Αν ζούσε ο Γκόλφης...
02/05/2018 10:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αν ζούσε ο Γκόλφης...

Πρωτομαγιά ήταν και πάει. Πέρασε και δεν ακούμπησε αφού οι συγκεντρώσεις είναι για γέλια και η… αντίσταση κατά της κυβέρνησης περιορίζεται σε ανακοινώσεις του… κ…ου.

Και πώς αλλιώς να γίνει δηλαδή; Αυτοί που έκαναν το μπάχαλο μια ζωή, τώρα έχουν κατσικωθεί στα υπουργεία και δε λένε να φύγουν.

Αυτή την όμορφη και ιστορική ημέρα λοιπόν, ξύπνησε ο Αλέξης ο επαναστάτης και είπε να την τιμήσει. Όχι πηγαίνοντας στους δρόμους με υψωμένη γροθιά, όπως έκανε παλιά, αλλά με μια ανάρτηση σταsocialmedia. Διότι που να τρέχει στους δρόμους, να φάει και καμιά ανάποδη από τον κόσμο που τον βλέπει και τον σιχαίνεται;

Εδώ οι βουλευτές του δεν τολμούν πλέον να καταθέσουν στεφάνι, και που είσαι ακόμη…

Ξύπνησε λοιπόν και έβαλε ένα κομμάτι από ποίημα του Ρήγα Γκόλφη. Ενός άγνωστου Μεσολλογίτη ποιητή, δημοτικιστή και ακραιφνούς κομμουνιστή παλαιάς κοπής.

Σίγουρα αυτόν τον ποιητή ο Αλέξης θα τον ήξερε λόγω της παλαιότερης θητείας του στην ΚΝΕ. Θα τους μάθαιναν εκεί…

«Νέα ψυχή, που τίναξες τον τρόμο
του δειλού, την απάτη και το ψέμα,
το ζωντανό αγωνίσου τον αγώνα».

Αυτά μας έγραψε ο πρωθυπουργός μας προτρέποντάς μας προφανώς να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του. Που δίνει ζωντανό αγώνα, που τίναξε το φόβο από πάνω του. Που δεν είναι δειλός, δεν είναι απατεώνας, δεν είναι ψεύτης. Ποιος… Ο Τσίπρας όλα αυτά. Θα σηκωθεί ο Γκόλφης από τον τάφο και θα τον πλακώσει στα χαστούκια. Θα έπρεπε με κάποιο τρόπο οι πολιτικοί όταν χρησιμοποιούν ποιητές να τους ρωτάνε. Γιατί αν πει κανείς ότι δεν είναι απατεώνας και ψεύτης ο Αλέξης θα πέσει φωτιά και θα μας κάψει όλους.

Όμως, ο Τσίπρας «ξέχασε» να βάλει κι ένα ακόμη στιχάκι. Αυτό που λέει:

«Σ’ ακολουθεί το φουσκωμένο ρέμα», κι έτσι τελειώνει το ποίημα του Γκόλφη για την Πρωτομαγιά.

Αλλά γιατί να το βάλει; Μήπως τον ακολουθεί κανένα φουσκωμένο ρέμα; Ή και να τον ακολουθεί πιο πιθανό είναι να τον πάρει και να τον πνίξει παρά να τον ανεβάσει ψηλά.

Ο Γκόλφης είναι η Νέμεσις για τον Τσίπρα, έστω κι αν τώρα δεν το καταλαβαίνει. Ο ποιητής ήταν μπολσεβίκος γράφοντας το ρωσικό ύμνο:

«Της νέας Ρωσίας παιδιά, σηκωθείτε!
Σκλαβιά δεν έχει πια καμιά
Παιδεμένα σεις κορμιά
τη ζωή σας ξαναβρείτε.
Χάθηκαν τα χρόνια τα βαριά.
χαίρεται ήλιο η λευτεριά»

Προφανώς αν ζούσε τώρα θα βάραγε το κεφάλι του στον τοίχο γι’ αυτά που πίστευε. Αλλά τουλάχιστον θα ήταν πιο έντιμος από τον παπατζή που έχουμε για πρωθυπουργό.