Έτσι “έστησαν” την ανθελληνική απάντηση του Επιτρόπου της ΕΕ για δήθεν “τσάμικο ζήτημα”
09/10/2016 15:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έτσι “έστησαν” την ανθελληνική απάντηση του Επιτρόπου της ΕΕ για δήθεν “τσάμικο ζήτημα”

Όλα τα μέτωπα στα εθνικά θέματα είναι ορθάνοιχτα και σε πλήρη εξέλιξη. Όπως, εξάλλου, και όλα τα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα της περιοχής μας, με τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα και τα εθνικά μας. Ο κουμπάρος σουλτάνος μας ξανα-θύμισε ότι είναι κατά της Συνθήκης της Λωζάνης (τα ίδια είχε πει και για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη), και ότι εάν φωνάξεις από απέναντι από την Τουρκία, θα ακουστείς στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Λες και αν φωνάξεις από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, δεν θα ακουστείς πχ. στην χαροκαμμένη Σμύρνη. Εν πάση περιπτώσει, όσο κι αν το έκανε για εσωτερική πολιτική κατανάλωση, για να στριμώξει τους “κεμαλικούς” μετά το πραξικόπημα, δεν παύει να εξάγει τεχνητή κρίση στο Αιγαίο. Την ημέρα που έκανε αυτές τις δηλώσεις ο Ταγίπ Ερντογάν, προ δυο εβδομάδων, εντύπωση προκάλεσαν τα αργά αντανακλαστικά της κ.Ντόρας Μπακογιάννη. Η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας στη ΝΔ, που όμως εμφανίζεται ως “αντ' αυτού”, έβγαλε ανακοίνωση – καταγγελία μετά από σχεδόν δέκα ώρες, αφότου είχαν πάρει φωτιά τα ελληνικά ΜΜΕ με τη δήλωση Ερντογάν.

Προ ημερών, όμως, την ημέρα που δημοσιοποιήθηκαν στην Ελλάδα οι δηλώσεις του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος ισχυριζόταν ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς έχει στείλει non paper όπου αναγνωρίζει ότι το “τσάμικο ζήτημα” θα μπει στον ελληνο-αλβανικό διάλογο, κινήθηκε με πρωτοφανή ταχύτητα. Μάλιστα, μέσα στην ίδια ημέρα εξέδωσε δυο ανακοινώσεις για το θέμα. Και καλά έκανε και τις έβγαλε. Το θέμα είναι όμως τι έγραφε; “Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών αναφορικά με το υποτιθέμενο “τσάμικο ζήτημα”, εκθέτουν την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για τους άστοχους χειρισμούς της στις ελληνοαλβανικές σχέσεις”. Κοντολογίς, η κ.Μπακογιάννη θεώρησε ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είναι apriori ψεύτης, ενώ αντίθετα υϊοθέτησε πλήρως τον Αλβανό, τον οποίο, προφανώς, εκτιμά ως έναν ειλικρινέστατο πολιτικό.

Εάν ήξερε κάτι παραπάνω η κ.Μπακογιάννη, ή διαθέτει στοιχεία ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ξεπουλήσει αυτό το εθνικό θέμα, απαιτείται η δημοσιοποίησή τους, και βέβαια η απομάκρυνση Κοτζιά. Με αυτά δεν παίζουν. Εάν, όμως, δεν υπάρχει κάτι, και ισχύουν όσα υποστηρίζει ο Έλληνας υπουργός ότι, όχι μόνον δεν έχει δεχτεί “τσάμικο ζήτημα”, αλλά το' χει ξεκαθαρίσει στο non paper του προς την αλβανική πλευρά, αλλά και προς την Κομισιόν, τι σόϊ αντιπολίτευση κάνει η Ντόρα Μπακογιάννη για τόσο ευαίσθητα θέματα; Είναι γνωστό, βέβαια, ότι η συντονίστρια της ΝΔ ούτε ζωγραφιστό δεν θέλει να βλέπει τον Κοτζιά, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί “πλάτες” στον Μπουσάτι, τον οποίο, άλλωστε, θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά ποιοι και με τι βίντεο τον “κρατούν στο χέρι”.

