Η διαφορά ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ! (Θα εκπλαγούν και οι αισιόδοξοι…)
27/06/2019 11:49
Του Θανάση Κ.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η διαφορά ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ! (Θα εκπλαγούν και οι αισιόδοξοι…)

Για να καταλάβετε τι γίνεται με τις δημοσκοπήσεις, όπως σας είχα… «ειδοποιήσει» εγκαίρως, η «ψαλίδα» ανοίγει!

Η διαφορά υπέρ της ΝΔ μεγαλώνει…

Τώρα πια κι η διαφορά στην «πρόθεση ψήφου» είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι το 9,3% των ευρωεκλογών. Έχει ξεπεράσει το 10% και κάποιες φορές και το 11,5%!

Θα ανοίξει κι άλλο. Αρκετά ακόμα…

Βέβαια οι δημοσκόποι πιέζονται από δύο πλευρές να δείξουν «μικρότερη» διαφορά απ’ ό,τι κατά βάθος βρίσκουν – ή υποπτεύονται...

  • Πρώτον φοβούνται ότι αν δείξουν την πραγματική διαφορά, αυτό θα λειτουργήσει πολύ «καθησυχαστικά» για τους νεοδημοκράτες ψηφοφόρους και κάποιοι μπορεί να μη πάνε να ψηφίσουν.

Αφού «έτσι κι αλλιώς πιάνουμε άνετη αυτοδυναμία», αυτή η «εντύπωση», παρ’ ό,τι αληθινή, μπορεί να λειτουργήσει «αντίστροφα»: δηλαδή να διαψεύσει τον εαυτό της! Να προκαλέσει μείωση της τελικής διαφοράς.

(Πρόκειται για το φαινόμενο του self –refuting, τις αυτοαναιρούμενες προσδοκίες, δηλαδή τo αντίστροφο των self-fulfilling prophecies)

  • Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται πως αν η διαφορά υπέρ της ΝΔ δείξει να μεγαλώνει, κάποιοι δικοί του που ψήφισαν στις ευρωεκλογές με την ελπίδα ότι η διαφορά θα ήταν «μικρή» και «αντιστρέψιμη» στις βουλευτικές εκλογές – τώρα, απογοητευμένοι, μπορεί να μην πάνε καθόλου να ψηφίσουν.

Κι έτσι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να βουλιάξουν – και η αποχή να αυξηθεί κι από την πλευρά του.

Συνεπώς η «αποκάλυψη» της αληθινής εικόνας των δημοσκοπήσεων, μοιάζει να αποκινητροδοτεί κάποιους οριακούς ψηφοφόρους και από τις δύο πλευρές.

  • Οι μεν, να μην πάν να ψηφίσουν, από υπερβολική «αισιοδοξία»!
  • Κι οι δε, να μη πάνε, από απόλυτη «ηττοπάθεια»…

Κι έτσι έχει δημιουργηθεί μια «άτυπη σύμβαση» μεταξύ όλων, παρ’ όλο που η «ψαλίδα» ανοίγει (αυτό κανείς δεν μπορεί να το κρύψει), τα ποσοστά της ΝΔ να εμφανίζονται «λίγο χαμηλότερα», τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να σταθμίζονται «λίγο ψηλότερα», και η τελική διαφορά μεταξύ τους να προκύπτει «πιο μικρή»…

Εκεί όμως που αποκαλύπτεται τι ακριβώς συμβαίνει πραγματικά, είναι στις «σχετικές μετακινήσεις»: δηλαδή όταν παρουσιάζεται για κάθε κόμμα από πού «κερδίζει» ψήφους και προς τα πού, ενδεχομένως, «χάνει»…

Πάντα με βάσει τις επιδόσεις τους στην πιο πρόσφατη - και μόνη αδιαμφισβήτητη - «σφυγμομέτρηση»: τις ευρωεκλογές πριν τρείς βδομάδες…

* Για τη ΝΔ τα πράγματα είναι μάλλον ξεκάθαρα:

Δεν έχει καθαρές απώλειες προς πουθενά! Έχει μόνο «καθαρές εισροές».

