Επί ξύλου κρεμάμενος
10/04/2017 14:28
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επί ξύλου κρεμάμενος

Όπως ακριβώς το είχαμε προβλέψει. Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ «κακαρίζει» αφού αποδέχθηκε ασμένως τη συμφωνία του Τσίπρα. Δείλιασαν ακόμη και οι «53» και έγιναν τελικά… 13 και η κακή τους μοίρα. Η δήθεν αντιπολίτευση εντός του ΣΥΡΙΖΑ τα κατάπιε όλα χωρίς να πει ουσιαστικά ούτε μια κουβέντα. Υπερψήφισαν 113 την εισήγηση του Αλέξη, καμιά 25αριά ψήφισαν λευκό ή κατά και έτερον ουδέν. Ακόμη και το κείμενο που ετοίμασε ο Φίλης δεν μπήκε καν προς ψηφοφορία αφού το απέρριψε ο μεγάλος ηγέτης. Μιλούσε για συμφωνία που πρέπει να κριθεί από το λαό και ζητούσε επί της ουσίας εκλογές ή δημοψήφισμα.

Το εντυπωσιακό είναι η αλλαγή της ανθρωπογεωγραφίας στο εσωτερικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Τρεις πρώην υπουργοί, οι Φίλης, Δρίτσας και Χριστοδουλοπούλου ηγήθηκαν της… μίνι αντιπολίτευσης και μαζί τους 10 ακόμη στελέχη. «Κότα» ο Ευκλείδης, που υπερψήφισε αν και το παίζει ηγέτης των «53». Κωλοτούμπας ο Σκουρλέτης ο οποίος εκεί χθες χαρακτήριζε ασπιρίνες τα αντίμετρα. Κωλοτούμπες και όλοι όσοι εμφανίζονται κατά καιρούς «επαναστάτες», «αριστεροί» και του… πωπού τα εννιάμερα.

Ενδιαφέρον είναι ότι στην κίνηση των «53» που εμφανίζονται διασπασμένοι, μπροστάρης είναι ο… Φίλης. Ποιος ο Φίλης. Φαίνεται ότι επειδή αυτός και το ζεύγος Δρίτσα – Χριστοδουλοπούλου δεν έχουν υπουργικούς θώκους τους έκανε να εμφανίζονται ότι δεν θέλουν τη συμφωνία.

Και όλα αυτά, δηλαδή η πλήρης αποδοχή των θέσεων Τσίπρα, ενώ δεν υπάρχει καμιά απολύτως δέσμευση για καλές εξελίξεις στην οικονομία. Τα αντίμετρα είναι πράγματι για γέλια. Κλέβει 220 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ μείωσης του αφορολόγητου και αν πιαστούν οι στόχοι για το πλεόνασμα θα επιστρέψει πίσω 20 ευρώ από τη μείωση του συντελεστή από 22% σε 20%. Μιλάμε για τόσο σημαντικά μέτρα, μαζί με τα γεύματα στα παιδιά και την αύξηση του αριθμού των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς.

Ακόμη χειρότερα. Καμιά δέσμευση για την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα. Ούτε αυτή την εβδομάδα θα έρθουν, ούτε την επόμενη, τα πάντα μετατίθενται για μετά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και αφού υπάρξει κάποια δέσμευση του Ταμείου για το χρέος. Έδωσαν τα πάντα δηλαδή στη Μάλτα και δεν πήραν ούτε καν μια δέσμευση. Πέρασε του Σόιμπλε και το πολύ – πολύ να υπάρξει μια γενική περιγραφή των μεσοπρόθεσμων που θα ισχύσουν από το 2018 και μετά. Γιατί λέμε για το χρέος; Μα γιατί ο Τσίπρας κατάφερε να «πείσει» τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής πουλώντας τους το παραμύθι του χρέους. Και αυτοί το έχαψαν σαν κουτορνίθια ή γιατί δεν θέλουν να χάσουν την εξουσία. Ακόμη και η απόφαση της Κ.Ε. μιλά για απλή περιγραφή των μέτρων που θα συνοδεύει τα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή. Ενώ δηλαδή ο Τσίπρας είπε την περασμένη Κυριακή στην κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, το Έθνος, ότι χωρίς μέτρα για το χρέος δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα, τώρα απλά αυτά θα έχουν… γενική περιγραφή. Θα πάνε οι βουλευτές στη Βουλή, θα σηκώσουν το χεράκι τους σαν καλά παιδάκια, θα ψηφίσουν όλα τα σκληρά μέτρα αλλά η συζήτηση για το χρέος θα έχει μετατεθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ο Σόιμπλε, πάντως, ήδη έδειξε τις προθέσεις του καθώς σε δηλώσεις του «άδειασε» τον Τσίπρα λέγοντας ότι πρώτα θα πάρετε τα μέτρα και μετά θα δούμε αν χρειάζεται ελάφρυνση το χρέος.

Αυτή είναι η επιτυχία του Τσίπρα, η οποία μπορεί να δρομολογήσει σοβαρές πολιτικές εξελίξεις. Κάποιοι λένε ότι αν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία, δηλαδή «πακέτο» τα μέτρα και η λύση στο χρέος, ο πρωθυπουργός θα οδηγηθεί στην προσφιλή του τακτική. Της πόλωσης για να πάει σε κάλπες, είτε εκλογές είτε δημοψήφισμα με το ερώτημα αν αποδέχεται η ελληνική κοινωνία αυτή τη συμφωνία. Φυσικά και δεν θα την αποδεχθεί. 99% θα πάρει το «όχι» σε μια συμφωνία που θα κόβει μισθούς και συντάξεις και δεν θα δίνει ούτε το ελάχιστον για λύση στο χρέος.