Η… Δεξιά του Κυρίου έγινε… Αριστερή;
22/10/2015 16:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η… Δεξιά του Κυρίου έγινε… Αριστερή;

Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που δεν έλαχε ευρείας δημοσιότητας λόγω γενικότερων γεγονότων, είναι αυτό της παρέμβασης του Αρχιεπισκόπου. Όπως ίσως γνωρίζετε ο κ. Ιερώνυμος είπε για την κρίση που περνάμε:“Ο λαός είναι κυρίαρχος και αποφασίζει και δεν μπορεί τη μια μέρα να ψηφίζει και την άλλη να λέει ότι επαναστατεί. Είναι δύσκολα. Αλλά δεν έχουμε και κάτι καλύτερο να κάνουμε. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε όλες μας τις πλάτες ενωμένοι να βοηθήσουμε και ο λαός δεν πρέπει να αγανακτεί με ποια έννοια, του δίνεται η δυνατότητα, στο χέρι του, να αποφασίσει. Δεν μπορεί να ψηφίζει τη μια μέρα και την άλλη μέρα να λέει επαναστατώ. Έχει στα χέρια του όλη τη δύναμη. Δεν είναι υπεύθυνος ο λαός».

Και πρόσθεσε: «Επομένως πρέπει όλα αυτά να τα σκεφτούμε καλύτερα και γενικότερα να σοβαρευτούμε και να δούμε τα πράγματα με την εικόνα που έρχονται, με την πραγματική διάσταση που έχουν, αλλά και με τη σκέψη πως θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση τη δύσκολη. Προσωπικά, συνιστώ να μην μας πιάσει πανικός. Δυσκολίες περάσαμε πάρα πολλές φορές και κρίσιμες εποχές σε αυτό τον τόπο. Λίγο αγώνα περισσότερο, μια προσπάθεια όλων μας, με υπομονή περισσότερη πιστεύω ότι και τώρα θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».

Θα έλεγε κανείς ότι ο σεβάσμιος και πάντα προσεκτικός αρχιεπίσκοπος, έχει απόλυτα δίκαιο. Δεν μπορεί πριν έναν μήνα να ψηφίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ψεκασμένο, να γνωρίζουμε για το Μνημόνιο και τι μας περιμένει και στη συνέχεια να βγαίνουμε στο δρόμους και να βρίζουμε τον Τσίπρα και τον Καμμένο. Όπως ξέρουμε από την απομάκρυνση από την κάλπη και το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Ως εκ τούτου η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου θα μπορούσε να θεωρηθεί ορθή και να γίνει δίδαγμα προς γνώση και συμμόρφωση. Τα θέλαμε και τα πάθαμε. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας και δεν μας φταίει κανείς. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, συνδικαλιστές διαφόρων κλάδων που πάνε σε υπουργούς για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα παίρνουν την εξής απάντηση: «Μας ψηφίσατε, δεν μας ψηφίσατε; Τώρα τι ζητάτε;»

Όμως, η παρέμβαση του κ. Ιερώνυμου έχει και μια άλλη, πολύ κακή ερμηνεία. Με τον τρόπο αυτό «ξεπλένεται» ο Τσίπρας και η παρέα του για τα μέτρα που μας φέρνει. Διότι ναι μεν το μνημόνιο το ξέραμε αλλά τον ψηφίσαμε για να κάνει καλύτερη διαχείριση της κατάστασης κι όχι για να καταστρέψει τον κόσμο. Τον ψήφισε ο ελληνικός λαός γιατί αν θυμάστε προεκλογικά είχε πει ότι θα βρει ισοδύναμα από φοροφυγάδες, λαμόγια, λίστες και διάφορες άλλες ανοησίες. Είχε ή όχι υποσχεθεί ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις; Τη λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ ο κόσμος δεν την περίμενε, κάτι καλύτερο περίμενε όσο μπορεί να ξεφύγει κανείς από το μνημόνιο. Ο κ. Ιερώνυμος είναι σα να λέει στο κόσμο «σκάστε και κολυμπήστε. Αποδεχθείτε ότι σας λέει ο Τσίπρας. Ραγιάδες σκύψτε το κεφάλι στο αφεντικό αφού κάνατε το λάθος».

