Αυτή η κυβέρνηση δεν δικαιούται  να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών
18/12/2018 18:11
Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυτή η κυβέρνηση δεν δικαιούται να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών

Διαβάζω ότι η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως μια πλειοψηφία 151 βουλευτών που θα της επιτρέψει να κυρώσει την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών.

Προκαλεί απορίες η επιμονή και η σπουδή της.

Λες και έχει γραμμάτια να εξωφλήσει.

Προς τι αυτή η βιασύνη;

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να κυρώσει αυτή τη συμφωνία:

Πρώτον: δεδομένου ότι ο junior κυβερνητικός εταίρος της έχει καταστήσει ξεκάθαρο, με κάθε τρόπο, ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Δεύτερον: η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις, είναι εναντίον της συμφωνίας και κατά συνέπεια η ψήφισή της συνιστά παραβίαση της λαϊκής βούλησης, η οποία αποτελεί θεμέλιο του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος.

Τρίτον: η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή και είμαστε λίγους μόνον μήνες πριν τις εκλογές, οπότε δεν νομιμοποιείται ηθικά να προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας. Δεν δικαιούται να δεσμεύσει την Χώρα.

Τέταρτον: αναζητώντας την ψήφο βουλευτών άλλων κομμάτων, που δεν στηρίζουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συνιστά ένα ιδιότυπο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Αλλιώς ο κ. Τσίπρας να σχηματίσει άλλη κυβέρνηση, με τη δεδηλωμένη της Βουλής, και να ψηφίσει τη συμφωνία του.

Πέμπτον: δεν είναι πολιτικά ορθό μια συμφωνία, που άπτεται μείζονος εθνικού θέματος, να ψηφιστεί από μια περιστασιακή πλειοψηφία η οποία μάλιστα θα είναι και αποτέλεσμα συναλλαγής.

Είναι λογικό να έχουμε… απαιτήσεις από μια κυβέρνηση που θα ήταν… κάθε λέξη του Συντάγματος.