Ας αποφασίσουν κατά συνείδηση...
01/10/2016 15:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ας αποφασίσουν κατά συνείδηση...

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣτΕ, τη ματαίωση της διάσκεψης της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες την ζήτησε ο ίδιος εξαιτίας του… κλίματος που είχε δημιουργηθεί. Πέρα από τα προφανή πρωτόγνωρα για την ελληνική δικαιοσύνη ζητήματα που εγείρονται και για τα οποία έχουν αναφερθεί, μπαίνει ένα ερώτημα.

Ποιους βολεύει η καθυστέρηση της διαδικασίας; Δηλαδή ποιος ωφελείται από την αδυναμία της δικαιοσύνης να εκδώσει απόφαση η οποία θα κρίνει και την τύχη του διαγωνισμού;

Αν π.χ. γινόταν η διάσκεψη, θα απαιτούνταν το πολύ άλλη μία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, όπως λένε κάποιοι που ξέρουν, θα έβγαινε η απόφαση και ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Αν οι δικαστές αποφάσιζαν ότι ο Παππάς δεν είναι… παπατζής και δεν κατέλυσε το Σύνταγμα τότε τα κανάλια που πήραν άδεια θα ξεκινούσαν, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έπεφτε μαύρο στα υπόλοιπα.

Τώρα που υπάρχει αυτή η καθυστέρηση μήπως περνούν οι μέρες, δημιουργούνται τετελεσμένα και οι δικαστές απλά θα βρεθούν μπροστά σε μια κατάσταση που θα φαίνεται μη αναστρέψιμη;

Εξηγούμαστε. Το δημόσιο συμφέρον επικαλούνται οι εμπνευστές της παρωδίας προκειμένου να δικαιολογήσουν τις διαδικασίες. Ουσιαστικά δηλαδή ότι θα πάρει το κράτος πάνω από 250 εκατ. ευρώ ενώ πριν δεν έπαιρνε τίποτε. Ορθώς αν κοιτάξουμε μόνο το πορτοφόλι όπως θέλουν οι παπατζήδες. Την ποιότητα των καναλαρχών δεν θα την κοιτάξουμε; Που βρήκαν τα λεφτά κι αν εξυπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά, πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα δεν θα την ερευνήσουμε;

Προφανώς όχι. Έτσι, λοιπόν, στο διάστημα που το ΣτΕ δεν θα έχει εκδώσει απόφαση ο Μαρινάκης θα έχει ετοιμάσει το κανάλι του, ο Σαββίδης θα έχει κάνει τα deal του, το κράτος έχει πάρει την προκαταβολή του και η τηλεοπτική – διαφημιστική αγορά θα αρχίσει να κάνει πλάνα με βάση τα κανάλια που θα υπάρχουν κι όχι τα άλλα που θα κλείσουν. Γιατί να βγάλει μπάτζετ π.χ. για το Star ή για τον Alpha; Όλα τα λεφτά θα πάνε στους καναλάρχες του Παππά.

Θα γίνουν οι απολύσεις που ήδη γίνονται, οι προσλήψεις στα νέα κανάλια και γενικώς θα έχει ρυθμιστεί η αγορά, παρά το γεγονός ότι πριν γίνει αυτό έπρεπε να έχει καθαρίσει ο διαγωνισμός και δικαστικά.

Για το ΕΣΡ που το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει δεν ακούμε κουβέντα, δημιουργείται ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο που δεν ελέγχεται με πιο τρόπο γίνεται αυτό, παρά μόνο με τις υπογραφές του Κρέτσου και της πληρωμένης πενταμελούς επιτροπής άσχετων δημοσίων υπαλλήλων.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν αν ο πρόεδρος του ΣτΕ σκοπίμως δημιούργησε αυτή την ένταση επειδή γνώριζε ότι η πλειοψηφία των δικαστών ήταν κατά του νόμου Παππά. Γνώριζε δηλαδή ότι θα δίκαζε σε ένα «εχθρικό» για την κυβέρνηση περιβάλλον με βάση πάντα το Σύνταγμα και τους νόμους.

Με την ματαίωση της διάσκεψης παίρνουν χρόνο όσοι θέλουν να επηρεάσουν τη δικαιοσύνη προς την άλλη κατεύθυνση. Προς τα εκεί δηλαδή που οι δικαστές θα βρεθούν προ των τετελεσμένων για τα οποία μιλάγαμε πιο πάνω.

Όμως, η δικαιοσύνη πρέπει να αποφασίζει με τετελεσμένα και με πιέσεις; Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα για να αποδείξουν οι δικαστές ότι δεν επηρεάζονται από τα άθλια πολιτικά παιχνίδια που τους βάζουν στη μέση. Ας αποφασίσουν κατά συνείδηση κλείνοντας τα μάτια στους δολοπλόκους που θέλουν να τους κάνουν υποχείριά τους.