Έχουμε να κάνουμε με Εφιάλτες
14/01/2017 13:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έχουμε να κάνουμε με Εφιάλτες

Μόλις ακούσαμε ότι η κυβέρνηση της αριστεράς έχει σχέδιο να κατοικήσει 28 μικρά νησιά του Αιγαίου, είπαμε δεν μπορεί. Κάποιο λάκκο έχει φάβα. Να έγιναν ξαφνικά πατριώτες και να θυμήθηκαν ότι το Αιγαίο δε ανήκει στα ψάρια αλλά στην Ελλάδα; Να αποφάσισαν να συμπεριφερθούν σαν πραγματικοί πατριώτες κι όχι σαν καθυστερημένοι ευρωλιγούρηδες ή διεθνιστές του κ…ου;

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Σαντορινιός είχε καταθέσει στη Βουλή έγγραφο που έλεγε:

«Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους.

Στόχος είναι, μέσα από τις υπάρχουσες από τη δεκαετία του 1990 υποδομές και προφανώς με την κατασκευή έργων μικρής κλίμακας, τα νησιά αυτά να καταστούν κατοικήσιμα προκειμένου να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως η παρατήρηση και παρακολούθηση του φυσικού πλούτου, η προσέλκυση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων, ερευνητών του εξωτερικού και του εσωτερικού, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας κ.α.

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής , μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με την επιτελική δομή ΕΣΠΑ του ΥΝΑΝΠ και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και αφού έχουν προηγηθεί δύο συσκέψεις με εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας βρίσκεται στη φάση της διαδικασίας αναζήτησης εταίρου, ο οποίος θα συμμετάσχει στη μείζονος σημασίας από εθνικής πλευράς δράση, προκειμένου το project αυτό να ενταχθεί στο Στρατηγικό Interreg Ελλάδας –Κύπρου».

Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα έπαιξε παντού, προφανώς και στην Τουρκία η οποία αντέδρασε έντονα απειλώντας την Ελλάδα και κουνώντας της το δάκτυλο. Μίλησε για αμφισβητούμενους «σχηματισμούς» και ότι η Αθήνα δεν έχει κανένα δικαίωμα να δημιουργήσει υποδομές.

Και ξαφνικά ο κ. Σαντορινιός, αυτός που είχε καταθέσει το έγγραφο που ρητά μιλούσε για κατοίκηση, κάνει την τεράστια κωλοτούμπα. Λέει λοιπόν μεταξύ άλλων:

«Το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο, καθορίζεται ρητώς από σειρά διεθνών συμφωνιών και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Αποφάσεις σχετικές με την ανάπτυξη περιοχών της ελληνικής επικράτειας εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ελληνικού κράτους και αποτελούν ελληνική εσωτερική υπόθεση».

Ο υφυπουργός διευκρινίζει, ότι η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το υπουργείο Ναυτιλίας, για την οποία ενημερώθηκε στο πλαίσιο ανάληψης των νέων του καθηκόντων, αφορούσε νησιά του Κεντρικού Αιγαίου που έχουν περιβαλλοντικό, ερευνητικό και ενδεχομένως ιστορικό ενδιαφέρον, και στο πλαίσιο συγκεκριμένου θεματικού ευρωπαϊκού προγράμματος, έγιναν προσπάθειες για την χρηματοδότηση δράσεων που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη της μοναδικότητας αυτών των τόπων.

Σκοπός - αναφέρει ο κ. Σαντορινιός - ήταν να δοθούν επιπλέον ευκαιρίες ανάπτυξης στα γύρω μεγάλα νησιά, μέσω της προσέλκυσης τουριστών που έχουν π.χ. ενδιαφέρον για παρατήρηση σπάνιων ειδών ζώων που βρίσκονται στα παρακείμενα ακατοίκητα νησιά.

Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για δημιουργία άλλων υποδομών ή κατοίκησής τους, και οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή στρεβλή αναπαραγωγή των προσπαθειών αυτών του υπουργείου, σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ενέχει κακόβουλες προθέσεις, αναφέρει ο υφυπουργός Ναυτιλίας.

Κι εδώ έρχεται και η ψυχιατρική να σηκώσει τα χέρια ψηλά. Γιατί; Μα γιατί οι άνθρωποι είναι τρελοί με χαρτί γιατρού. Και μαζί είναι ανθέλληνες, μειοδοτικοί, κανονικοί ξεπουλημένοι.

Εντάξει, δεν είπαμε ότι μπορούμε έτσι απλά να κατοικήσουμε 28 νησάκια. Αυτό θα μπορούσε να γίνει υπό προϋποθέσεις και να πάρει καιρό. Αλλά όταν ένας υπουργός το περιγράφει ως σχέδιο, το ακούνε οι γείτονες, αντιδρούν και αμέσως ο υπουργός κάνει πίσω τότε υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Έχουμε να κάνουμε με Εφιάλτες.