Ας καταργήσουν και τις εκλογές να τελειώνουμε
03/05/2017 12:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ας καταργήσουν και τις εκλογές να τελειώνουμε

Ζούμε απίστευτες στιγμές λογοκρισίας, απειλών, πρωτόγνωρων καταστάσεων για τα οποία κανείς δεν έχει επιληφθεί. Κανείς από τη Δικαιοσύνη δεν ασχολείται με τα όσα συμβαίνουν; Για παράδειγμα, ένας εισαγγελέας δεν θα παρέμβει αυτεπάγγελτα να ερευνήσει την υπόθεση της ΣΕΚΑΠ; Να δούμε βρε παιδιά τι γίνεται με το πρόστιμο που χαρίστηκε; Διότι αν πει κάποιος ότι καλώς χαρίστηκε αφού δε φταίει ο Σαββίδης για το λαθρεμπόριο, δεν πρέπει να ερευνηθεί τι έγινε όταν ο Σαμαράς ζήτησε από τον επιχειρηματία να αγοράσει την εταιρεία; Δεν πρέπει να ερευνηθεί αν ο Σαββίδης γνώριζε όταν αγόραζε τη ΣΕΚΑΠ ότι βαρύνεται με ένα πρόστιμο το οποίο ενδεχομένως θα καλούταν να πληρώσει;

Και δεν πείθει ο επιχειρηματίας όταν λέει ότι δεν ήλεγξε την εταιρεία επειδή τον πίεζαν να την πάρει. Όλη η Ελλάδα γνώριζε ότι υπάρχει μια ανοικτή υπόθεση, δεν την γνώριζε ο Σαββίδης; Και στο κάτω – κάτω γιατί να μην υπάρξει ένας εισαγγελέας που θα ερευνήσει αν το τίμημα των 5 εκατ. ευρώ που έδωσε περιείχε και την πιθανότητα να επιβαρυνθεί και με το πρόστιμο;

Όσο γι’ αυτό που είπε ο Σαββίδης ότι τον έπιασε κορόιδο ο Σαμαράς και του φόρτωσε τον… πονοκέφαλό του, πρόκειται για μεγάλο ψέμα. Διότι από τη μια λέει ότι το κάνει για την πατρίδα, για τη Βόρεια Ελλάδα, στη συνέχεια τονίζει ότι αν δεν του χαρίσουν το πρόστιμο θα κλείσει την επιχείρηση. Ωραία εθνική συνείδηση να κάνεις συμψηφισμούς. Άλλωστε, το ίδιο δεν έκανε και με τον ΠΑΟΚ που του χαρίστηκαν 20 εκατ. πληρώνοντας 10 – 12 εκατ.; Απειλώντας έγινε η συμφωνία.

Όμως, στην εποχή του καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑ συμβαίνουν κι άλλα πολλά. Όπως για παράδειγμα η απαράδεκτη ανακοίνωση σε στυλ… Μαδούρο, του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο οποίος επέκρινε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής γιατί έβγαλε χθες την έκθεσή του και τους χάλασε το… πάρτι. Τους τσάκισε το success story και αυτό δεν άρεσε στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με κύκλους του προέδρου προκάλεσε «έκπληξη και δυσαρέσκεια γιατί η δημοσιοποίηση της έκθεσης έγινε την ημέρα που έκλεισε η συμφωνία με τους θεσμούς, η οποία δημιούργησε ένα θετικό κλίμα στην οικονομία» .

«Είναι χαρακτηριστικό ότι τα spread σήμερα πέφτουν λόγω του κλεισίματος της συμφωνίας ενώ στην έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δημοσιοποιήθηκε αναφέρονται άλλα στοιχεία και εκτιμήσεις», σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι και καταλήγουν: «Σε αυτήν δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι τρέχουσες εξελίξεις μετά τη συμφωνία, δημιουργείται αρνητικό κλίμα και απηχεί απόψεις που ακούγονται από πλευρές της αντιπολίτευσης».

Παραδοσιακά, πάντως, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής διατυπώνει τις θέσεις του ανεξάρτητα από τον κομματικό και πολιτικό προσανατολισμό της εκάστοτε κυβέρνησης. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι επί κυβερνήσεως Σαμαρά, το Γραφείο, είχε κάνει εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας. Στην τελευταία του έκθεση διαπιστώνει ότι «φαίνεται πλέον απίθανη η ανάπτυξη 2,7% που πρόβλεπε ο Προϋπολογισμός για το 2017». Χαρακτηρίζει τη γενική εικόνα της οικονομίας απογοητευτική, ενώ σημειώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση.

Και μάλιστα, το ανεξάρτητο Γραφείο έκανε εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο που λόγω της αβεβαιότητας προκλήθηκε ζημιά στην οικονομία. Αν βελτιωθεί η κατάσταση ασφαλώς θα αλλάξουν τα στοιχεία, όχι όμως ότι δεν αρέσει στον Βούτση να το κατακρίνουμε. Που έκανε λάθος δηλαδή ο Λιαργκόβας για το πρώτο τρίμηνο και τι μας λέει ότι σε λίγες ημέρες δεν θα ξαναπέσει το χρηματιστήριο και δεν θα ανέβουν τα spreads; Όμως, είναι η λογική του καθεστώτος που θέλει τα πάντα να κινούνται στη δική του γραμμή.

Ακόμη και η ίδια η συμφωνία με τα επώδυνα μέτρα έχει γίνει «κουρελόχαρτο» και όποιος τολμά να μιλήσει για Βατερλώ δέχεται πολιτικό bulling. Η δε Αχτσιόγλου λέει ότι δεν θα γίνουν μειώσεις στα δύο τρία των συνταξιούχων λες και το γεγονός ότι θα χάσουν έναν και δύο μισθούς περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες είναι λίγο γι’ αυτήν.

Αν λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε χώρα με επιχειρηματίες που κάνουν ό,τι γουστάρουν όπως ο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία. Αν κάθε αντίθετη φωνή κριτικάρεται έντονα και αν το μαύρο γίνεται άσπρο τότε ας καταργήσουν και τις εκλογές να τελειώνουμε.