Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία
01/01/2016 03:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Είναι η συνηθισμένη ευχή που λένε όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ακόμη κι αν δεν πιστεύουν ότι θα γίνει πραγματικότητα.

Στις καλές και τις κακές στιγμές, στα δύσκολα και στα εύκολα αυτό που δίνει μια νότα αισιοδοξίας είναι η ελπίδα. Όλοι περιμένουμε κάτι καλύτερο από τη νέα χρονιά. Όλοι ευχόμαστε πράγματα που θέλουμε, όλοι επιθυμούμε μια νέα αρχή, όλοι βάζουμε νέους στόχους, έστω κι απραγματοποίητους. Άλλωστε, αυτό που μας κρατά στη ζωή είναι το κυνήγι του ανεκπλήρωτου. «Αξίζει φίλε μου να ζεις για ένα όνειρο, κι ας είναι η φωτιά που θα σε κάψει», λέει ένας όμορφος στίχος τραγουδιού.

Στην Ελλάδα του 2016 τι να περιμένουμε όμως; Τι μπορούμε να ελπίζουμε και ποιοι φόβοι μας κάνουν να τρέμουμε για τη χρονιά που μπήκε; Δυστυχώς, το νέο έτος δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Αν πέρυσι τέτοια μέρα είχαμε την ελπίδα ότι η οικονομία πάει καλύτερα κι ότι πολύ δύσκολα θα αναστραφεί η πορεία προς την έξοδο από την ύφεση, φέτος η ελπίδα έχει πεθάνει. Ή τουλάχιστον οι κρατούντες δημιουργούν μια επίπλαστη ελπίδα ότι κάποιο μήνα, κάποια στιγμή, κάποτε μέσα στο 2016 θα γίνει κάτι καλό. Θα βγούμε στις αγορές, θα ανακάμψει η οικονομία, θα σταματήσει ο κύκλος της λιτότητας, θα διευθετηθεί το χρέος και άλλα τέτοια που βάζουν πάντα οι πολιτικοί ως στόχους ώστε να ξεγελιούνται οι πολίτες.

Πρέπει να πούμε ορισμένες αλήθειες για το 2016, παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι μέρα χαράς και ελπίδας.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης. Αν πέρυσι υπήρχε μόνο το οικονομικό πρόβλημα σήμερα υπάρχει ακόμη η κρίση και προστέθηκε και το προσφυγικό. Η χώρα βρίσκεται υπό διπλό κίνδυνο. Κανείς δεν αποκλείει μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης μια ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός του ευρώ. Και κανείς ταυτόχρονα δεν αποκλείει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί από τους χιλιάδες εγκλωβισμένους στα ελληνικά σύνορα πρόσφυγες.

Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση και δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι το τεράστιο προσφυγικό κύμα θα σταματήσει και η χώρα δεν θα συνεχίσει να είναι αποθήκη ψυχών. Τους επόμενους μήνες δυστυχώς προβλέπουμε ότι θα δούμε πολύ άσχημες καταστάσεις και στα δύο μέτωπα με την κυβέρνηση να δείχνει ανήμπορη να αντιμετωπίσει έστω και στοιχειωδώς τα προβλήματα.

Το 2016 δεν αποκλείεται να έχουμε νέες πολιτικές εξελίξεις, λίγους μήνες μόνο μετά από τις εκλογές. Διότι όταν η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο κάτι πρέπει να αλλάζει. Αφού δεν μπορεί να αλλάξει ο λαός, το πολιτικό σύστημα είναι αυτό που θα αλλάξει.

Ο Τσίπρας πέρυσι τέτοια εποχή φάνταζε σαν το νέο, το ελκυστικό, το έξυπνο, το αδιάφθορο πρόσωπο που θα άλλαζε τα πάντα στην Ελλάδα. Ένα χρόνο μετά, και με ένα 2015 καταστροφικό από κάθε άποψη ο ίδιος πολιτικός φαντάζει σαν ένας κουρασμένος, φθαρμένος, ανίκανος πολιτικός που απλά περιμένει πότε θα… λυτρωθεί από το μαρτύριο. Όμως, ακόμη κι αν αυτός φύγει θα έχει αφήσει πίσω του μια τεράστια καταστροφή. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κάνει τόση ζημιά όση δεν είχαν καταφέρει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι στην οικονομία δεν ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο διότι ο κρατισμός κυριαρχεί, η ελεύθερη οικονομία είναι εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες, οι επιχειρηματίες έχουν στοχοποιηθεί, οι επενδύσεις δεν πρόκειται να έρθουν. Αύξηση της φορολογίας, συνεχόμενα μέτρα, αντικίνητρα και αντιαναπτυξιακή πολιτική βάζουν εμπόδια σε όποιον θέλει να επενδύσει, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να παράξει χρήμα. Και μέσα στο κλίμα αυτό τα πιο λαμπρά μυαλά της Ελλάδας, όσοι δε βολεύονται στο δημόσιο ή σε καμιά επιδοτούμενη επιχειρησούλα, φεύγουν γιατί δεν έχουν τίποτε να περιμένουν.

