Η εκδίκηση του Σαμαρά
18/07/2017 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η εκδίκηση του Σαμαρά

Είναι εντυπωσιακό αλλά ακόμη και η έξοδος στις αγορές περιέχει τον ίδιο εφιάλτη για τον ΣΥΡΙΖΑ που ακούει στο όνομα «Αντώνης Σαμαράς». Ή για να μην προσωποποιούμε, το Μαξίμου ανέβαλε προσωρινά την έκδοση του ομολόγου που σχεδίαζε γιατί δεν έπιανε το επιτόκιο που είχε πιάσει πριν από 3 χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ. Η τελευταία έξοδος της χώρας στις αγορές με Σαμαρά – Στουρνάρα και με πενταετές ομόλογο είχε επιτόκιο 4,95%, ιδιαίτερα ικανοποιητικό αν σκεφτεί κανείς ότι εκείνη η έκδοση είχε γίνει μόλις δύο χρόνια μετά το PSI, το κούρεμα δηλαδή των ομολόγων.

Ωστόσο, η καλή πορεία της οικονομίας τότε, η μεγάλη προσπάθεια που είχε γίνει για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, είχε φέρει ένα επιτόκιο κάτω από 5% σε μια δοκιμαστική έξοδο που άνοιγε την πόρτα για οριστική άρση της αβεβαιότητας.

Σήμερα, λοιπόν, η κυβέρνηση επιδιώκει να βγει στις αγορές με ένα επιτόκιο κάτω από το 4,95% του Σαμαρά. Ο Τσίπρας για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους θέλει να σιγουρευτεί ότι θα πιαστεί αυτός ο στόχος. Για φανταστείτε να έβγαινε το ομόλογο που θα αντικαταστήσει αυτό του 2014 με επιτόκιο πάνω από 5%. Γι’ αυτό και η αναβολή των αποφάσεων για μερικές ημέρες καθώς εκτιμάται ότι είτε στις 20 Ιουλίου είτε την επόμενη εβδομάδα η δοκιμαστική έξοδος θα γίνει. Απλά θέλουν πάση θυσία να εξασφαλίσουν το επιτόκιο που τους στοιχειώνει. Γιατί, όπως όλα δείχνουν και στην έξοδο στις αγορές «Σαμαρά λένε και κλαίνε».

Την έκδοση επιμελείται ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος που είχε την ευθύνη και το 2014. Φαίνεται ότι στο οικονομικό επιτελείο πήραν μηνύματα από τις αγορές να μη βιαστούν τόσο πολύ και να εξασφαλίσουν ένα επιτόκιο κάτω από 4,90%. Η αλήθεια είναι ότι το rollover ομόλογο είναι εξασφαλισμένο, θα καλυφθεί σίγουρα είτε με αγοραστές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία είτε ξένους θεσμικούς που έχει βρει η Ρότσιλντ.

Όμως, το επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζεται ήταν αυτό που οδήγησε το Μαξίμου στη διάψευση της εξόδου τη Δευτέρα ή την Τρίτη όπως πολλοί περίμεναν.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα εκδώσει το ομόλογο τις επόμενες ημέρες προκειμένου να προλάβει την έκθεση του ΔΝΤ η οποία θα λέει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Μια είδηση που ασφαλώς θα επηρεάσει τις αγορές και θα ανεβάσει το επιτόκιο. Γι’ αυτό και όλοι εκτιμούν ότι η Πέμπτη είναι κρίσιμη καθώς τότε θα συνεδριάσει και η ΕΚΤ και θα δώσει ένα κλίμα ενώ την επόμενη ημέρα ενδεχομένως να υπάρξει αναβάθμιση από την S&P.

Όπως και να έχει το 2014 είναι το μέτρο σύγκρισης για την κυβέρνηση, το 4,95% είναι ο πήχης που δεν πρέπει να ξεπεραστεί και αυτό πρέπει να εξασφαλιστεί. Δηλαδή ο εφιάλτης του Σαμαρά πετάει πάνω από το Μαξίμου και την πλατεία Συντάγματος…