Από τις αυταπάτες στα... οράματα
17/05/2016 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Από τις αυταπάτες στα... οράματα

Ο Αλέξης Τσίπρας μας υποσχέθηκε ότι θα βγει στις αγορές το 2017 και θα είναι η Ελλάδα εκτός μνημονίου πολύ πριν αυτό λήξει, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018. Ουσιαστικά από τις αυταπάτες που είχε πέρυσι και οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή, έφτασε στα οράματα ή απλά ονειρεύεται ξύπνιος.

Ο πρωθυπουργός που κάποτε έλεγε στη Μέρκελ Go back, τώρα πιστεύει στα παραμύθια που του σερβίρουν ότι θα τον αφήσουν να βγει στις αγορές. Είναι μέγιστο εθνικό λάθος να οδηγήσει την οικονομία σε μια περιπέτεια χωρίς να έχει τα στηρίγματα που χρειάζονται.

Είναι ξεκάθαρο, ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ολοκληρωτική στροφή στην ευρωπαϊκή «κανονικότητα». Θέλει δηλαδή να γίνει ένας... συστημικός ηγέτης που θα ανήκει στη σοσιαλδημοκρατική παράταξη της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαία η παρουσία του στη Ρώμη όπου θα είναι όλοι οι Σοσιαλιστές ηγέτες, ούτε βεβαίως και η «αποθέωση» ενός καταστροφέα της χώρας, του Ανδρέα Παπανδρέου. Απίστευτο, αλλά θα κάνει η κυβέρνηση εκδήλωση για να τιμήσει τον λαϊκιστή ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, και ανακοίνωσε την εκδήλωση πριν κάνει ο,τιδήποτε η Φώφη!

Όλο αυτό το σκηνικό που στήνει ο Τσίπρας, όλη αυτή η θεατρική σοσιαλδημοκρατική παράσταση συνδέεται άμεσα με την οικονομία και τα μνημόνια. Λανθασμένα ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι μπορούν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές να τον στηρίξουν, μαζί με την Μέρκελ ή άλλους αξιωματούχους χωρίς... ανταλλάγματα. Και τα ανταλλάγματα θα είναι πολύ σκληρά, τα βλέπουμε ήδη, θα ψηφιστούν άλλα την Κυριακή, θα έρθουν το φθινόπωρο και τα επόμενα.

Η ουσία είναι ότι ο Τσίπρας πιστεύει πως είναι ηγέτης μακράς πνοής κι ότι δεν έχει ημερομηνία λήξεως. Έχει πάθει «ιδρυματισμό» της εξουσίας και εκτιμά ότι θα είναι ισχυρός και θα τον στηρίζουν για πάντα οι ξένοι. Όταν θα περάσει το Brexit και οι ισπανικές εκλογές κι όταν θα εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ευρώπη τότε θα γνωρίσει ότι οι δήθεν συμμαχίες που του τάζουν είναι «αέρας». Θα του ζητήσουν να παραδοθεί, αλλιώς θα τον πετάξουν έξω με την πρώτη.