«Έτσι γουστάρω»...
06/11/2017 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Έτσι γουστάρω»...

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους αναρχοαυτόνομους άπλυτους οι οποίοι βρήκαν πεδίο δόξης λαμπρό με τα κρεοπωλεία και τα βανδαλίζουν επειδή οι ίδιοι τρώνε ραδίκια.

Δεν είναι ότι κάποιοι είναι χορτοφάγοι και διαμαρτύρονται επειδή κάποιοι άλλοι τρώνε κρέας. Είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα επικρατεί η λογική του «έτσι γουστάρω». Όποιος θέλει κάνει κάτι και λέει «έτσι γουστάρω».

Επιτίθεται στους κρεοπώλες γιατί ξέρει πως δεν θα υπάρξει κάποιος να τον εμποδίσει. Μπουκάρει και τα κάνει γυαλιά – καρφιά σε συμβολαιογραφεία και δικηγορικά γραφεία γιατί γουστάρει να εκφοβίζει, ακόμη κι αν δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να σταματήσει.

Μπαίνουν στα ειρηνοδικεία οι οπαδοί της Ζωής και σταματούν πλειστηριασμούς ζάμπλουτων οφειλετών γιατί γουστάρουν να ξέρουν ότι δεν υπάρχει κράτος να τους μαζέψει και να τους βάλει σε κανένα τρελάδικο.

Οι αναρχικοί μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ και τα κλέβουν στο όνομα των φτωχών και το κάνουν από γούστο. Όπως από γούστο αυτό το σκ…παιδο έφτιαχνε βόμβες και τις έστελνε με γράμματα κι όποιον πάρει ο χάρος. Μπορεί να είναι ο Παπαδήμος, μπορεί κάποιος φρουρός, μπορεί ένας δύσμοιρος υπάλληλος στο Ταχυδρομείο. Του είναι αδιάφορο. Και το βλέπουμε από τη συμπεριφορά του τώρα που τον συνέλαβαν.

Πρόκειται για μια σειρά από γεγονότα του «έτσι γουστάρω». Δεν είναι περιπτώσεις παρανομίας σαν κι αυτές που απαρίθμησε ο Τσίπρας στη Βουλή ως επιτυχίες. Αλλά είναι περιπτώσεις πολιτικής και κοινωνικής ανομίας όπου στην Ελλάδα της Αριστεράς έχει βρει ελεύθερο πεδίο. Όποιος θέλει κάνει ό,τι θέλει χωρίς να υπάρχουν συνέπειες, χωρίς προσαγωγές, χωρίς συλλήψεις, χωρίς καν μια κίνηση να καταλαγιάσουν τα πάθη προτού θρηνήσουμε θύματα.

Κάπως έτσι δημιουργούνται οι συνθήκες γενικευμένης ανομίας. Διότι και ο νομοταγής πολίτης όταν βλέπει ότι π.χ. ο Ρουβίκωνας μπαίνει όπου γουστάρει, στη Βουλή, σε τράπεζες, σε υπουργικά γραφεία, σε σούπερ μάρκετ, τι να σου κάνει κι αυτός; Είναι θέμα χρόνου η ανομία να γίνει συνήθεια που θα την λατρέψουμε όλοι.

Η Ελλάδα πάσχει από έλλειψη ελέγχου αυτής της πολιτικής ανομίας εδώ και πολλά χρόνια. Κουκουλοφόροι υπήρχαν πάντα και ξαφνικά σταμάτησαν όταν η Αριστερά ανέβηκε στην εξουσία. Πόσο τυχαίο είναι αυτό; Όμως σήμερα έχουμε ένα τάγμα ατάκτων που δεν έχουν συγκεκριμένη στόχευση. Κάνουν αυτό που γουστάρουν και στη συνέχεια περιμένουν ως θεατές να δρέψουν τους καρπούς της ανοησίας τους. Πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας που αν δεν επιλυθεί θα είναι το βασικό πρόβλημα όλης της χώρας.

Πολλοί λένε «μα θα κερδίσει ο Μητσοτάκης και η ΝΔ με τον Ρουβίκωνα ως πρώτο θέμα;». Πιθανόν να μην κερδίσει γιατί απλά ο κόσμος έχει εθιστεί στη βία και την πολιτική ανομία. Οπότε αν κάποιος «ανεβάζει» το θέμα αυτό, χαρακτηρίζεται γραφικός. Αλλά δεν είναι έτσι. Καμιά χώρα δεν πήγε μπροστά έχοντας φαινόμενα αντίστοιχα με της Ελλάδας.

Γιατί αν σήμερα κάνουν αυτό που γουστάρουν οι vegan, τι θα γίνει αύριο αν αρχίσουν να κάνουν φασαρίες όσοι απεχθάνονται τις σαλάτες;