Έρευνα: Μεταναστευτικό το κύριο πρόβλημα μετά τα οικονομικά
14/11/2019 11:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έρευνα: Μεταναστευτικό το κύριο πρόβλημα μετά τα οικονομικά

Ως το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας μας, μετά τα οικονομικά της προβλήματα, τα οικογενειακά και προσωπικά οικονομικά αδιέξοδα, θεωρεί το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό η πλειοψηφία των Ελλήνων. Το δεδομένο αυτό καταγράφτηκε σε έρευνα που διεξήχθη στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Αυστρία, από την εταιρεία Ipsos για λογαριασμό οργανώσεων, όπως η CIAK MigrACTION, η Action Aid, καθώς και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτό τον σκοπό, στην Ελλάδα ελήφθησαν χίλιες συνεντεύξεις.

Έρευνα: Μεταναστευτικό το κύριο πρόβλημα μετά τα οικονομικά 352972 photo

Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι η έρευνα διεξήχθη κατά την περίοδο 28 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου 2019. Τότε, ως γνωστόν, το φαινόμενο νέων ροών προς την Ελλάδα και της "υπερχείλισης" των νησιών του Αιγαίου δεν ήταν τόσο έντονο όσο σήμερα. Αντίθετα, από τον Αύγουστο και μετά σημειώθηκε νέα έξαρση των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών, κυρίως από την Τουρκία στην Ελλάδα. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, τα ποσοστά ανησυχίας που κατεγράφησαν στην έρευνα σήμερα να είναι κατά πολύ υψηλότερα.

Έρευνα: Μεταναστευτικό το κύριο πρόβλημα μετά τα οικονομικά 352973 photo

Το Antinews επέλεξε ορισμένους από τους σημαντικότερους πίνακες που δείχνουν τι πιστεύει ο Έλληνας και οι άλλοι Ευρωπαίοι που ερωτήθησαν για το πρόβλημα. Γενικότερα, η εικόνα είναι αρνητική και, στη συνείδηση της κοινής γνώμης φαίνεται πως συνδέεται τόσο με ταυτοτικά, θρησκευτικά και, βέβαια οικονομικά ζητήματα της χώρας και των πολιτών.

Έρευνα: Μεταναστευτικό το κύριο πρόβλημα μετά τα οικονομικά 352974 photo

Εντυπωσιακά, πάντως, είναι και τα ευρήματα σχετικά με τις εκτιμήσεις των πολιτών για την κατάσταση στη χώρα τους. Οι Έλληνες και οι Ιταλοί καταγράφουν τις πλέον απαισιόδοξες απόψεις τόσο για την κατάσταση της χώρας τους, όσο και για την προσωπική τους ζωή.

Έρευνα: Μεταναστευτικό το κύριο πρόβλημα μετά τα οικονομικά 352975 photo

Έρευνα: Μεταναστευτικό το κύριο πρόβλημα μετά τα οικονομικά 352976 photo

Έρευνα: Μεταναστευτικό το κύριο πρόβλημα μετά τα οικονομικά 352977 photo

Έρευνα: Μεταναστευτικό το κύριο πρόβλημα μετά τα οικονομικά 352978 photo

Έρευνα: Μεταναστευτικό το κύριο πρόβλημα μετά τα οικονομικά 352979 photo

Έρευνα: Μεταναστευτικό το κύριο πρόβλημα μετά τα οικονομικά 352980 photo

Έρευνα: Μεταναστευτικό το κύριο πρόβλημα μετά τα οικονομικά 352981 photo