Αυτονόμηση...  του Τσίπρα από την κυβέρνησή του;
20/02/2016 07:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυτονόμηση... του Τσίπρα από την κυβέρνησή του;

Μετά από τη νέα τεράστια επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει τα σύνορά μας ανοικτά μέχρι... 6 Μαρτίου και τις διαρροές των παπαγάλων του Μαξίμου και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης ότι ο πρωθυπουργός απείλησε με βέτο την Ευρώπη, η κοινή γνώμη παρακολουθεί εκστασιασμένη την θριαμβευτική πορεία της κυβέρνησης.

Έπειτα από το ευρωπαϊκό διάλειμμα του Αλέξη, επιστροφή στην πραγματικότητα της Ελλάδας με τα μπλόκα, τις συναντήσεις με τους αγρότες, τις διασπαστικές κινήσεις, το Ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό κενό και την τρόικα που δεν έρχεται στην Αθήνα.

Βλέποντας κανείς την κινήσεις... αυτοκαταστροφής που κάνει καθημερινά ο Αλέξης και η κυβέρνησή του αναρωτιέται: Θέλει και τα κάνει ή απλά είναι ανίκανος; Γιατί στο τραπέζι πέφτουν όλα τα ενδεχόμενα: Ακόμη και εκείνο της... αυτονόμησης του Αλέξης Τσίπρα από την κυβέρνησή του.

Ας τα πάρουμε ένα – ένα τα πράγματα: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ραγδαία κατάρρευση της κυβέρνησης, η ΝΔ παγιώνει το προβάδισμα και μάλιστα άλλα γκάλοπ που θα έρθουν τα επόμενα 24ωρα δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη του 3,7% διαφορά. Και ο Τσίπρας χάνει στη δημοφιλία αλλά αντέχει. Αυτό βεβαίως είναι θέμα διαστροφής αλλά... «γούστο του και καπέλου του» του ελληνικού λαού που θέλει ακόμη τον ψεύτη και με τη βούλα του Σγουρίδη.

Όσο λοιπόν αυτή η κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ θα παγιώνεται τόσο περισσότερο ο Τσίπρας θα αυτονομείται πολιτικά. Θα θελήσει να διαμορφώσει ένα ηγετικό προφίλ, πιο ευρωπαϊκό και λιγότερο ιδεοληπτικό σε σχέση με τους υπουργούς και τα στελέχη του. Όπως για παράδειγμα η «παρέμβασή» του για να μην απομακρυνθεί εντελώς ο Σφακιανάκης από την υπηρεσία του. Τα επόμενα 24ωρα θα δούμε κι άλλες «παρεμβάσεις». Αρχής γενομένης από το αγροτικό που δεν αποκλείεται να δούμε «υποχωρήσεις» και εξευμενισμό από τον Αλέξη με ένα διακριτικό «άδειασμα» του Κατρούγκαλου.

Θα δούμε πιθανότατα και άλλες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό με πιο καλές προτάσεις που όλως τυχαίως θα ανακοινώσει ο Τσίπρας.

Ο λόγος είναι προφανής: Μέσα στο 2016 όλοι πλέον πιστεύουν ότι θα έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση δεν «τραβάει» με τίποτε και είτε θα οδηγηθούμε σε κυβερνήσεις εκτάκτου ανάγκης είτε οι εκλογές θα γίνουν μονόδρομος. Ποιος δεν πιστεύει ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις χάσει; Και γι' αυτό θα κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να τις αποφύγουν. Και αυτό δεν το επιθυμεί τόσο ο Αλέξης, όσο οι υπουργοί του και ο μισός ΣΥΡΙΖΑ. Για σκεφτείτε:

Ο Τσίπρας είναι μόλις 42 ετών, έχει χτίσει ένα πολιτικό κεφάλαιο στους τρελαμένους της Αριστεράς και του περνά η γοητεία στο κέντρο. Δεν θα είχε να χάσει απολύτως τίποτε αν πάει σε εκλογές, τις χάσει και πετάξει την καυτή πατάτα στον Κυριάκο π.χ. ή κάποιον άλλον... Οικουμενικό και αυτός να περιμένει στη γωνία πετροβολώντας, με στόχο κάποια στιγμή να επιστρέψει στην εξουσία.

Κι αν ο Τσίπρας μπορεί να αποχωρήσει και να επιστρέψει μετά από λίγο καιρό, αφού έχει χρόνια μπροστά του, για σκεφτείτε τι λένε οι άλλοι; Έχει π.χ. πολιτικό μέλλον ο Δραγασάκης, ο Κατρούγκαλος, ο Σπίρτζης ή ο Κουρουμπλής; Έχει ο Καμμένος ή ο Βίτσας με τον Κοτζιά;

Αντιθέτως, όσοι έχουν καταλάβει ότι μπορεί να έχουν μέλλον στο πολιτικό σκηνικό, αποστασιοποιούνται από τις κρίσιμες αποφάσεις. Που είναι ο Σταθάκης; Που είναι ο Σκουρλέτης; Που είναι ο Τσακαλώτος ή ο Χουλιαράκης; Όλοι κρύβονται για να μην εκτεθούν, για να μη φάνε ξύλο, για να μην εξευτελιστούν και κάποτε να έρθουν ξανά «καβαλάρηδες» με τον... Αγιο Αλέξη αρχηγό της... κεντροαριστεράς.

Γι' αυτό και όσοι δεν θέλουν εκλογές κάνουν τα πάντα για να κρατηθούν στην εξουσία. Άγαρμπα στήνουν ένα κομματικό κράτος μπας και διασωθούν για λίγα χρόνια καθώς γνωρίζουν ότι δεν έχουν άλλη μοίρα στον πολιτικό ήλιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι έξυπνος άνθρωπος. Μπορεί να είναι άσχετος, ερασιτέχνης, κακός για να κυβερνήσει τη χώρα, αλλά έχει ένα μεγάλο προσόν: Είναι μεγάλος ωφελιμιστής. Θα αδειάσει ακόμη και το κόμμα του για να επανέλθει μετά ο ίδιος «άσπιλος» να «ξανασώσει» την Ελλάδα.

Εδώ θα είμαστε και να το θυμηθείτε.