Έναν... καθρέφτη για τον Σημίτη
27/01/2017 16:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έναν... καθρέφτη για τον Σημίτη

Ένα ακόμη φάντασμα από το παρελθόν βγήκε να κάνει δήλωση και να αναλύσει τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έδωσε συνέντευξη και είπε τα εξής:

* Η Ελλάδα είχε κάνει -πάρα την υστέρηση της- θέλω να το υπογραμμίσω αυτό- ένα σημαντικό βήμα κατά τη δεκαετία 1994-2004. Αυτή βελτίωση της επέτρεψε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, την 01/01/2001 και να εισαγάγει το ευρώ ως νόμισμα, τον Ιανουάριο του 2002.

Εκείνη η οχταετία αποτελούσε μία πρωτόγνωρη εξέλιξη στην Ελλάδα. Ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα, δεν υπήρχε επί τόσο καιρό, ένας τόσο θετικός υψηλός ρυθμός ανάπτυξης.

Τι συνέβη μετά; Τι έγινε το 2004; Το 2004, η κυβέρνηση που ανέλαβε θεώρησε ότι θα πρέπει να ακολουθήσει μία διαφορετική πολιτική για να κερδίσει το εκλογικό σώμα. Να δίνει συνεχώς παροχές, να προβαίνει σε διορισμούς, να σπαταλά και να προχωρεί ακόμη και σε μέτρα τα οποία ήταν πρωτοφανή για την Ε.Ε.. Παραδείγματος χάρη, στην Ελλάδα καταργήθηκε τότε ο φόρος κληρονομίας. Αυτό δεν έγινε πουθενά αλλού.

Το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Θυμόμαστε όλοι ότι το 2009, η Ελλάδα παρουσίασε ένα έλλειμμα γύρω στο 15,4% του ΑΕΠ, δηλαδή ένα πρωτόγνωρο έλλειμμα, το μεγαλύτερο έλλειμμα που είχε παρουσιάσει ποτέ. Και το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε πρωτόγνωρα ύψη. Με αποτέλεσμα να συμφωνηθεί, για τη διάσωση της Ελλάδος, το μνημόνιο του 2010.

* Πιστεύω ότι το πρώτο μνημόνιο, υπό την εξαιρετικά αυστηρή μορφή που είχε, δεν ήταν μονόδρομος. Εκείνο το οποίο έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και δεν έκανε τότε, ήταν ένας έγκαιρος σοβαρός σχεδιασμός για το πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση. Να τον καταρτίσει και να τον συζητήσει τόσο με την Ε.Ε., όσο και με το ΔΝΤ. Δεν έγινε κανένας σχεδιασμός. Επαναλαμβάνω όμως ότι και το μνημόνιο αποτελούσε μία σειρά αποφάσεων που πήρε η Ε.Ε., χωρίς να είναι έτοιμη.

Πιστεύω ότι μία σοβαρή πολιτική ηγεσία θα μπορούσε να δείξει έναν άλλο δρόμο, δηλαδή να κάνει μία καλύτερη συμφωνία.

Αυτά κι άλλα πολλά είπε ο Σημίτης. Αγιοποίηση της δικής του περιόδου και δαιμονοποίηση της διακυβέρνησης Καραμανλή και Παπανδρέου, και βεβαίως επίθεση στη σημερινή κυβέρνηση. Λες κι ο κόσμος έχει κάνει λοβοτομή. Δεν θυμάται την εποχή της πασοκαρίας. Έχει ξεχάσει ότι από τη μια έπαιζαν την παραμύθα του εκσυγχρονισμού και του πρωθυπουργού – λογιστή κι από την άλλη είχαν βουτήξει μέχρι τα γόνατα στο μέλι. Τότε που ο Σημίτης ήταν ο τροχονόμος της διαφθοράς και της διαπλοκής. Αν δεν φαγώνονταν τόσα δισεκατομμύρια η Ελλάδα δεν θα ήταν σήμερα κουρελού. Ο κ. Σημίτης ξεχνά τους Ολυμπιακούς Αγώνες που οργάνωσε; Τις μίζες, τις υπερτιμολογήσεις έργων, τα άχρηστα έργα, την χλιδή της κυρίας Γιάννας; Μάθαμε ποτέ πόσο κόστισαν οι Αγώνες; Μάθαμε ποτέ αν οι Ολυμπιακοί και η Μεγάλη Ιδέα κάποιων ανόητων ήταν η βασική αιτία της κατάρρευσης της οικονομίας;

Εντάξει, και ο Καραμανλής έκανε λάθη με τη διόγκωση του κράτους και των δαπανών και ο Γ. Παπανδρέου ήταν... αλλού γι' αλλού. Αλλά να μην έχει έναν καθρέφτη ο Σημίτης να κοιταχτεί. Και τουλάχιστον να σιωπήσει άπαξ και δια παντός;