«Δώσε και μένα μπάρμπα»
25/10/2017 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Δώσε και μένα μπάρμπα»

Λίγες ημέρες πριν, ο υπουργός προπαγάνδας κούνησε το δάκτυλο στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι πρέπει να στηρίξουν και να ψηφίσουν το επίδομα των 1.000 ευρώ ή περίπου 1 δις ευρώ που υπόσχεται η κυβέρνηση. Είναι ο γνωστός μποναμάς που βαφτίζεται κοινωνική πολιτική, πασπαλίζεται με αριστερές παπάτζες, ρίχνουν μια μουσική του Μίκη, στήνουν και μια Μακρόνησο και όλο αυτό το «προϊόν» πουλιέται με τη μορφή σανού.

Αλήθεια, ποιος διαφωνεί όταν μια κυβέρνηση αποφασίζει να μοιράσει 1 δις ευρώ σε χαμηλοεισοδηματίες; Εκ πρώτης όψεως κανείς, η απάντηση είναι «δώσε και μένα μπάρμπα». Οι συνταξιούχοι θα πάρουν το επίδομα, θα ψωνίσουν το κατιτίς, θα κάνουν έναν τζίρο στην αγορά, θα βουλώσουν και καμιά τρύπα πληρώνοντας λογαριασμούς, θα δώσουν και στον γιο ή το εγγόνι κι όλα καλά.

Ποιος θα σκεφτεί Χριστουγεννιάτικα, όπως και πέρυσι, ότι ο Τσίπρας τα βάζει στην αριστερή τους τσέπη και τους τα παίρνει από τη δεξιά; Διπλά και τρίδιπλα μάλιστα; Τις εντυπώσεις να κερδίσει, να πέσει λίγο η διαφορά στις δημοσκοπήσεις, να ρίξουν και δύο – τρεις φάπες στην πάντα πρόθυμη ΝΔ, και καθάρισαν.

Ή όπως λέει ο Νιόνιος: «Τον χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε. Γι' άλλα δέκα χρόνια άιντε καθαρίσαμε».

Ας πάμε όμως στην σκληρή πραγματικότητα. Η κυβέρνηση θα δώσει 1 δις από το υπερπλεόνασμα το οποίο έχει βγει με αίμα, την ίδια στιγμή που χρωστά στην αγορά περί τα 6 δις. Και τα χρωστά κυρίως σε επιχειρήσεις, λόγω μη καταβολής οφειλόμενων σε προμηθευτές, επιστροφές ΦΠΑ κ.λπ.

Κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις, όσο περιμένουν να πάρουν τα λεφτά που έχουν δουλέψει, ενδεχομένως θα κλείσουν βγάζοντας στην ανεργία δεκάδες ή εκατοντάδες εργαζόμενους. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Πληρώνουμε τους συνταξιούχους ή δίνουμε λεφτά στην αγορά ώστε να μην υπάρξουν απολύσεις;

Επιλέγουμε την επιδοματική πολιτική που είναι πρόσκαιρη επούλωση ενός τραύματος που έχει κακοφορμίσει; Ή δημιουργούμε αναπτυξιακές προοπτικές ώστε και να μη χάσουν τις δουλειές τους κάποιοι και να ανοίξουν άλλες; Διότι το 1 δις θα μπορούσε να δοθεί και για τα χρωστούμενα αλλά και για να χρηματοδοτηθούν π.χ. έργα του ΕΣΠΑ που έχουν παγώσει γιατί δεν υπάρχει η εθνική συμμετοχή.

Προς Θεού. Κανείς δε λέει ότι δεν τα δικαιούνται οι συνταξιούχοι που έχουν υποστεί τα πάνδεινα. Όμως, μήπως απλά οι απόμαχοι της ζωής είναι τα πιόνια στη σκακιέρα του Τσίπρα; Μήπως είναι τα αναλώσιμα στρατιωτάκια έτσι ώστε να διασωθεί ο βασιλιάς και η βασίλισσα;

Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και θα μας απασχολήσει μέχρι τα Χριστούγεννα. Διότι όχι μόνο θα υπάρξει σύγκρουση με την τρόικα, που θα επιβαρύνει το κλίμα ενόψει της τρίτης αξιολόγησης. Αλλά και γιατί θα πάει χαμένη μια ακόμη ευκαιρία ανάκαμψης για το λόγο ότι η κυβέρνηση επιλέγει την επικοινωνία, την εικόνα, τη μόστρα αντί της ουσίας. Αυτά είναι εγκλήματα που κάνουν ζημιά και που επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση ζει μόνο για να πουλάει σανό. Και δυστυχώς οι σανοφάγοι είναι πολλοί ακόμη.

Κι επειδή ο σανός είναι τζάμπα, ο λαοπλάνος είπε να μοιράσει λίγο και στους αγρότες. Αφού τους ρήμαξε κι αυτούς με την φορολογία τους τάζει τώρα επιδοτήσεις.

Ψέλλισε και κάτι για κατασκευή νέων οδικών αξόνων και ικανοποιημένος από την... παπανδρεϊκή παροχολογία του, πήγε να απολαύσει μπουγάτσα στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων.

Μας... απείλησε επίσης ότι οι εκλογές θα γίνουν το 19’ και θα τις κερδίσει όπως το 15’. Εντάξει, μαζί σου σύντροφε, μας έπεισες. Όμως, δεν τις κάνεις από τώρα να γλιτώσεις και κάνα φράγκο γιατί αντί να τους τσακίσεις μάλλον θα σε τσακίσουν; Όχι τίποτε άλλο δεν θα έχεις και τον κάτοικο Ραφήνας μαζί σου...