Αποκάλυψη για τη “βρώμικη” απάντηση

Υπάρχουν, όμως, και σημαντικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες την απάντηση που είχε δώσει προ εβδομάδων ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Αυστριακός, Γιόχανες Χαν στην ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, όπου ο ίδιος διατύπωνε στο κείμενό του ότι υπάρχει “τσάμικο ζήτημα” (για πρώτη φορά, δυστυχώς, υπάρχει τέτοιο έγγραφο της Κομισιόν σε βάρος της χώρας μας), στήθηκε στο τρίγωνο Κομισιόν – αλβανικής κυβέρνησης – εκπροσώπου της ΕΕ στα Τίρανα. Κατά τις ίδιες, σοβαρότατες πληροφορίες, η επικεφαλής της ΕΕ στα Τίρανα, κροατικής καταγωγής, Ρομάνα Βλαχούτιν, σε συνεργασία με Ιταλίδα σύμβουλο που είναι στο γραφείο του Γιόχανες Χαν, και τον Αλβανό πρωθυπουργό, “σοσιαλιστή”, Έντυ Ράμα, έστησαν την απάντηση. Μάλιστα, ο σύζυγος της επικεφαλής της ΕΕ στην Αλβανία, Σέρβος στην καταγωγή, συστηματικά παίρνει δημόσια έργα στην Αλβανία από τον Εντυ Ράμα. Αυτό κι αν λέγεται Ευρώπη.

Άπαντες, και το τελευταίο παιδάκι, γνωρίζουν ότι η “Ενωμένη” Ευρώπη, μόνο ενωμένη δεν είναι, ότι μέσα στους κόλπους της τα συμφέροντα, πολιτικά, οικονομικά και γεωπολιτικά, κάνουν πάρτυ, και ότι σε αρκετά θέματα, π.χ. στα Βαλκανικά, είναι ναρκοπέδιο για την Ελλάδα. Η κ.Μαρία Σπυράκη, από τη μεριά της, δεν μπορούσε να αντιληφθεί τι συμβαίνει εκεί μέσα, και να μην υποβάλλει, τουλάχιστον στον συγκεκριμένο Επίτροπο, την ερώτηση; Εξάλλου, αρμόδια για τα διπλωματικά θέματα είναι η “υπουργός Εξωτερικών” της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η τελευταία, μάλιστα, για να απαντήσει στην ερώτησή της, θα ήταν υποχρεωμένη να διαβουλευθεί προηγουμένως με την Αθήνα. Τα' χουμε ξαναγράψει αυτά, και, εξ' όσων πληροφορούμεθα, κάποιοι γνώστες των εθνικών ζητημάτων στη ΝΔ, της έβαλαν χέρι της κ.Σπυράκη.

Επίσης, οι εμπλέκονται στα εθνικά γνωρίζουν (και η Ντόρα Μπακογιάννη με τόσα χρόνια στο ΥΠΕΞ, θα έπρεπε να το ξέρει), ότι ο Έντυ Ράμα δεν υψώνει την εθνικιστική ρητορική του για το δήθεν τσάμικο ζήτημα, μόνο για πολιτικά οφέλη και βέβαια για να στριμώξει την ελληνική μειονότητα και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο. Τα οποία, αναμφισβήτητα, θέλει. Το “Τσάμικο κόμμα” - λόμπυ βάζει πολλά λεφτά στο ταμείο των σοσιαλιστών στην Αλβανία. Και πολλά από αυτά προέρχονται από το εμπόριο ναρκωτικών και χασίς.

Κυπριακό: Σε τεντωμένο σκοινί

Το έτερο, μείζον θέμα, που δεδηλωμένα ο αμερικανικός παράγων, δια του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάίντεν, επιδιώκει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν (ή τουλάχιστον, αυτό δηλώνει), είναι το Κυπριακό. Και τι δεν ζητάνε από τη Λευκωσία. Μέχρι και την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων (βλέπε: “ΗΠΑ: Να παραμείνουν τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο”).

Πληροφορούμεθα, επίσης, ότι στο περιθώριο της προ εβδομάδων γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, οπότε οι επαφές της ελληνικής αντιπροσωπείας, εστράφησαν κυρίως γύρω από το Κυπριακό, μερίδα της αμερικανικής πλευράς, εμφανίστηκε στην ελληνική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας, ως γνωστόν, ήταν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με κάπως “ξυνισμένα” τα μούτρα, επειδή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κρατάει -λέει- “πολλές πισινές” όσον αφορά το Κυπριακό.