--Πρώτη «δεξαμενή» απ’ όπου κερδίζει είναι τα μικρά κόμματα που βρέθηκαν κάτω του ορίου 3% στις ευρωεκλογές (τα λεγόμενα «ανεκπροσώπητα»)

Από το 21% που άθροισαν, μείον 3% του Βαρουφάκη (ο οποίος φαίνεται να ξεπερνάει το όριο αυτή τη φορά), μένει ένα 18%.

Από αυτό το 18% των «πολύ μικρών», το 12% είναι «δεξιάς κατεύθυνσης» ή κοντύτερα προς τη ΝΔ, ενώ το 6% περίπου είναι «αριστερής κατεύθυνσης» ή εγγύτερα προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Από αυτή τη δεξαμενή του 12% των «ανεκπροσώπητων», η ΝΔ που βρίσκεται μπροστά θεωρείται ότι μπορεί να πάρει μέχρι το ένα τρίτο περίπου. Δηλαδή 3,5 με 4 ποσοστιαίες μονάδες, τουλάχιστον…

--Από το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ θεωρείται ότι θα πάρει τουλάχιστον 2 με 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή όλους εκείνους που δυσαρεστήθηκαν μετά την «εκπαραθύρωση» του Βαγγέλη Βενιζέλου.

-- Από τη ΧΑ και την «Ελληνική Λύση» του Βελόπουλου η ΝΔ θεωρείται ότι θα έχει επίσης κάποιες εισροές, τώρα που φαίνεται πολύ ρεαλιστικό να ηττηθεί «κατά κράτος η Αριστερά». Οι εισροές αυτές υπολογίζονται τουλάχιστον 1%.

(Ήδη δημοσκοπικά πιέζονται και η ΧΑ και η Ελ.Λυς…)

Άρα, μέχρι τώρα τα πρόσθετα κέρδη της ΝΔ είναι κατ’ ελάχιστον 7 μονάδες!

Συνεπώς, η ΝΔ ξεκινάει με βάση της το (33,2+7=) 40% και βάλε…

Επαναλαμβάνω, κατ’ ελάχιστον…

* Ας κάνουμε την αντίστοιχη «άσκηση» για τον ΣΥΡΙΖΑ…

--Ας υποθέσουμε ότι θα κερδίσει κι αυτός ένα τρίτο από τα μικρά ανεκπροσώπητα κόμματα αριστερής κατεύθυνσης (μάλλον αισιόδοξη για το ΣΥΡΙΖΑ υπόθεση)…

Δηλαδή από τις 6 μονάδες τους θα απορροφήσει τις 2. Έχουμε, λοιπόν, κέρδη από αυτή τη δεξαμενή 2 ποσοστιαίων μονάδων (το πολύ)…

--Ταυτόχρονα, όμως μοιάζει να χάνει μέχρι στιγμής προς το ΜΕΡΑ25 του Βαρουφάκη. Οι απώλειες εδώ υπολογίζονται σε μισή με μία μονάδα.

--Κι ακόμα φαίνεται πως υπάρχει μια διαρροή της τάξης της 1 ποσοστιαίας μονάδας από το ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΙΝΑΛ.

Μόνο έτσι εξηγείται πως το ΚΙΝΑΛ, παρά τις διαπιστωμένες απώλειές του προς ΝΔ (μετά την εκδίωξη Βενιζέλου) καταφέρνει ωστόσο, να γλιτώσει τη γενικευμένη καθίζηση. Προφανώς από κάπου κερδίζει, έστω και λιγότερους απ’ όσους χάνει. Κι αυτό το «κάπου» είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι στιγμής λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σύνολο «καθαρών εισροών» (σε σχέση με τις ευρωεκλογές πάντα) μόλις μισή μονάδα (+2-0,5-1).

Πρώτο συμπέρασμα: Η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων στις ευρωεκλογές ήταν 9,3%. Τώρα η ΝΔ κερδίζει τουλάχιστον 7 μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει το πολύ μισή μονάδα.

