Ένας χρόνος χωρίς τον δάσκαλο
14/11/2015 00:49
Του Vanzetti​​
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένας χρόνος χωρίς τον δάσκαλο

Εμείς οι παλιοί Αριστεροί έχουμε ένα σύνθημα. «Οι εξεγέρσεις δε μπαίνουν στα Μουσεία».

Αυτό είναι για μας ο Βασίλης. Ένα ζωντανό υπόδειγμα του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Μια εξέγερση που ξεκίνησε και η φλόγα της δε θα σβήσει ποτέ.

Η παρακαταθήκη του μεγάλη. Και δε μιλάω για τα γραπτά κείμενα που μας έχει αφήσει. Αναφέρομαι κυρίως, στον τρόπο που μας έμαθε ο δάσκαλος Bill να δουλεύουμε. Από το να κάνουμε ρεπορτάζ, να διασταυρώνουμε τις πηγές μας, να γράφουμε απλά όπως σκεφτόμαστε και πάνω από όλα να βλέπουμε πίσω από τις λέξεις.

Ένας πραγματικός Δάσκαλος. Ένας αληθινός Δημοκράτης. Ένας γνήσιος Πατριώτης.

Ένας μεγάλος ερασιτέχνης της δημοσιογραφίας, εραστής της τέχνης δηλαδή, που έστυβε συνέχεια το μυαλό του για να προχωρήσει η πατρίδα λίγο ψηλότερα.

Μέσα από τα ρεπορτάζ και τα άρθρα του μας μπόλιασε σε μια νέα σχολή δημοσιογραφίας «χωρίς μεσάζοντες».

Για αυτό και ο ίδιος μέσα από τα κείμενά του, συνομίλησε με τον κόσμο, βλέποντάς τους σαν φίλους και συναγωνιστές στον ίδιο δρόμο, για τον ίδιο σκοπό, για τα ίδια όνειρα, σε εποχές συγκρούσεων και αγώνων, διωγμών και ελπίδων και προσδοκιών που δεν επιτεύχθηκαν ακόμη.

Και για το τέλος η ιστορία της πρώτης μας επαφής,

Σου έστειλα το κείμενο, του λέω.

Καλό είναι μου λέει, αλλά θέλει λίγο ακόμα δουλειά. Παρόλα αυτά έχεις καλά στοιχεία μέσα στο κείμενο. Ενδιαφέροντα και από άλλη σκοπιά. Μου κάνεις. Θα σου δώσω το ψευδώνυμο Vanzetti.

Τι είναι αυτό, αποκρίθηκα;

A ρε μου λέει δε τον ξέρεις και λες πως είσαι παλιός Αριστερός.

Άκου μικρέ να μαθαίνεις:

Το 1920 συλλαμβάνονται δύο από τους γνωστότερους ηγέτες του εργατικού κινήματος, οι Ιταλοί εργάτες Νικόλα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι . Το «έγκλημά» τους ήταν ότι πρωτοστάτησαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις εκείνης της περιόδου και ήταν πρωτοπόροι οργανωτές των εργατικών συνδικάτων. Συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν.

Πραγματικά, η «βάφτιση» με εξίταρε και με έφτιαξε.

Ο Bill ήξερε πως να σε παθιάζει να γράφεις. Πως να σου δίνει τη φλόγα για να βάλεις φωτιά σε όλο το σύστημα.

Επιστρέφω στο κείμενο. Του ρίχνω μια γρήγορη ματιά αλλάζω κάποιες λέξεις και τη σύνταξη. Το ξαναστέλνω. Δεν το κοίταξες καλά. Με κοροϊδεύεις μου λέει βιαστικά κλείνοντας μου το τηλέφωνο στα μούτρα. Στην αρχή παρεξηγήθηκα. Κάπνισα ένα τσιγάρο και ξαναείδα νευριασμένος το κείμενο. Άκου δεν το κοίταξα καλά, είπα από μέσα μου.

Ο Bill είχε δίκιο. Δεν το είχα κοιτάξει στην πραγματικότητα καθόλου προσεκτικά. Μου είπε την αλήθεια όσο και αν εγώ πήγα να τον ξεγελάσω. Αυτό ήταν ο Bill αυτό είναι και το δημιούργημά του. Ήταν τα πέντε άλφα που καθορίζουν πάντα έναν πραγματικό άνθρωπο.

Αληθινός. Ασυμβίβαστος. Αυθεντικός. Ανεξάρτητος. Ανατρεπτικός.

Α όπως Antinews.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. 14/11/2015 15:23:01

    Τα Ασυμβίβαστος και ανεξάρτητος είναι θέμα κορυφαίο για τη δημοσιογραφία. Αλλιώς είναι λαμόγιο ο δημοσιογράφος. Όπως η πλειονότητα σήμερα...

    Ας είναι στα δεξιά του Κυρίου και να χαίρεται για τον αγώνα και τους κόπους του υπέρ της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης. Έννοιες υποτιμημένες σήμερα αλλά θεμέλια μιας υγιούς κοινωνίας αν θέλουμε να ξαναφτιάξουμε την Πατρίδα μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.