Δεν είναι έτσι αγαπητέ Αρχιεπίσκοπε. Δεν μπορεί η Εκκλησία και εσείς προσωπικά να γίνεστε «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τα εγκλήματα που σχεδιάζει και υλοποιεί ο κ. Τσίπρας και η παρέα του. Αφήστε δε που πρόκειται για ωμή παρέμβαση της Εκκλησίας στα πολιτικά πράγματα;

Αναρωτιόμαστε αν η παρέμβαση έγινε κατόπιν συνεννόησης με το Μαξίμου που το βολεύει μια τέτοια τοποθέτηση του ποιμενάρχα. Όπως θυμόμαστε πριν μερικά 24ωρα Τσίπρας και Ιερώνυμος τα είπαν επί αρκετές ώρες και φέρεται να συμφώνησαν σειρά θεμάτων, όπως η Εκκλησιαστική περιουσία και η αξιοποίηση αυτής; Μήπως λοιπόν τα ιερά deals που έκλεισαν είχαν ως αντάλλαγμα την παρέμβαση τύπου «ελληνικέ λαέ, σκάσε και μην αμφισβητείς τον μεγάλο ηγέτη Αλέξη;»

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν μπορεί η Εκκλησία για… υλικούς λόγους να κλείνει τέτοιες συμφωνίες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η… Δεξιά του Κυρίου δεν έγινε… Αριστερή.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. οδυσσέας avatar
  οδυσσέας 22/10/2015 07:48:46

  Μη κατηγορείς τον Αρχιεπίσκοπο προσπαθεί να μη σπείρει διχόνοιες .Αλλοι πρέπει να δράσουν δυναμικά .αλλά αυτοί ασχολούνται με τα εσωκομματικά τους

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ οδυσσέας 22/10/2015 18:33:46

   Σωστός! Πάντα ο συγκεκριμένος αρχιεπίσκοπος παλεύει για την ειρήνη και την ενότητα του λαού. Και αν τολμήσει κάτι η Κυβέρνηση ενάντια στην Εθνική μας ταυτότητα θα ξαναμιλήσει όπως έκανε με την κάρια και τα πήρε πίσω την επομένη. Και θα έχουμε κι άλλα οσονούπω με το Φίλη υπουργό για θέματα παιδείας και θρησκείας. Δε τον φοβάμαι γιατί πάντα ήταν καθαρός ο Ιερώνυμος.

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Γεώργιος Τ. 22/10/2015 21:53:43

    Καθαρός αλλά λίγος αδελφέ μου.
    Δεν θα πώ το τετριμμένο:''να ζούσε ο Χριστόδουλος'',αλλά εδώ πιστεύω πως τώρα χρειαζόταν ο Σπάρτης.Είδες την επιστολή που έστειλε στον Φίλη;

 2. Heilig avatar
  Heilig 22/10/2015 10:42:10

  Ξενίζει ίσως η διαχεόμενη υποστήριξη που απολαμβάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την κορυφή της εκκλησίας, αλλά δεν θα έπρεπε. Η Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος παίζουν με προσήλωση και συνέπεια το ρόλο που από καταβολής της ύπαρξής τους έχουν αναλάβει να παίξουν: Στηρίζουν την εξουσία.

  «Σφάξε με αγά μου να αγιάσω», καθ ότι σ αυτόν τον μάταιο κόσμο δεν έχει νόημα η διεκδίκηση, ο αγώνας και η απαίτηση για μια ανθρώπινη ζωή. Η ανταμοιβή για την υποταγή του παρόντος, θα δοθεί στο μέλλον. Στον παράδεισο, ο οποίος θα φιλοξενήσει αιώνια τους μόνιμα υποταγμένους. Αυτές είναι οι διδαχές, αυτή είναι η παράδοση, αυτή είναι η πολιτική της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας. Αυτές είναι οι «οδηγίες» οι οποίες ακολουθούνται κατά γράμμα εδώ και αιώνες από το ιερατείο. Κάποιες εξαιρέσεις φωτεινών ιερωμένων απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα της …διδασκαλίας της υποταγής…