Άρα η διαφορά τους διευρύνεται στις 16 μονάδες περίπου!

Τώρα προσέξτε: Αυτά τα αποτελέσματα που βρήκαμε μέχρι στιγμής, στην πραγματικότητα είναι ελαφρώς «μειωμένα.»...

Διότι στις βουλευτικές εκλογές αναμένεται πάντα να ψηφίσουν περισσότεροι απ’ ό,τι ψηφίζουν στις ευρωεκλογές.

Άρα, όλα τα ποσοστά που βρήκαμε πιο πάνω, θα είναι μειωμένα (λόγω αυξημένου παρονομαστή) και η διαφορά των δύο πρώτων, επίσης μειωμένη.

Έτσι η ΝΔ αντί για 40 και κάτι θα είναι 40 παρά κάτι, ο ΣΥΡΙΖΑ αντί για 24 και κάτι θα είναι 24 παρά κάτι και η διαφορά τους, αντί για 16 θα είναι, ας πούμε 15 μονάδες.

Αλλά…. δεν τελειώσαμε:

Αυτοί οι πρόσθετοι ψηφοφόροι που θα εισρεύσουν (λιγότεροι πάντως απ’ όσους περιμένουν πολλοί, λόγω έναρξης της θερινής-τουριστικής περιόδου), κάπου θα πάνε να ψηφίσουν.

Κι εδώ όλοι συμφωνούν – αν και ΔΕΝ το λένε – ότι θα πάνε περισσότερο με το διαφαινόμενο νικητή παρά με τον ηττημένο ή τα μικρότερα κόμματα.

Η κατανομή τους ΔΕΝ θα είναι «αναλογική» (όπως αποδείχθηκε πως δεν ήταν «αναλογική» και η κατανομή των «αναποφάσιστων» στις ευρωεκλογές).

Η κατανομή τους θα είναι «μεροληπτική» υπέρ του πρώτου κόμματος, που έχει και τον «αέρα της νίκης», περισσότερο από κάθε άλλη φορά…

Κι έτσι η διαφορά που βρήκαμε ως τώρα (πριν υπολογίσουμε την αυξημένη συμμετοχή) θα μεγαλώσει κι άλλο:

Και θα φτάσει αρκετά πάνω από τις 15 μονάδες:

Πιθανότατα στις 17 ή και ψηλότερα!

(Όπως σας είχα γράψει πριν αρκετές μέρες – μόνο που τώρα αυτό επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα των «σχετικών μετακινήσεων» στο μεταξύ…)

--Η ΝΔ είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει να τραβήξει 2-3 μονάδες τουλάχιστον από την «αποχή», αφού ο κόσμος «πάει με το νικητή».

--Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα έχει διαρροές προς την αποχή (από κάποιους απογοητευμένους ψηφοφόρους του που έπαθαν σοκ μετά το – 9,3%)

Αν καταφέρει να εξουδετερώσει αυτές τις απώλειες από κάποια κέρδη που θα έχει, μπορεί να μηδενίσει την πρόσθετη ζημιά.

Αλλά και σε αυτή – την καλύτερη για το ΣΥΡΙΖΑ – περίπτωση, η διαφορά τους θα ανοίξει τουλάχιστον δύο μονάδες (όσοι οι πρόσθετοι ψηφοφόροι της ΝΔ).

Αν αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθαρές απώλειες προς την αποχή, τότε η διαφορά του με τη ΝΔ θα ανοίξει πολύ περισσότερο: 3–5 μονάδες!

Είναι προφανές λοιπόν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τα πάντα για να τραβήξει από την αποχή και – κυρίως – για να μη χάσει κι άλλους προς την αποχή.

Έτσι, οι «κεντρικές εκτιμήσεις» για τα δύο κόμματα τώρα κυμαίνονται:

ΝΔ: 40-42% (μπορεί να το δείτε και ψηλότερα, δύσκολα όμως χαμηλότερα)

ΣΥΡΙΖΑ: 23-25% (μπορεί να το δείτε και χαμηλότερα, δύσκολα όμως ψηλότερα.)

