Ένα... Κίνημα βαθιά διχασμένο
19/03/2018 10:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένα... Κίνημα βαθιά διχασμένο

Όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο, το Κίνημα Αλλαγής έκανε συνέδριο για τα μάτια του κόσμου. Οι… σύντροφοι της κεντροαριστεράς με πρώτο βιολί την Φώφη Γεννηματά έστησαν ένα πανηγυράκι από το οποίο δεν βγήκε απολύτως τίποτε.

Ούτε αν θα υπάρξουν μετεκλογικές συνεργασίες, ούτε αν το υποτιθέμενο νέο κόμμα θα είναι ενιαίο ή ο καθένας θα κάνει ό,τι του γουστάρει, ούτε αν η Φώφη είναι ικανή να διοικήσει ένα κόμμα ή κάποιος άλλος μπορεί να της πάρει τη μπουκιά από το στόμα.

Αυτό που κυριάρχησε τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου ήταν… η ώρα ΠΑΣΟΚ. Όποιος ήθελε μιλούσε ό,τι ώρα ήθελε, το πρόγραμμα ξεχείλωσε, παρουσιάστηκε κι ένα ας το πούμε σήμα κατά τις 12 το βράδυ και όλοι πήγαν μετά για ποτό και φαγητό για να θυμηθούν τα παλιά και να σχεδιάσουν τα νέα.

Αν θα ήθελε κανείς να σταθεί σε κάτι κατά τις εργασίες του Σαββάτου είναι ένα: Ότι αυτό το Κίνημα είναι βαθιά διχασμένο, ο ένας μισεί τον άλλον, ο ένας ειρωνεύεται τον άλλον και μόνο εξ’ ανάγκης συνυπάρχουν μπας και πιάσουν κανένα αξιόλογο ποσοστό και θελήσουν να μοιράσουν την εξουσία.

Ας άκουγες ή αν έβλεπες τα πρόσωπα που ήταν το Σάββατο στο συνέδριο θα καταλάβαινες ότι το Κίνημα Αλλαγής πριν καν γεννηθεί είναι άρρωστο. Και γι’ αυτό φταίει αποκλειστικά το κονκλάβιο της Χαριλάου Τρικούπη, οι διαδρομιστές και οι… κουρτινάτοι που σχεδιάζουν με κλειστές πόρτες και χαμηλόφωνα.

Όλοι αυτοί που απέδειξαν και στο συνέδριο ότι το Νοέμβριο χάθηκε για την κεντροαριστερά μια τεράστια ευκαιρία να ανανεωθεί, να δυναμώσει, να βάλει νέους και άξιους ανθρώπους στο προσκήνιο, να τινάξει, όσο μπορεί βεβαίως, την πασοκίλα από πάνω του.

Αυτή τη χαμένη ευκαιρία αναζήτησαν εκατοντάδες νέοι το Σάββατο το βράδυ όταν μιλούσε ο μεγάλος χαμένος και ταυτόχρονα ο μεγάλος νικητής των εκλογών του Νοεμβρίου, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ήταν η δεύτερη φορά που ακούστηκε τόσο θερμό χειροκρότημα για ομιλητή. Η πρώτη ήταν όταν το κονκλάβιο της Χαριλάου Τρικούπη ανέσυρε από τη ναφθαλίνη το γνωστό τρυκ της… αγωνιστικής συγκίνησης. Βρήκε τον καπετάν Ερμή, σύντροφο του Άρη Βελουχιώτη και τον τίμησε. Πάνω από 100 ετών ο άνθρωπος συγκινήθηκε και συγκίνησε τον κόσμο της κεντροαριστεράς που τον χειροκρότησε θερμά. Τα γνωστά κολπάκια που έκανε κι ο Αλέξης με τον Γλέζο...

Η δεύτερη φορά που έπεσε τρελό χειροκρότημα ήταν όταν ο Ανδρουλάκης είπε ότι η διορισμένη Κεντρική Επιτροπή πρέπει να ονομαστεί προσωρινή και αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές να πάνε σε ένα πραγματικό συνέδριο που θα εκλέξει δημοκρατικά τα όργανα.

Κι όταν ο ευρωβουλευτής μίλησε για συγκεκριμένες θητείες βουλευτών και ευρωβουλευτών και την ανάγκη να μπουν νέοι άνθρωποι στην πολιτική απλά… κέρδισε το συνέδριο. Οι νέοι τον χειροκρότησαν και οι γερουσία του ΠΑΣΟΚ που διοικεί μαζί με την Φώφη απλά δαγκώθηκαν κι άρχισαν να μετριούνται για το ποιοι θα μείνουν, μιας και είναι επαγγελματίες πολιτικοί.

Όχι ότι και ο Ανδρουλάκης που κέρδισε το συνέδριο μπορεί να ελπίζει. Μ’ αυτό που έκανε θα τον φάει το μαύρο σκοτάδι καθώς είναι σίγουρο ότι τα πράσινα «μαντρόσκυλα» της Χαριλάου Τρικούπη θα βγουν τώρα παγανιά για να τον τσακίσουν.

Αυτοί ορκίζονται στις δημοκρατικές διαδικασίες αλλά ταυτόχρονα σιχαίνονται τη δημοκρατία. Όταν ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, ο οποίος καθαιρέθηκε με… δημοκρατικές διαδικασίες από τη Φώφη είπε ότι αυτός σε διορισμένη κεντρική επιτροπή ντρέπεται να συμμετάσχει, τον αποδοκίμασαν οι οπαδοί του Πασοκιστάν. Τόση δημοκρατία…

Το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής απέδειξε ότι όσοι μιλούν για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού δεν το πιστεύουν. Θέλουν να ελέγχουν το μαγαζάκι τους, όσο μικρό κι αν είναι. Αλλά υπάρχει ημερομηνία λήξεως και αυτή είναι μέχρι να τους αποβάλλει το ίδιο το σύστημα. Και η Φώφη μαζί με το κομματικό της κονκλάβιο θα πρέπει να ετοιμάζονται για την αποστρατεία.