Έλεος... με τα δωράκια αυτοϋπονόμευσης
18/04/2016 07:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έλεος... με τα δωράκια αυτοϋπονόμευσης

Λίγες ημέρες πριν από το πολύ σημαντικό συνέδριο της ΝΔ, δύο θέματα, εκ διαμέτρου αντίθετα, κάνουν αίσθηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τη μια οι διαρροές για τις μεγάλες αλλαγές που σχεδιάζει η ηγεσία της ΝΔ στο κόμμα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές ότι μπορεί να φυσήξει άνεμος ανανέωσης στη Λ. Συγγρού.

Από την άλλη τα όσα συνέβησαν με τις εκλογές της ΟΝΝΕΔ δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξουν κυρίως οι νοοτροπίες στο κόμμα αν θέλει όχι απλά να καταλάβει την εξουσία αλλά να υπηρετήσει την πατρίδα. Και για να πούμε μια αλήθεια, μετά τη λαίλαπα του Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όσοι υποστηρίζουν ότι η ΝΔ είναι η μόνη ελπίδα για την πατρίδα, μπορούν να προσφέρουν πραγματικά προτού καταρρεύσει η Ελλάδα οριστικά.

Σύμφωνα, λοιπόν με τα ρεπορτάζ, οι αλλαγές που ετοιμάζει και θα ανακοινώσει στο Συνέδριο ο Κυριάκος είναι κατά κύριο λόγο:

·Ο πλήρης διαχωρισμός κόμματος - κράτους και αυτό θα επιτευχθεί με τη θεσμοθέτηση ασυμβίβαστων για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις, με έμφαση σε αυτές που αφορούν στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

·Απαγόρευση δανεισμού της ΝΔ από τις τράπεζες στο πλαίσιο της οικονομικής εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ταμείων του κόμματος. Ήδη απ’ ότι μαθαίνουμε έχουν βγει στους δρόμους και πουλάνε κουπόνια για την οικονομική ενίσχυση του κόμματος.

·Μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα αλλαγή που θα συζητηθεί είναι ο ορισμός θητείας για τον πρόεδρο του. Η θητεία του προέδρου του κόμματος παρατείνεται μόνο αν στη λήξη της η ΝΔ βρίσκεται στην εξουσία και ο πρόεδρός της στη θέση του πρωθυπουργού.

·Η θητεία του προέδρου που έχει παραταθεί πέραν της πενταετίας λόγω του ότι είναι πρωθυπουργός, θα λήγει αυτοδίκαια, εφόσον η ΝΔ ηττηθεί σε εθνικές εκλογές και προκηρύσσονται άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού.

·Παράλληλα καθιερώνεται ετήσιο Απολογιστικό Συνέδριο, με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη εξ οφίτσιο, το οποίο θα αξιολογεί τα πεπραγμένα των επικεφαλής των κομματικών οργάνων, η οποίοι θα εκλέγονται για μία τετραετία, αλλά το Απολογιστικό Συνέδριο θα μπορεί να επικυρώνει να ακυρώνει τη συνέχιση της θητείας τους κάθε χρόνο.

·Μελετάται και η εφαρμογή ενός συστήματος συστηματικής αξιολόγησης και των βουλευτών του κόμματος, το οποίο θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο του εθνικού μητρώου βουλευτών.

·Στο καταστατικό θα προβλέπονται μέτρα για τη συμμετοχή των μελών και των στελεχών στην παραγωγή πολιτικής και αυτό θα επιτευχθεί με μικρότερα και πιο ευέλικτα όργανα, τα οποία θα έχουν συχνές τακτικές συνεδριάσεις και ουσιαστικό αποφασιστικό ρόλο.

Ενδιαφέρουσες πράγματι προτάσεις και αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση των εκπροσώπων στο Συνέδριο του κόμματος από τις 22 έως τις 24 Απριλίου στο Metropolitan Expo.