Οπότε και η διαφορά τους θα κυμανθεί μεταξύ 15 και 19 μονάδες (αν ο ΣΥΡΙΖΑ πιάσει τα «ψηλά» του ενώ η ΝΔ βρεθεί στα «κάτω όρια», ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ πιάσει τα «χαμηλά» του και η ΝΔ βρεθεί στα «πάνω όριά» της).

Και πάλι ο μέσος όρος της διαφοράς είναι 17%!

(Να θυμάστε ότι το άθροισμα των δύο μεγάλων κομμάτων έχει κεντρική τιμή το 65%! Και τα μικρά κόμματα εκτός Βουλής γύρω στο 12%, μέχρι στιγμής)

Τα πάντα θα κριθούν από το που θα πάει η αυξημένη συμμετοχή και ποιόν θα πλήξει περισσότερο η αποχή.

Όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, ότι η συμμετοχή θα πάει περισσότερο προς τη ΝΔ, ενώ ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει να νικήσει τις δικές του διαρροές προς την αποχή.

ΥΓ. Το βασικό πια είναι η ΝΔ να τραβήξει τον κόσμο της στις κάλπες όχι τρομάζοντάς τον για το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας - που δεν είναι πειστικό πια, με τέτοια θηριώδη «παράσταση νίκης»…

Ο βασικός στόχος είναι πια να κερδίσει η ΝΔ πρωτοφανή διαφορά ως «εντολή» για «νέα μεταπολίτευση»!

--Δηλαδή για σαρωτικές και λυτρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

--Για ξήλωμα του αριστερού παρακράτους, σε Πανεπιστήμια, γειτονιές, hot spots και «άβατα» κουκουλοφόρων, αποκαθιστώντας αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες.

--Για κλείσιμο συνόρων στους λαθρομετανάστες, επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται άσυλο (που είναι οι περισσότεροι) και αποκατάσταση του κύρους της χώρας διεθνώς – πράγμα που θα εξουδετερώσει τους πιο άμεσους εθνικούς κινδύνους από μια κυβέρνηση, που ως τώρα ήταν έτοιμη να πουλήσει τα πάντα…

--Για άμεση αλλαγή των νόμων, των κωδίκων, του σωφρονιστικού συστήματος, του συντάγματος και του εκλογικού νόμου - και ο,τιδήποτε φέρει το ιδεολογικό αποτύπωμα της «αριστερής ηγεμονίας». Που στο εξής θα αποτελεί κακή ανάμνηση από το παρελθόν – μαζί με το διαβόητο «ηθικό πλεονέκτημα»…

--Και βεβαίως, παραδειγματική τιμωρία των σκανδάλων που θα αποδειχθούν με ατράνταχτα στοιχεία (όχι με… ψευδομάρτυρες).

Αυτό δεν είναι «ρεβανσισμός», όπως λένε κάποιοι ανόητοι.

Είναι αποκατάσταση αισθήματος Δικαίου.

Απαραίτητο για να κινητροδοτηθεί ο κόσμος να πάει να ψηφίσει.

Και ακόμα πιο απαραίτητο για να μπορέσει η κυβέρνηση μετά να… κυβερνήσει!

Τέλος, το πιο ισχυρό κίνητρο απ’ όλα:

--Όσο πιο μεγάλη νίκη μας δώσετε, τόσο πιο θωρακισμένη θα είναι η νέα κυβέρνηση από τις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – και των συνασπισμένων κρατιστών-εθνομηδενιστών-λαϊκιστών-λαμογιών - μετά τις εκλογές.

Αυτό το τελευταίο, όσο πιο σαφές γίνει κι όσο πιο ξεκάθαρα ειπωθεί, τόσο περισσότεροι θα πάνε να ψηφίσουν για να ΦΥΓΕΙ οριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κόσμος είναι έτοιμος να το ακούσει.

Φτάνει κάποιοι να του το πουν – και να το επαναλάβουν όσες φορές χρειαστεί – απόλυτα πειστικά…