Στα εθνικά ζητήματα, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει ενιαία “εθνική γραμμή”, διακομματικά. Και θεωρούμε ότι όποιος πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών και να' ναι, θα τα υπερασπιστούν, και, μέχρις αποδείξεως του εναντίου, επιβάλλεται τουλάχιστον να μην υφίστανται άγονη κριτική. Ακόμα και η τακτική της οικογένειας Μητσοτάκη, η οποία στήριξε το αποτυχημένο “σχέδιο Ανάν” (όπως το ίδιο έκανε και ο Γιώργος Παπανδρέου), σε σημείο να φέρει σε δύσκολη θέση τον Τάσσο Παπαδόπουλο, επουδενί θα μας κάνει να μπούμε στη “λογική” να χωρίσουμε την πολιτική σε πατριώτες και μη. Ωστόσο, τίποτα δεν διαγράφεται, τίποτα δεν ξεχνιέται, και, βεβαίως, αναπόφευκτη είναι η εκτίμηση ότι, εάν στην κυβέρνηση το 2004 ήταν η οικογένεια Μητσοτάκη, οι γραμμές αντίστασης της Λευκωσίας θα ήταν θεαματικά λιγότερες, αν και βέβαιον είναι ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος, έτσι κι αλλιώς δεν θα κώλωνε. Η σημερινή κυβέρνηση, ωστόσο, καλείται να αποδείξει ότι δεν θα κινηθεί στα ίδια μήκη κύματος, και δεν θα δεχτεί μια οποιαδήποτε “λύση” μόνο και μόνο για να γίνει αρεστή στους αμερικανούς και σε ευρωπαϊκούς κύκλους. Ενδιαφέρον θα' χει, λοιπόν, να δούμε κατά πόσον ο “αμερικανικός δάκτυλος” έχει πρόσβαση και στην “κυβέρνηση της αριστεράς”, και, ως εκ τούτου, πόσο μπορεί να περνάει τα ... “ξυνίσματά” του.

Όσον αφορά την Ντόρα Μπακογιάννη, πράγματι ανέκαθεν έτεινε ευήκοον ους στα υπερατλαντικά μηνύματα. Μέχρι και ο Κώστας Καραμανλής, όταν ως πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τη Μόσχα, την απέκλεισε από το δείπνο με τον Πούτιν, για να μην οξυνθούν και άλλο τα πνεύματα, επειδή η Μόσχα τα' χε πάρει άγρια με την τότε πλήρη ταύτισή της με την Ουάσιγκτον απέναντι στη Ρωσία. Τώρα, στην περίπτωση του Κυπριακού, η μόνη άποψη που έχει ακουστεί εκ μέρους της, είναι ότι ο Κοτζιάς “σηκώνει” υπερβολικά το θέμα των εγγυήσεων – ασφάλειας – κατοχικών στρατευμάτων. “Είναι λάθος, καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν έθετε το θέμα των εγγυήσεων”, έλεγε πέρυσι το Νοέμβριο. “Κι εγώ προσωπικά ως υπουργός Εξωτερικών το είχα θέσει, δεν το είχα όμως κρεμάσει στα μανταλάκια για να μου πει κάποιος μπράβο”. Αν έχει δίκιο ή άδικο η κ.Μπακογιάννη ως προς την τακτική της διαπραγμάτευσης, μένει να αποδειχτεί. Ωστόσο, τώρα, οπότε προχωρεί ταχύτατα το Κυπριακό, σύμφωνα τουλάχιστον με τα μηνύματα που εκπέμπουν ΟΗΕ, Ουάσιγκτον, Αναστασιάδης και Ακιντζί, είναι πια εμφανές ότι η Άγκυρα κρύβεται πίσω από τον Τζο Μπάϊνεν. Πόσο μάλλον, ότι τα θέλει μονά – ζυγά δικά της και στο εδαφικό και στην διακυβέρνηση.

Βέβαια, οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, αλλά αντικειμενικά θα τορπιλιστούν, εάν οι διάφορες “πλευρές” επιμείνουν σε τέτοιες θέσεις. Πολύ περισσότερο, τέτοιο σχέδιο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τους ίδιους Κύπριους. Εσχάτως, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ανακοίνωσαν ότι πιθανώς τα χωριστά δημοψηφίσματα θα γίνουν στο μέσον του 2017 (Ιούνιο;), εάν υπάρξει κατάληξη επί των έξι κεφαλαίων. Και οι δυο δήλωσαν ότι δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας. Προηγουμένως, γινόταν λόγος για “πολιτική συμφωνία” εντός του 2016 και για δημοψηφίσματα το Μάρτιο του 2017. Όπως και να' χει το Κυπριακό “τρέχει”, αν και ουδείς μπορεί να προβλέψει μετά βεβαιότητος εάν θα υπάρξει λύση ή όχι.

ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, γιοκ;

Το τελευταίο διάστημα διαφαίνεται μια σοβαρή “εμπλοκή”. Πρόκειται για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε μια πενταετία πριν, συνεχίστηκε επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά και υπουργού Εξωτερικών, Ε.Βενιζέλου, και -υποτίθεται- ότι θα ολοκληρωνόταν σύντομα, με την τριμερή συνάντηση Κορυφής στο Κάϊρο, τις επόμενες ημέρες. Ο καθορισμός της συγκεκριμένης ΑΟΖ είναι μεγάλης σημασίας, δεδομένου ότι πέφτουν υπογραφές για μια θαλάσσια περιοχή, μεγάλο τμήμα της οποίας αμφισβητεί η Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, το Κάϊρο φαίνεται πως θα κάνει πίσω. Κι αυτό, παρά τη στήριξη που προσφέρουν Ελλάδα και Κύπρος στον Αλ Σίσσι, από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στην εξουσία, αφού ανέτρεψε διά της βίας τους “Αδελφούς μουσουλμάνους” της Αιγύπτου. Ο Σίσσι, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, βρίσκεται στα μαχαίρια με τον Ταγίπ Ερντογάν, επειδή αυτός υποστηρίζει τον ανατραπέντα πρόεδρο, ισλαμιστή, Μόρσι, φέρεται να ήθελε τον καθορισμό της ΑΟΖ, αλλά διαφώνησαν άλλοι κύκλοι στην αιγυπτιακή κυβέρνηση, ενδεχομένως το υπουργείο Εξωτερικών. Πιθανώς, ρόλο σε αυτό παίζουν οι εξελίξεις στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, κάτι που κάνει πολλές χώρες της περιοχής να επαναπροσδιορίσουν -προσωρινά τουλάχιστον- τη σχέση τους με την Άγκυρα. Εκτός των άλλων, μερίδα της αιγυπτιακής κυβέρνησης φέρεται να υποστηρίζει πως, αφού τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου έχουν βρεθεί εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ, η χώρα δεν χρειάζεται να ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο με την Τουρκία.

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται κινητικότητα από την γαλλική Total -η οποία εμπλέκεται και στα αιγυπτιακά κοιτάσματα- προς την Κύπρο. Δηλώνει μάλιστα έτοιμη να αρχίσει γεωτρήσεις τον Απρίλιο του 2017 στον νέο γεωτρητικό στόχο “Ονησίφορος”, που εντοπίστηκε στο θαλάσσιο τεμάχιο «11» της κυπριακής ΑΟΖ. Θεωρεί, δε, ότι το μεγάλο αιγυπτιακό κοίτασμα “Ζor” επεκτείνεται στο τεμάχιο “11”. Να σημειωθεί πως ένας ακόμη σοβαρός παίκτης στο ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής, είναι το Ισραήλ. Κατά πληροφορίες, το Τελ Αβίβ φέρεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για μια ταχεία λύση του Κυπριακού, προκειμένου να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Κύπρο και από εκεί στην Τουρκία, με προοπτική την Ευρώπη. Ως γνωστόν, την πρόταση αυτή είχε κάνει δημόσια, όταν προ ετών είχε έλθει στην Αθήνα, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέντ Νταβούτογλου. Μια πρόταση, μάλιστα, η οποία είχε γίνει εν μέσω της πολύ ταραγμένης περιόδου στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας. Τώρα, δεν αποκλείεται να γίνει πράξη. Με την ευκαιρία, ο κυπριακός Τύπος στο παρελθόν, επανειλημμένως άφηνε σαφείς αιχμές ότι ο γιος του Τζο Μπάϊντεν έχει “επιχειρηματικό ενδιαφέρον” για τα ενεργειακά της περιοχής. Τον παρουσιάζουν, μάλιστα, να εμπλέκεται και στα ενεργειακά της ... Ουκρανίας.

Όπως επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά “στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν μόνιμες φιλίες, αλλά μόνιμα συμφέροντα”. Άραγε, αυτό το αντιλαμβάνονται κυβερνήσεις και κόμματα στην Αθήνα;