  Αυτό το …θεάρεστο έργο, η εκκλησία δεν το προσφέρει δωρεάν. Ως βασικός μηχανισμός χειραγώγησης προς όφελος των συστημάτων εξουσίας η εκκλησία διεκδίκησε κατά καιρούς και έλαβε το παντεσπάνι της με βυζαντινά χρυσόβουλα, με οθωμανικά φιρμάνια, με βασιλικά, προεδρικά διατάγματα με κυβερνητικές αποφάσεις.

  Η εκκλησία, ουδέποτε είχε πρόβλημα με το είδος της εξουσίας στα οποίας την διάθεση έθετε τις υπηρεσίες της. Βασιλιάδες, σουλτάνοι, δικτάτορες, πρόεδροι και πρωθυπουργοί, δεξιοί, σοσιαλιστές και εσχάτως αριστεροί απόλαυσαν τη φροντίδα της η οποία τελικά είναι μια και μόνη: η χειραγώγηση του ποιμνίου.

  Στην προκειμένη (αριστερή) περίπτωση, ο Αρχιεπίσκοπος με την εμφάνισή του στην πρωινή εκπομπή του Mega την περασμένη Τετάρτη έπραξε και είπε το αυτονόητο για την εκκλησία: «Περισσότερη προσπάθεια και υπομονή» για το ξεπέρασμα της κρίσης, καθώς, «δεν έχουμε κάτι καλύτερο να κάνουμε».

  Υπομονή, λοιπόν, ενδεχομένως και προσευχή, καθ ότι η νηστεία ελέω αριστερού τρίτου μνημονίου καθίσταται υποχρεωτική.

  Με άλλα απλά λόγια, «σφάξε με αγά μου ν αγιάσω»…

 3. Sea Loyalty avatar
  Sea Loyalty 22/10/2015 13:58:50

  Ξέρουν από deals εκεί στην εκκλησία του Θεού, άλλωστε dealers δεν είναι κατ΄ουσίαν μεταξύ Θεού και ανθρώπων?

 4. BΜ avatar
  23/10/2015 00:35:42

  Η Δεξιά του Κυρίου, παραμένει Δεξιά. Η Αριστερά του Τσίπρα έγινε Δεξιά και συναπαντήθηκαν...

 5. Κληρικός  εορτολογικής  καινοτομίας avatar
  Κληρικός εορτολογικής καινοτομίας 23/10/2015 06:46:10

  @Heiling
  Εσύ τώρα τι μας κάνεις; Μαρξιστική ανάλυση της θρησκείας; Αυτά που λέγανε στον κόσμο επί 75 χρόνια στην τ.ΕΣΣΔ; Που είναι τώρα όλοι αυτοί(Τρόσκι, Ζηνόβιεβ, Κάμενεφ κτλ);Τους έφαγε το μαύρο σκοτάδι! Η Εκκλησία εξακολουθεί και υπάρχει κύριε Heiling εις πείσμα βεβαίως πολλών.

 6. ηλίας avatar
  ηλίας 23/10/2015 07:50:48

  Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος εἶναι φίλα προσκείμενος στόν Τσίπρα. Μακάρι νά ἦταν ἒτσι καί με τόν Σαμαρᾶ.
  Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος ἒχει στην πλάτη του τήν εὐθύνη γιά τούς ἱερεῖς καί την πνευματική εὐθύνη γιά τούς Ἓλληνες. Δέν εἶναι εὒκολη ἡ θέση του.
  Σίγουρα ὃμως ἡ πολιτική του προβολή εἶναι ΣΥΡΙΖΑ.
  Ἂλλωστε , κάνοντας μιά αὐθαίρετη ἐκτίμηση, πιστεύω ὃτι 7 στούς 10 πού λένε ὃτι εἶναι χριστιανοί ἒχουν ψηφίσει Τσίπρα. Ἀριστερός καί Χριστιανικός λαϊκισμός, δῶσαν τά χέρια..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.