιανουάριο του 2015 και χρειάστηκε τον... Καμμένο για να κυβερνήσει. Η ΝΔ θα κυβερνάει μόνη της και με άνεση, που δεν είχε πχ. το 1990.

Η διαφορά από το Σύριζα είναι 8.5% και είναι από τις μεγαλύτερες διαφορές σε βουλευτικές εκλογές από το 1981. Το δε ποσοστό της ΝΔ είναι πολύ κοντά σε αυτό της προ της κρίσης εποχής (40% πρακτικά).

Θέλω να μου πει κάποιος αν περίμενε 40% πριν τις ευρωεκλογές (όχι τι θα ήθελε στα τρελά του όνειρα). Πολύ περισσότερο αν περίμενε τέτοιο ποσοστό και αυτοδυναμία πριν ένα χρόνο.

Επίσης, κάποιες αναλύσεις του τύπου 40%-20% ή και περισσότερο (!) δεν αντέχουν σοβαρής κριτικής και δείχνουν ότι αντί να σκεφτόμαστε επί της πραγματικότητας, προβάλλουμε τις ονειροπωλήσεις μας ως πραγματικότητα - και φυσικά μετά αρχίζουμε την γκρίνια και τη μιζέρια, ενώ θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε για μία βαρύτατη ήττα της αριστεράς και μία συντριπτική επάνοδο της ΝΔ, μετά από μία μακρά περίοδο συκοφαντίας, λασπολογίας, εσωκομματικών μαχαιρωμάτων, αλλά και δίκαιης αγανάκτησης του κόσμου λόγω των πολλών τακτικών και πολιτικών λαθών του κόμματος.

Όλα αυτά είναι νίκη συντριπτική που χρεώνεται αποκλειστικά στον Κυριάκο.

Το ξαναλέω κι εδώ: τα κόμματα εξουσίας δεν καταρρέουν σε μία νύχτα επειδή έτσι μας αρέσει. Για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχουν α) ακραίες κοινωνικές συνθήκες ΚΑΙ β) ο πολιτικός χώρος που θα απορροφήσει τους ψηφοφόρους. Εκτός αν περίμενε κάποιος να ρουφήξει το 35% του Σύριζα η ανίκανη Φώφη ή ... να πάνε όλοι αυτοί στην αποχή. Αυτά, φυσικά, δε γίνονται.