Η αλήθεια είναι ότι οι φόροι και οι περικοπές θα συνεχιστούν, οι πιέσεις των δανειστών θα ενταθούν, το Grexit δε θα φύγει από το τραπέζι, το χρέος δεν θα διευθετηθεί γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει.

Και σε όλο αυτό το χάος, έρχεται και το προσφυγικό να διαλύσει ότι έχει απομείνει. Αυτή είναι η κατάσταση που μας κληροδοτεί το 2015, μαζί βεβαίως με την ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να γεννήσει κάτι καινούργιο, να φέρει νέους ηγέτες, καθαρούς, ξεκούραστους, έξυπνους και πατριώτες που θα πάρουν την Ελλάδα από το χέρι και θα την βγάλουν από το τέλμα.

Το 2016 είναι χρονιά – ορόσημο, ίσως σημαντικότερο απ’ ότι τα προηγούμενα έτη. Ίσως να σημάνει την αρχή του τέλους της Ελλάδας που ξέραμε και τη δημιουργία μιας χώρας φτωχής, μίζερης, απομονωμένης και με διαρρηγμένους όλους τους κοινωνικούς ιστούς.

Ίσως πάλι να μην έχει πεθάνει η τελευταία ελπίδα. Αν και δεν πιστεύουμε στον… Έλληνα από μηχανής Θεό, μπορεί κάτι να γίνει και να γυρίσει ο τροχός. Αξίζει πάντως να παλέψουμε για την πατρίδα που αγαπάμε. Να βρούμε εμείς λύσεις που θα μας βγάλουν από το σκοτάδι. Να ξανασηκώσουμε την Ελλάδα από τη λάσπη.

Όπως έλεγε και ο μεγάλος Οδυσσέας Ελύτης,

«Βαρύς ο κόσμος να τον ζήσεις,

όμως για λίγη περηφάνια το άξιζε».

Antinews

ΣΧΟΛΙΑ

 1. λαέρτης avatar
  λαέρτης 01/01/2016 04:37:14

  Υπάρχει μία και μόνο ελπίδα, αυτή που είχαν το 21. Εκείνοι όμως είχαν Θεό μαζί τους. Αυτή είναι η διαφορά...
  Δυστυχώς θα χαθούν πολλοί...
  Μέχρι να στερέψει ο εγωισμός θα υπάρξει πολύς πόνος.
  Θα ήταν ωραίο να μην μαθαίναμε από τα λάθη μας.
  Όσοι μπορούμε ας προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όσους μπορούμε.
  Με πράξεις και ιδέες.
  Και Πίστη.
  Ήδη πολλοί έχουν χάσει τα λογικά τους κι αύριο θα είναι περισσότεροι.
  Πατρίδα-Ορθοδοξία-οικογένεια κι από κει και πέρα υπομονή και επιμονή.
  Καλό 2016

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ λαέρτης 01/01/2016 17:54:23

   Αμήν και επίσης! Έχουν έρθει τα περισσότερα από όσα είπαν οι Άγιοι της Ορθοδοξίας προ δεκαετιών τότε που και εμείς κοιμόμασταν άνετοι και ήρεμοι μη υποψιαζόμενοι τα τρομερά σχέδια που είχαν καταστρωθεί ενάντια στην ανθρωπότητα και την Πατρίδα μας. Έρχονται και τα υπόλοιπα. Είθε να έχουμε την πίστη και την υπομονή να περάσει η καταιγίδα και να ζήσουμε τις μεγάλες και ωραίες μέρες μετά από αυτήν. Ο Θεός μαζί μας αδέλφια και να προστατεύσει την Ελλάδα μας από τους εχθρούς της, εντός και εκτός των τειχών...

 2. Μαρία avatar
  Μαρία 01/01/2016 04:37:45

  Καλή Χρονιά Antinews!