Όμως δεν αρκούν όλα αυτά τα εντυπωσιακά που αρέσουν στον κόσμο. Η ουσία βρίσκεται αλλού. Βρίσκεται για παράδειγμα στα πρόσωπα που θα κληθούν να υπηρετήσουν την πατρίδα όταν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές. Αλλά κι επίσης στον προσανατολισμό που θα έχει το κόμμα τα επόμενα χρόνια.

Πώς μπορεί κανείς να μιλά για ανανέωση όταν π.χ. πρώτη μούρη στα κανάλια είναι η Ντόρα; Και γιατί δηλαδή μια κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να έχει πρόσωπα που κούρασαν στην προηγούμενη κυβέρνηση, ακόμη κι αν δεν ήταν χειρότεροι από αυτούς που έχουμε σήμερα; H Ντόρα, ο Δένδιας, ο Σταϊκούρας, ο Βορίδης, ο Κικίλιας κ.λπ. θα πείσουν τους πολίτες ότι η ΝΔ άλλαξε και θα προσφέρει στην πατρίδα; Πολύ αμφιβάλλουμε.

Επίσης, ακόμη δεν έχουμε καταλάβει ποιο είναι το ιδεολογικό στίγμα της νέας ΝΔ. Ποιο είναι το πρόγραμμά της, προς τα πού θα κινηθεί, ποια είναι η εναλλακτική πρόταση στην στροφή του Τσίπρα στο κέντρο και σε πιο… δεξιές πρακτικές.

Και πάμε τώρα στα της ΟΝΝΕΔ. Χρόνια τώρα η νεολαία του κόμματος ήταν πεδίο εσωκομματικών ισορροπιών, φατριών εντός της ΝΔ, μάχης για να επικρατήσει ο ένας και ο άλλος. Γενικώς οι νεολαίες σε όλα τα κόμματα εκπέμπουν όχι την υγεία της νιότης αλλά την πολιτική «αρρώστια» και αποσύνθεση του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν με τις εκλογές, η οργή που… διέρρευσε ότι έχει ο Μητσοτάκης και εξαιτίας αυτής θα ζητήσει εξηγήσεις, οι διάφορες δηλώσεις πρώην και νυν στελεχών της νεολαίας κι όχι μόνο και γενικώς μια εικόνα κάκιστη για ένα κόμμα που διεκδικεί τη διαφορετικότητα. Που θέλει να αποτελέσει την όαση στο άθλιο μεταπολιτευτικό σύστημα.

Και είναι ντροπή για την ΟΝΝΕΔ και για τη ΝΔ να δίνουν λαβή στον ΣΥΡΙΖΑ να βγάζει ανακοινώσεις κοροϊδευτικές και δηκτικές. Ποιος, ο ΣΥΡΙΖΑ που κατέστρεψε την Ελλάδα, που αποτελεί ένα συνονθύλευμα από άθλιους τεμπελχανάδες της Αριστεράς να βγάζει γλώσσα στη ΝΔ επειδή κάποιοι ανεγκέφαλοι έκαναν ουσιαστική και επικοινωνιακή ζημιά.

Η Νέα Δημοκρατία απέχει πολύ από το να γίνει κόμμα αρχών, που θα υπηρετήσει τις βασικές αρχές ενός φιλελεύθερου, πατριωτικού κόμματος το οποίο πάνω απ’ όλους κι απ’ όλα θα βάλει την Ελλάδα. Ούτε τα πρόσωπα, ούτε τους βαρόνους, ούτε τους κοστουμάτους που ράφτηκαν και περιμένουν να καταλάβουν την εξουσία όταν την αφήσει ο Τσίπρας.

Δεν είναι αυτές οι πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή. Δεν είναι αυτό που θέλει ο Έλληνας πολίτης από τη ΝΔ. Πρέπει να προσέξει ο Μητσοτάκης και οι σύμβουλοί του γιατί δεν θα αργήσει να απαξιωθεί και ο ίδιος.

Η ΝΔ χρειάζεται να διώξει τον κακό της εαυτό και για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να κάνει μια μικρή αλλά ουσιαστική επανάσταση. Εκτός βεβαίως κι αν κάποιοι επιθυμούν απλώς μια δεξιά παρένθεση.