Εκτός από την αλήθεια χρειάζεται και ολοκληρωμένο σχέδιο
26/11/2016 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκτός από την αλήθεια χρειάζεται και ολοκληρωμένο σχέδιο

Με χαρά είδαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βγαίνει από τα στενά κτίρια των κομματικών γραφείων και να κάνει περιοδεία στην επαρχία. Θα συνηθίσουμε πολύ να τον βλέπουμε αφού είναι δεδομένο ότι μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, ίσως μακράς περιόδου. Με το καλό, λοιπόν, υποδεχόμαστε τον πρόεδρο της ΝΔ στη σκληρή προεκλογική μάχη που θα δοθεί για να φύγουν οι φαύλοι. Κι έχουμε δηλώσει εξαρχής ότι μόνο η ΝΔ μπορεί να διώξει τον ΣΥΡΙΖΑ και μόνο τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να το πράξει.

Όμως, πάνω από τη Νέα Δημοκρατία και πάνω από τον Κυριάκο, τον Σαμαρά, τον Καραμανλή ή όποιον άλλον, βρίσκεται η πατρίδα. Το μέλλον της, τα παιδιά της, η πορεία της χώρας εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, η επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Είναι αδιάφορο τελικά ποιος θα κάνει τη «μπουγάδα» αρκεί τα ρούχα να είναι καθαρά. Αρκεί δηλαδή να σωθεί η Ελλάδα και οι Έλληνες, γιατί έχει αρχίσει ήδη και μαυρίζει ο ουρανός.

Διαβάζοντας τις ομιλίες του Κυριάκου ωστόσο πρέπει να πούμε ότι διακρίνουμε δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι πράγματι προσπαθεί να πει την αλήθεια κι όχι να γίνει… Τσίπρας και να φλομώσει τον κόσμο στο ψέμα. Αυτό το συμβόλαιο αλήθειας προσπαθεί να το τηρήσει κι αυτό είναι καλό.

Όμως, παραπλάνηση του κόσμου δε γίνεται μόνο με το να λες ψέματα, αλλά και με το να μη λες την πραγματική αλήθεια. Ήτοι να αποφεύγεις να τοποθετηθείς στα καυτά θέματα και να μιλάς γενικόλογα και χωρίς προσπάθεια να δείξεις πoιο είναι το σχέδιό σου.

Ο Κυριάκος και η ΝΔ λοιπόν, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές μιλούν όλο και πιο γενικά. Δεν μπορούν ή συνειδητά δεν θέλουν να πιάσουν τα θέματα που «καίνε»; Ότι κι αν είναι η ουσία είναι πως ο κόσμος δεν ξέρει τι τον περιμένει. Θα πάει στην κάλπη, θα ψηφίσει Μητσοτάκη γιατί σιχάθηκε τον Τσίπρα, όμως, δεν θα έχει μάθει ούτε μέχρι εκείνη την ώρα πώς θα σωθεί ο τόπος.

Διότι είναι καλό και εύκολο να λες ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, ότι θα φέρεις ανάπτυξη 4% για μια πενταετία τουλάχιστον, ότι θα μειώσεις τους φόρους και τις εισφορές ή ότι θα προσελκύσεις επενδύσεις 100 δις και θα δημιουργήσεις 120 χιλ. θέσεις εργασίας το χρόνο. Αυτά λέει και ο Μητσοτάκης, δεν είναι δικά μας λόγια.

Είναι πανεύκολο να μιλάει ένας πολιτικός για περιορισμό του κομματικού κράτους, για μεταρρυθμίσεις ή ιδιωτικοποιήσεις. Όμως, τι εννοεί όταν λέει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις;

Λέει ο Μητσοτάκης στην περιοδεία του:

Θα δουλέψουμε για τα συμφέροντα και τα όνειρα των πολλών. Η πρότασή μας αφορά κυρίως όσους αισθάνονται ξεχασμένοι. Οι μειώσεις φόρων θα ανακουφίσουν τη μέση ελληνική οικογένεια. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα ανακουφίσει κυρίως τους μικρούς επαγγελματίες, τις μικρές επιχειρήσεις. Οι νέες επενδύσεις θα δημιουργήσουν δουλειές και προοπτική για όσους σήμερα φεύγουν από την πατρίδα μας. Η πολιτική μας για την Εκπαίδευση θα φτιάξει καλύτερα δημόσια σχολεία για κάθε παιδί που θέλει, μπορεί και αξίζει να πάει μπροστά. Η πολιτική μας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα δώσει λύση στο πρόβλημα της ακραίας φτώχειας που ακουμπάει ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες.

Αυτά κι άλλα πολλά υποσχέθηκε στην πρόσφατη εξόρμησή του, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες. Εξηγούμαστε: Θαυμάζουμε την προσπάθειά του να μη λαϊκίσει όπως ο Τσίπρας, όμως, μήπως θα μπορούσε να μας εξηγήσει κανείς στη ΝΔ ποιο είναι το «αφήγημά» της για τα μείζονα θέματα της χώρας;

Πώς θα λύσει το προσφυγικό, δεν έχουμε ακούσει εμπεριστατωμένες απόψεις παρά μόνο καταγγελίες κατά Τσίπρα, Μουζάλα κ.λπ. Τι σκέφτεται να κάνει τα hot spot στα νησιά; Πώς θα πολιτευτεί απέναντι στην Τουρκία; Γενικώς και αορίστως και μια στοχευμένη θολούρα;

Τι θα κάνει με την κατάρρευση των εργασιακών σχέσεων; Πώς θα αντιδράσει στις απαιτήσεις των δανειστών που απαιτούν όχι απλά απολύσεις παντού αλλά μιλούν για εκ περιτροπής εργασίας και διαθεσιμότητα όποτε του καπνίσει του εργοδότη και με μισθούς πείνας; Ποια εναλλακτική έχει το κόμμα της εργασίας, της επιχειρηματικότητας, των νοικοκυριών;

Τι λέει ο κ. Μητσοτάκης για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων που αναγκάζεται η «αριστερή» κυβέρνηση να πάρει; Ποια είναι η στρατηγική του απέναντι στο τέταρτο μνημόνιο που όλο και περισσότερο ακούγεται;

Θέλουμε να πούμε, λοιπόν, ότι η αλήθεια είναι το ένα βήμα προς την εξουσία. Το σχέδιο, όμως, που είναι πιστευτό και πραγματικό είναι το βήμα για την παραμονή σ’ αυτήν. Εκτός κι αν ο Κυριάκος ονειρεύεται μια «δεξιά παρένθεση». Να πάει δηλαδή ο Τσίπρας σε εκλογές, να τις χάσει, η καυτή πατάτα να πέσει στα χέρια του Μητσοτάκη και σε έξι μήνες να έχουμε ξανά πολιτική αναταραχή, σενάρια για οικουμενικές και νέες εκλογές. Αν είναι να γίνουν όλα αυτά τότε καλύτερα να τα κάνουν τώρα για να μη διαλυθεί η χώρα.

Όμως, αν θέλουν η ΝΔ να σώσει τη χώρα, γιατί είναι το χρέος της, και να τη φέρει σε ίσιο δρόμο χωρίς άλλες… αριστερές παρεκκλίσεις πρέπει εκτός από την αλήθεια να παρουσιάσει και το σχέδιο. Αλλιώς… σε λίγο καιρό θα πάει κι αυτή άκλαυτη.