 3. Eva avatar
  Eva 01/01/2016 12:02:24

  Ο κ. Τσιπρας δεν φανταζε σαν νεο, ελκυστικο. εξυπνο, και αδιαφθορο που θα αλλαζε τα παντα στην Ελλαδα.
  (Ισως στα ματια ελαχιστων αφελων, που δεν δικαιολογει τα ποσοστα του.)
  Φανταζε ελκυστικο και νεο στα ματια των διεφθαρμενων και των βολεμενων.

 4. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 01/01/2016 14:29:55

  Πραγματικά. Η φρούδα ελπίδα των αφελών, πεθαίνει πάντοτε μετά από αυτούς και σίγουρα, τελευταία.....
  Γι αυτό, ας τη σκοτώσουμε μες στο μυαλό και στην ψυχή μας άμεσα, πριν να΄ναι κι άλλο αργά.

  Τον υπερπολύτιμο χρόνο μας μονάχα σπαταλούν οι βολικές ψευδαισθήσεις και η ματαιοπονία που αναθέτουν το αύριο στη μεγαλοψυχία ανάπηρων ....''Σωτήρων'', που ο καθένας μας τους φαντασιώνεται στο χρώμα και στο ποθητό του περιτύλιγμα.
  Το προσεχές παρόν μας και το μέλλον μας, θα είναι αυτό που ΕΜΕΙΣ θ΄αποφασίσουμε και που θα μας αξίζει. Είτε το κτίσουμε με τους αγώνες μας, είτε παραχωρήσουμε το σχεδιασμό του σε τυχοδιώκτες, αγύρτες και αδίστακτους ωφελιμιστές. Εμείς θα είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι για την πορεία του πλοίου, γιατί αν και σήμερα ακόμα δεν καταφέραμε να μάθουμε απ΄τα επαναλαμβανόμενα λάθη μας, στα σίγουρα θα χαθούμε.... Σαν κουρδισμένα Ζόμπι θα περιφερόμαστε στην Ιστορία, ανάξιοι και ξεπουλημένοι δούλοι, χωρίς ψυχή και προορισμό.

  Για το 2016 καλήν ΑΝΑΣΤΑΣΗ εύχομαι στους μη βολικούς και στους μη βολευόμενους, σε όποιαν πλευρά και αν τυχαίνει να στέκονται.
  Ανάσταση ψυχής και Ανάσταση νου.

 5. Επαρχιώτης avatar
  Επαρχιώτης 01/01/2016 15:25:51

  Χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Θα ευχόμουν κάποια στιγμή να πάμε στα επίπεδα του 2014, μια χρονιά που η χώρα άρχιζε δειλά- δειλά να ανακάμπτει και να βρίσκει το βηματισμό για έξοδο από το βάθος του τούνελ....Δυστυχώς ο σοφός Λαός και οι καλοβολεμένοι Ελληναράδες επέλεξαν να κυβερνηθεί ο τόπος από ένα.....τσούρμο άσχετων ψευταράδων, και το τίμημα το βλέπουμε κάθε μέρα που περνάει.

 6. tt avatar
  tt 01/01/2016 19:32:53

  Δεν υπάρχει προσφυγικό πρόβλημα στην Ελλάδα, οι πρόσφυγες διέρχονται ακωλύτως.

  Τα έλεγε ο Οργουελ, η Διγλωσσία είναι χαρακτηριστικό του κομμουνιστικού καθεστώτος .

 7. αστακιωτης avatar
  αστακιωτης 01/01/2016 20:57:05

  Καλή Χρονιά στο antinews και σε όλους μας

 8. Naruto avatar
  Naruto 01/01/2016 23:39:47

  Πολύ καλά τα λέει ο tt .
  Οσοι έρχονται στην Ελλάδα δεν είναι πρόσφυγες . Εφόσον περνούν απο την Τουρκία που είναι ασφαλής γι΄αυτούς χώρα , η συνέχεια του ταξειδιού τους προς την Ευρώπη τους μετατρέπει σε οικονομικούς μετανάστες .
  Για τον Αλέξη τώρα τι να πώ , ελκυστικός και έξυπνος !!!!! αδιάφθορος !!!!!! τι άλλο θα ακούσουμε ? κομμουνιστές είναι οι άνθρωποι και αυτό τα λέει όλα .
  Αφού λοιπόν ο Αλέξης έπεισε τους δανειολήπτες οτι θα διαγράψει ή θα κουρέψει τα δάνειά τους τώρα τους παραδίδει στα vulture funds και η πλάκα είναι οτι αυτοί θα τον ξαναψηφίσουν γιατί δεν θέλουν να παραδεχθούν οτι εξαπατήθηκαν .
  Ευχομαι σε όλους καλή χρονιά , μπορεί ο απο μηχανής θεός να σώσει την Ελλάδα .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.