Η ΝΔ να δώσει το καλό παράδειγμα
10/09/2017 14:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ΝΔ να δώσει το καλό παράδειγμα

Η οικογενειοκρατία στην ελληνική πολιτική σκηνή, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, το οποίο αναδείχθηκε και με την υπόθεση του Τραγάκη. Αδέρφια, κόρες, γιοι και ανιψιοί έχουν πάντα μια θέση στη Βουλή ή σε κάποια κυβερνητική θέση. Κι αυτό αποστερεί από σοβαρούς και άξιους πολίτες τη δυνατότητα να διεκδικήσουν κι αυτοί κάποιο αξίωμα.

Ναι, η ΝΔ έχει πρόβλημα με την οικογενειοκρατία, όπως έχει και το ΠΑΣΟΚ και όπως αποκτά πλέον και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Αριστερά δεν ξέφυγε από την πεπατημένη και διορίζει οικογένειες ολόκληρες, με τελευταίο κρούσμα τον πατέρα του Νίκου Παππά. Αλλά και ο ξάδερφος του Τσίπρα, η Περιστέρα στο Πανεπιστήμιο, η σύντροφος του Βίτσα, η γκόμενα του τάδε (να μη λέμε ονόματα) έχουν υποκύψει στις σειρήνες της εξουσίας… παρότι είναι αριστεροί άνθρωποι.

Στο ΠΑΣΟΚ είναι καταγεγραμμένο ένα παγκόσμιο ιστορικό γεγονός. Πατέρας, γιος και εγγονός έγιναν πρωθυπουργοί με τον Γ. Παπανδρέου να παίρνει ουσιαστικά το δαχτυλίδι από τον Σημίτη και η εσωκομματική εκλογική διαδικασία να είναι παρωδία.

Στη Νέα Δημοκρατία ενδεχομένως να έχουμε τον Κυριάκο πρωθυπουργό, γιο πρωθυπουργού, όμως, εδώ υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Ο Μητσοτάκης διεκδίκησε την ψήφο των Νεοδημοκρατών, πέρασε στο δεύτερο γύρο χωρίς να το περιμένει κανείς και τελικά σάρωσε, πέραν πάσης προσδοκίας.

Δεν πήρε κανένα δαχτυλίδι και νίκησε γιατί κάποιες χιλιάδες τον ψήφισαν. Στην περίπτωση του Τραγάκη υπήρξε μια επικοινωνιακή… τραγωδία. Ο πατέρας έδωσε το χρίσμα στον γιο χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Και φυσικά πήρε κόκκινη κάρτα.

Ανάλογοι γόνοι πολιτικών οικογενειών υπάρχουν κι άλλοι. Βουλευτές που ουσιαστικά εξελέγησαν επειδή είχαν βαρύ πολιτικό όνομα. Επειδή ακούγονται πολλά τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το αν ο Κυριάκος σκέπτεται να κόψει κι άλλους γόνους οικογενειών, ακόμη κι αν είναι βουλευτές, ή ακόμη κι αν είναι η ίδια η Ντόρα, η ουσία πρέπει να είναι μία: Ότι κάθε υποψήφιος πολιτευτής, κάθε βουλευτής θα πρέπει να κρίνεται από τον λαό. Αλλά θα πρέπει να αξιολογείται πρώτα από το κόμμα. Αν π.χ. ο Βαρβιτσιώτης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Δήμας, ο Κεφαλογιάννης ή η Ντόρα Μπακογιάννη δεν έχουν πολιτικό βάρος, δεν βοηθούν το κόμμα, δεν προσφέρουν έργο ως τομεάρχες ή εντός της Βουλής τότε ας πάνε σπίτι τους, υπάρχουν και καλύτεροι. Κι αυτό βεβαίως ισχύει για όλους τους Νεοδημοκράτες, αλλά ειδικά για τα «βαριά» επώνυμα ισχύει πολύ περισσότερο.

Όλοι λοιπόν να αξιολογηθούν, όλοι να μπουν στην κρησάρα και όποιος είναι άξιος να τεθεί ενώπιον του ελληνικού λαού κι αυτός θα αποφασίσει. Κι αυτό ισχύει και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και αυτό που βλέπουμε είναι έναν αρχηγό κόμματος να σκίζεται στη δουλειά και κάποιους μέσα στη ΝΔ να λουφάρουν συστηματικά πιστεύοντας ότι θα πάρουν το ματς από τα αποδυτήρια και μόνο επειδή η φανέλα είναι βαριά.

Η Νέα Δημοκρατία και κατ’ επέκταση η Ελλάδα χρειάζονται ενεργούς πολίτες, όπως κι αν λέγονται, κι όχι ανενεργούς πολιτικούς. Η ΝΔ πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα κι όποιος θέλει ας ακολουθήσει. Αξιοκρατία κι όχι προώθηση στελεχών με βάση το όνομα. Αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να ανανεωθεί το πολιτικό προσωπικό με νέους που έχουν όρεξη για δουλειά αλλά και που προέρχονται από την κοινωνία κι όχι από τους κομματικούς σωλήνες.