Η αρχή της κάθαρσης...
14/07/2019 09:00
Του Anaconda
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αρχή της κάθαρσης...

Οι καλές προθέσεις ενός υποψήφιου πρωθυπουργού αποτελούν αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να κερδίσει το κόμμα του τις εκλογές με αυτοδυναμία και να γίνει πρωθυπουργός. Ενδέχεται να υπάρχουν απέναντί του ολιγάρχες που στηρίζουν το αντίπαλο κόμμα και να χρησιμοποιούν ακόμα και διπλωμάτες ξένων χωρών ώστε να επιβάλλουν τους όρους τους. Αντίστοιχα, ενδέχεται ένας από μηχανής θεός να τους χαρίσει πρόσβαση σε υψηλότερα κλιμάκια των ολιγαρχών/διπλωματών και να αποκτούν την ευκαιρία που έχουν ανάγκη για να μετουσιώσουν τις υποσχέσεις τους σε πράξη.

Οι καλές προθέσεις μιας νέας κυβέρνησης αποτελούν αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για μια καλή αρχή. Ενδέχεται να υπάρξει απέναντί τους μια τόσο μεγάλη αδράνεια του κρατικού μηχανισμού και συμφέροντα που τον χρησιμοποιούν, που να ακυρωθεί στην πράξη κάθε προσπάθεια εφαρμογής των υποχρεώσεών τους στον λαό και στα πνεύματα του βουνού. Αντίστοιχα, ενδέχεται ένας από μηχανής θεός να τους χαρίσει ένα απτό προβάδισμα σε χώρο που είναι τεχνικώς ανέφικτο να πετύχουν ως πρωθυπουργός, κυβέρνηση και κρατικός μηχανισμός, ακόμα και αν το θέλουν.

Όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004, δόθηκε το συγχωροχάρτι στην (συμπτωματικά σοσιαλίστρια φίλη του Τσίπρα) «Γιάννα των Ολυμπιακών» και στον (συμπτωματικά σοσιαλιστή) «αρχιερέα της διαπλοκής/άστον να κυβερνήσει με νοθεία για να ξεπλυθεί το σοσιαλιστικό πλιάτσικο του χρηματιστηρίου και να μπούμε στο καταστροφικό ευρώ χωρίς δημοψήφισμα». Στοχοποιήθηκε ο (σοσιαλιστής) κατασκευαστής [λες;], ο οποίος θα έβρισκε το μάστορά του με το -γνωστό για την επιτυχία του- θεώρημα του «βασικού μετόχου» από τον (συμπτωματικά σοσιαλιστή) υπουργό [δεν πιστεύω να έγινε τώρα βουλευτής!]. Το βαθύ κράτος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών απλά φρόντισε για τη διάσωση του (συμπτωματικά σοσιαλιστή) κατασκευαστή [ουφ, προς στιγμή αγχώθηκα!].

Του μέικ δε λονγκ στόρυ σορτ, παρόλο που αποδείχθηκε ότι κάποιοι στην αυλή Μητσοτάκη έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μη βγει αυτοδύναμος ο Μητσοτάκης, ο Μητσοτάκης εκμεταλλεύτηκε επιτυχώς την πρόσβαση που του δόθηκε πέρα και πάνω από την εγχώρια ολιγαρχία και τους διπλωμάτες που αυτή ορίζει, και κέρδισε. Κέρδισε το δικαίωμα να προσπαθήσει.

Δεν αξίζει να μείνει κανείς σε καραμπόλες υπουργοποίησης ούτε στη λειτουργική δομή του επιτελικού γραφείου του ΠΘ (project management χωρίς project manager), ούτε στο ότι, ως πρώτο δείγμα, ο αρμόδιος υπουργός για το θλιβερό συμβάν στη Χαλκιδική έβαλε... άλλους υπουργούς να βγουν στις κάμερες για να μην τσαλακωθεί. Κατανοητή και αναμενόμενη η σοσιαλιστική συμπεριφορά ορισμένων. Πάμε στο ζουμί. Στην εκκαθάριση.

Οποιαδήποτε προσπάθεια κάθαρσης του πολιτικού σκηνικού ιστορικά έχει πέσει στο κενό. Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι είναι αμόλυντο και ότι ο Τσοχατζόπουλος λειτουργούσε για τον εαυτό του. Κανένας «έγκριτος/ανεξάρτητος» δημοσιογράφος δεν τολμά να αντιδράσει. Βοήθεια δεν πρόκειται να υπάρξει από εκεί, ούτε καν ίσες αποστάσεις, μόνο ανοχή μέχρι τις προεδρικές εκλογές.

Ό,τι καλό και να κάνει ο Μητσοτάκης θα έχει αντιδράσεις και απόνερα, που στο τέλος θα τον πνίξουν. Για να μη συμβεί αυτό, πρέπει να του δοθεί η ευκαιρία να αποδείξει ότι το perception management του εγχώριου βαθέος κράτους του σοσιαλισμού είναι σαθρό. Πώς θα γίνει αυτό; Αποδεικνύοντας ότι οι κήνσορες της σοσιαλιστικής ηθικής χρήζουν κοινωνικής κατακραυγής, σε σημείο που ο απλός πολίτης θα πεταχτεί όρθιος και θα πει «Α τους παλιοχαρακτήρες! ΑΥΤΟΣ είναι ο σοσιαλισμός! ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!».

Δεν πρόκειται να δοθεί τέτοια ευκαιρία στον Μητσοτάκη μέσω των γνωστών διαδικασιών της δικαιοσύνης. Θα πάρει χρόνια και έχει μήνες. Δεν πρόκειται να βρεθεί άκρη με πληροφοριακά συστήματα δικαιοσύνης φιλογερμανικών ομίλων. Οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει, και μάλιστα με πάταγο πολύ χειρότερο του βασικού μετόχου. Ο Μητσοτάκης πρέπει να βοηθηθεί για να πετύχει το ακατόρθωτο: να δείξει το πραγματικό πρόσωπο του σοσιαλισμού. Αυτό όχι μόνο επιβάλλεται να επιτευχθεί, αλλά και πρέπει να επιτευχθεί ακόμα και πριν τον Δεκαπενταύγουστο.

Όπως τότε, η σκληρή, η πεφωτισμένη Δεξιά στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να βρει τον από μηχανής θεό και να βγει αυτοδύναμος, και βγήκε, παρά τον ύπουλο πόλεμο μέρους της αυλής του, έτσι και τώρα, θα... προσευχηθεί για να γίνει το ακατόρθωτο: να βρει τον από μηχανής θεό που θα δείξει με απτό, επικοινωνιακά εύπεπτο μεν, συγκλονιστικό δε, τρόπο, τί σημαίνει σοσιαλισμός. Να δει όλος ο κόσμος την κόπρο να βγαίνει από τους σταύλους του Αυγεία.

Ευχόμεθα ολόψυχα καλή επιτυχία.