«Άνθρωποι βίου δεόμενοι, πολλά και παντοία τεχνέονται»
22/06/2016 13:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Άνθρωποι βίου δεόμενοι, πολλά και παντοία τεχνέονται»

Η πίστη του κάθε Έλληνα είναι αδιαπραγμάτευτη, ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, η ανεξιθρησκία είναι κατοχυρωμένη.

Το να πιστεύει κανείς στην Ορθοδοξία με πάθος είναι επίσης δικό του θέμα και ειδικά στην Ελλάδα όπου οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί είναι η συντριπτική πλειοψηφία, δεν μπορεί να απορεί κανείς για τις εκδηλώσεις λατρείας, αρκεί βεβαίως να μην είναι υπερβολικές. Όμως, κι αυτό είναι θέμα του καθενός.

Ωστόσο, η φωτογραφία που δείχνει τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας να γονατίζει μπροστά σε όλους που κοιτάζουν αμήχανοι και να δείχνει πόσο πιστός είναι με τέτοιο τρόπο, έχει προκαλέσει πολύ συζήτηση.

Να είναι πράγματι ένδειξη της βαθιάς του πίστης; Να είναι ένα θεατρικό έργο με έναν ρόλο που πρέπει να παίζεται καλά; Ή μήπως να μην μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αποδεχθεί ότι σε ένα αστικό κράτος, σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, μια εικόνα που θυμίζει περισσότερο θεοκρατικά καθεστώτα του Ισλάμ προκαλεί σοβαρές αντιρρήσεις;

Η εκδήλωση της αγάπης για τον Χριστό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους κι ο καθένας όπως το νιώθει. Δεν μπορεί όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συμπεριφέρεται σαν... «μουλάς», δεν μπορεί ο έχων το κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα να κάνει σόου στην Πανορθόδοξη Σύναξη.

Οι Έλληνες είναι συνδεδεμένοι με τη θρησκεία τους, αυτό δεν χωρά καμιά αμφιβολία. Αλλά χριστιανός είσαι κάθε μέρα, δεν χρειάζονται ούτε γονυκλισίες ούτε θεατρινισμοί για να αποδείξεις πόσο θεοσεβούμενος είσαι. Ο κ. Παυλόπουλος έκανε καλά που πήγε σ' αυτήν την τόσο σημαντική εκδήλωση. Έκανε καλά και με τα όσα είπε στην προσφώνησή του.

Δεν έκανε καθόλου καλά, όμως, να πέφτει στα γόνατα. Αυτά δεν ταιριάζουν με το αστικό κράτος που θέλουμε να έχουμε στην Ελλάδα. Εκτός κι αν γινόμαστε Τουρκία.