Από την Καισαριανή ξεκίνησε... εκεί θα τελειώσει
02/10/2016 21:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Από την Καισαριανή ξεκίνησε... εκεί θα τελειώσει

Η απόφαση του δημάρχου Καισαριανής κι εκλεγμένου με το ΚΚΕ, Η. Σταμέλου, να γυρίσει την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα και να μην κάνουν μαζί τα πανηγύρια που ετοίμασε η κυβέρνηση, είναι εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη.

Μπορεί το ΚΚΕ να το κάνει για λόγους εντυπωσιασμού και ο δήμαρχος να μην πήγε μαζί με τον πρωθυπουργό στις… κορδέλες για το Σκοπευτήριο, ωστόσο, πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο νέο σίριαλ που παίζεται πλέον και λέγεται «Ανεπιθύμητος ο Τσίπρας».

Μόλις ο πρωθυπουργός κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, η πρώτη του κίνηση… αριστερών προδιαγραφών ήταν να πάει να καταθέσει λουλούδια στο Σκοπευτήριο. Ήταν η γνωστή προσπάθεια ενός… αριστερού να δείξει πόσο αριστερός είναι και να παίξει με το λαϊκό αίσθημα.

Ούτε δύο χρόνια μετά δεν μπορεί να πάει στην Καισαριανή χωρίς «επεισόδια». Γιατί δεν είναι μόνον ο δήμαρχος που δεν τον θέλει και δεν θέλει να γίνει «γλάστρα» όταν ο Τσίπρας κόβει κορδέλες. Είναι όλη η Καισαριανή, πλην τον ελαχίστων κομματικών σκύλων που θα χειροκροτούν τον μεγάλο «τιμονιέρη».

Πέραν του γεγονότος ότι δεν έχει καμιά δουλειά ο Τσίπρας να οικειοποιείται μια ιστορική και γενναία στιγμή της χώρας και των Ελλήνων, έπειτα από δύο χρόνια περίπου στην εξουσία έχει συγκεντρώσει την μήνι των πολιτών συνολικά.

Τι πιστεύει ο Τσίπρας και οι υπουργοί του; Ότι είναι ακόμη λαοπρόβλητος, ότι τον βλέπουν στο δρόμο και τον αποθεώνουν γιατί τους έκοψε μισθούς και συντάξεις; Ότι θα πάνε να πανηγυρίσουν για τον διαγωνισμό για τα κανάλια; Ότι θα σφίξουν το χέρι του Παππά και των παπατζήδων;

Γιατί όπου πάνε υπουργοί και βουλευτές γίνονται επεισόδια; Όχι της έκτασης που δημιουργούσαν παλιότερα οι Συριζαίοι, αλλά ενδεικτικό της λαϊκής οργής που υποβόσκει. Τι πιστεύουν δηλαδή στην κυβέρνηση; Πως θα έχουν διαλύσει τη χώρα και θα τους σηκώνουν στους ώμους και θα πανηγυρίζουν για το έργο που έχουν επιτελέσει;

Ο μήνας του μέλιτος έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί εδώ και πολλούς μήνες. Και μάλιστα όσο περνά ο χρόνος τόσο χειρότερα θα γίνονται τα πράγματα γι’ αυτούς. Ακόμη κι αν ο κόσμος έχει βαρεθεί και δεν βγαίνει στους δρόμους, ακόμη κι αν η ΝΔ είναι ανίκανη να κινητοποιήσει τον κόσμο και περιμένει από οργανώσεις – παρωδία τύπου «Παραιτηθείτε» να ξυπνήσουν το λαό, η αλήθεια είναι ότι υποβόσκει μεγάλη δυσαρέσκεια στον πολίτη.

Ας ρίξουν μια ματιά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, όχι στο ποιος προηγείται ή ποιος είναι καταλληλότερος. Αλλά στο ότι 8 στους 10 πιστεύουν ότι η κυβέρνηση τους ξεγέλασε. Ότι εκτιμούν πως η χώρα πήρε λάθος δρόμο. Ότι 9 στους 10 εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Και μην μας πουν οι Συριζαίοι ότι φταίνε τα κανάλια που δίνουν άλλη εικόνα ενώ η χώρα «πετάει». Μη μας πουν ότι ο Τσίπρας και η παρέα της συμφοράς προσφέρουν τεράστιο έργο αλλά τα βοθροκάναλα της διαπλοκής κρύβουν τα πάντα.

Η τσέπη του πολίτη ξέρει, η σχέση του με το κράτος και οι καθημερινές συναλλαγές μαζί του δείχνουν την κατάσταση. Το γεγονός ότι δεν γίνεται ούτε μια επένδυση, ότι οι θέσεις εργασίας που αυξάνονται είναι εποχιακές και με μισθούς πείνας, αποτυπώνουν την κατάσταση στη χώρα. Και κυρίως το κλίμα απαισιοδοξίας και παραίτησης του ελληνικού λαού που απλά περιμένει το μοιραίο.

Δεν φταίει λοιπόν ο δήμαρχος της Καισαριανής που δεν είναι επιθυμητός ο Τσίπρας και η παρέα του. Αυτοί τα έκαναν σκ…ά και τώρα πληρώνουν. Αυτοί έσπειραν ανέμους και θέρισαν θύελλες.

Ίσως δε το Σκοπευτήριο να είναι συμβολικό. Έτσι ξεκίνησε την κυβέρνησή του. Έτσι θα την τελειώσει. Ο κόσμος τον… σκοπεύει και σύντομα θα τον τελειώσει.