Έξω πήγε καλά το ξεπούλημα της Μακεδονίας, μέσα όμως;
15/06/2018 12:10
Του Strange Attractor
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έξω πήγε καλά το ξεπούλημα της Μακεδονίας, μέσα όμως;

Όπως όλα δείχνουν, άπαντες οι φίλοι, σύμμαχοι, εταίροι, και δανειστές, έχουν κατενθουσιαστεί με την «κατάπτυστη» συμφωνία που κατάφερε ο Αλέξης (σε αγαστή συνεργασία με τον Κοτζιά), προκειμένου να εκχωρήσουμε το όνομα Μακεδονία (και όχι μόνο) στους Σκοπιανούς γείτονές μας.

Μια ακόμη εξαπάτηση δηλαδή του λαού, που τον ψήφισε δις, για να μας φέρει την εθνική αξιοπρέπεια.

Έτσι, οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο, η Ουάσιγκτον, το ΝΑΤΟ, ακόμη και το … Κόσοβο, δηλώνουν σούπερ ικανοποιημένοι με την συμφωνία, που προχώρησαν οι αριστερές κυβερνήσεις των δυο χωρών, και με βάση την οποία η ΠΓΔΜ θα ονομάζεται στο εξής Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αν βέβαια συμφωνήσει και ο λαός των Σκοπίων σε δημοψήφισμα που θα γίνει στους επόμενους μήνες.

Όσο για εμάς, ποιο δημοψήφισμα και σαχλαμάρες; Αυτά γίνονται μόνο για σοβαρά ζητήματα, όπως π.χ. η απεργία πείνας του Κουφοντίνα, και όχι για δευτερεύοντα ήσσονος σημασίας ζητηματάκια όπως το «μακεδονικό».

Στα γραφεία της ΕΕ, μαθαίνω, ανοίξανε σαμπάνιες. Οι αρμόδιοι για τις διεθνείς σχέσεις αξιωματούχοι Johannes Hahn, και Federica Mogherini, δεν έκρυψαν τη χαρά τους, κι ακόμη το γλεντάνε.

Όπως δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωση: «Χαιρετίζουμε ολόκαρδα και συγχαίρουμε τους πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ για την αποφασιστικότητά τους, και την ηγετική τους πρωτοβουλία στο να πετύχουν αυτή την ιστορική συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών, που θα συμβάλλει στην μετάλλαξη ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης»! Τόση χαρά…

Κάτι ανάλογο εξέφρασε και ο Γ.Γ, του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, που και αυτός δηλώνει κατενθουσιασμένος με το ενδεχόμενο ο ισχυρός στρατός(!) των Σκοπίων να ενταχθεί στη συμμαχία, και έτσι «να στερεωθεί η ειρήνη στην περιοχή».

Στην αμερικανική πρωτεύουσα οι εκεί αρμόδιοι δήλωσαν έτοιμοι να στηρίξουν με κάθε μέσο τη συμφωνία, την οποία αποδίδουν στην πολύχρονη επιμονή και αφοσίωση του διαπραγματευτή του ΟΗΕ κ. Νίμιτς, και στο όραμα των δυο πρωθυπουργών!

Ανάλογοι ήταν και οι διθύραμβοι από την Σόφια, τα Τίρανα, και όπως είπαμε και παραπάνω ακόμη και από το Κόσοβο! Για την Άγκυρα δεν ξέρω, δεν άκουσα…

Μάλιστα, η Σόφια θύμισε ολίγον τι Μαξίμου, διευκρινίζοντας πως η «ιστορική αυτή συμφωνία, που προβλέπει αλλαγή ονομασίας, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως βάση για τυχόν αλλαγή συνόρων, γλώσσας, πολιτισμού, ιστορίας, και εθνικής ταυτότητας κανενός από τους δυο γείτονες».

Εδώ να θυμίσω ότι βάσει της συμφωνίας η γλώσσα των γειτόνων θα ονομάζεται «μακεδονική» (όπως επέμειναν και πέτυχαν οι Σκοπιανοί), ενώ η υπηκοότητα των κατοίκων θα ορίζεται ως Μακεδόνες/Πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Το πώς θα (αυτό)προσδιορίζονται οι κάτοικοι της δικής μας κανονικής Μακεδονίας, απομένει να το δούμε.

Βέβαια, μπορεί όλοι οι παραπάνω (και οι δυο κυβερνήσεις) να πανηγυρίζουν, με τον Αλέξη να συμπεριφέρεται ως grand statesman, κάνοντας διαγγέλματα και δίνοντας συνεντεύξεις στην ΕΡΤ, όμως στο εσωτερικό των δυο χωρών υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις. Και όχι μόνο από τα «εθνίκια», που λέει ο Καρανίκας.

Μεγάλο μέρος των δυο λαών, και ειδικά οι αντιπολιτεύσεις, θεωρούν την συμφωνία ως παράδοση των όπλων.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Κρίστιαν Μικόβσκι, αρχηγού του κόμματος VMRO DPMNE, που χαρακτηρίζει με έμφαση την συμφωνία ως «συνθηκολόγηση ντροπής» κατακεραυνώνοντας τον Ζάεφ.

Ανάλογες και οι αντιδράσεις των κομμάτων εδώ σε εμάς, αν και πιο χλιαρές, με εντονότερες εκείνες της ΝΔ του Κυριάκου, που χαρακτήρισε πολύ ορθά την συμφωνία ως απαράδεκτη.

Όσο για τον συγκυβερνήτη στην τρέλα, Μπάνο, ο οποίος έκανε πολύχρονη καριέρα πουλώντας πατριωτισμό και τυλιγμένος με μια σημαία, έκανε μια ακόμη υποχώρηση, βάζοντας στην άκρη κόκκινες γραμμές και σαχλαμάρες, και αφήνοντας τις εξελίξεις (και τη δική του στάση) να καθοριστούν από το δημοψήφισμα των Σκοπιανών, που είναι προγραμματισμένο να γίνει μάλλον το φθινόπωρο.

Μέχρι τότε ο υπουργικός μισθός θα πέφτει ανελλιπώς, και τα προνόμια της καρέκλας θα συνεχίσουν απρόσκοπτα…

Και αν τυχόν η απόφαση του δημοψηφίσματος δεν είναι αυτή που θέλει ο Μπάνος, τότε μια ακόμη κυβίστηση είναι στα σκαριά. Πρωτάρης είναι;

Το μπακίρι να πέφτει, και ποια Μακεδονία μου τσαμπουνάτε;

Εξάλλου, όπως ακούω δεξιά κι αριστερά, έχουμε και άλλα πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθούμε. Τους φυλακισμένους στρατιωτικούς μας;

Όχι ρε σεις…Το Μουντιάλ…

Κερδάμε! Σας το είπα;