Αμφίπλευρη διεύρυνση! Όχι μονόμπαντα «ανοίγματα στο Κέντρο»…
15/01/2016 18:11
Tου Θανάση Κ.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αμφίπλευρη διεύρυνση! Όχι μονόμπαντα «ανοίγματα στο Κέντρο»…

Ο Τσίπρας είναι στριμωγμένος, αλλά δεν έχει περιέλθει σε πλήρη απελπισία. Έχει ακόμα χαρτιά να παίξει κι έχει κινήσεις να κάνει για να αποφύγει τα άμεσα αδιέξοδα. Τώρα λοιπόν:

--επειδή το Πρόγραμμα που ο ίδιος έφερε δεν του βγαίνει,

--επειδή η «αξιολόγηση» (που μας έλεγε ότι θα τελείωνε τον περασμένο Οκτώβριο αρχικά, τον Δεκέμβριο στη συνέχεια και τον Φεβρουάριο μέχρι προχθές) τώρα πάει για μήνες αργότερα,

--επειδή στο «ασφαλιστικό» αριθμούς δεν έδωσε και μάλλον «δεν βγαίνει». Κι όταν θα βάλει νούμερα για να το εγκρίνει η Τρόϊκα, τότε θα είναι πολύ πιο δύσκολο να το «περάσει» στη Βουλή,

-- επειδή έρχεται και το αγροτικό νομοσχέδιο που είναι αληθινή «καρμανιόλα»,

-- επειδή η περσινή ύφεση ήταν τελικά μεγαλύτερη και αυτό επηρεάζει και τη φετινή χρονιά (πάει για ύφεση επίσης) και τον τρέχοντα προϋπολογισμό (θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα, άμεσα)

--κι επειδή η αναδιάρθρωση του χρέους δεν του προοιωνίζεται τίποτε καλό (γι’ αυτό ξαφνικά «φαγώθηκε» να διώξει το ΔΝΤ που κυρίως «σπρώχνει» την αναδιάρθρωση χρέους – και δεν του πέρασε, βεβαίως),

--κι επειδή άρχισαν ήδη να βαράνε τα «νταούλια» στους δρόμους από τους νέας κοπής «αγανακτισμένους»,

--κι επειδή έρχονται όπου να ’ναι και οι πρώτες δημοσκοπήσεις που θα δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ να υστερεί, κι όταν αρχίσει αυτό δύσκολα αντιστρέφεται και ακόμα δυσκολότερα μπορεί κρατήσει η κυβέρνηση την πρωτοβουλία των κινήσεων και να κρατηθεί στην εξουσία, όταν πέφτει συνεχώς δημοσκοπικά.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Τσίπρας νιώθει πράγματι, πολύ «στριμωγμένος». Πολύ περισσότερο απ’ ό,τι έχουν καταλάβει οι αντίπαλοί του. Ακόμα και οι δικοί του ίσως…

Γι’ αυτό είναι πιθανό να προχωρήσει σε μεγάλες κινήσεις άμεσα:

* Το πρώτο, το πιο προφανές που μπορεί να κάνει, είναι να φέρει άμεσα για ψήφιση την απλή αναλογική!

Βέβαια δεν θα το πρότεινε όσο ερχόταν πρώτος. Αλλά, έρχεται πια δεύτερος, οπότε η απλή αναλογική είναι ο καλύτερος τρόπος να παραμείνει ο ίδιος «απαραίτητος πυλώνας διακυβέρνησης». Αφού δεν μπορεί να κυβερνά μόνος του, τουλάχιστον να μην μπορούν να κυβερνούν οι αντίπαλοί τους χωρίς αυτόν…

Κι αν προτείνει την απλή αναλογική τώρα, θα την περάσει στη Βουλή με πάνω από 200 ψήφους, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές!

* Οπότε θα έχει και την ευχέρεια να πάει άμεσα σε εκλογές, που θα είναι «λύτρωση» για τον ίδιο! Γιατί θα ρίξει τις ευθύνες για τα «προαπαιτούμενα» στους άλλους, που θα τον έχουν ανάγκη (για να τα ψηφίζει). Κι έτσι άλλοι θα σηκώσουν το βάρος για τα δύσκολα από δω κι εμπρός, ενώ αυτός θα τους «κρατάει» στη Βουλή (και θα τους υπονομεύει, κατά βούλησιν, εντός και εκτός Βουλής).

Κι εκεί που όσο μένει στη διακυβέρνηση φοβάται μην αναγκαστεί να φύγει με… ελικόπτερα, θα «δοξαστεί» ο ίδιος, πραγματοποιώντας το «πάγιο αίτημα της Αριστεράς» επί δεκαετίες (και απολύτως τυχοδιωκτικό, βεβαίως), θα βγει από τα αδιέξοδά του, αλλά θα μείνει στο παιγνίδι, για να ροκανίζει απ’ έξω και εκ του ασφαλούς όσους κρατάνε πια στα χέρια τους την «καυτή πατάτα»

Κι έτσι ο «μεγάλος συνασπισμός» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, που ορθώς τον απέκλεισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (κι έτσι κέρδισε) θα επιστρέψει από την πίσω πόρτα! Κι άντε να δούμε πώς ο Κυριάκος θα περάσει φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις υπό τον «έλεγχο» και με την «έγκριση» του ΣΥΡΙΖΑ

Οπότε ο Τσίπρας μπορεί να επιδιώξει (ή τουλάχιστον να ελπίζει σε) αποτέλεσμα win-win.

Η «αχίλλειος πτέρνα» του Κυριάκου είναι η «μονόμπαντη» διεύρυνση προς το «κέντρο»…

--Πρώτον, τον φέρνει σε σύγκρουση και με τα τρία μικρά κεντρώα κόμματα. Αν τα «συμπιέσει» πολύ, δύο από τα τρία κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός Βουλής. Οπότε με ποιους θα κυβερνήσει μετά;

--Άσε που στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να τους αποσπάσει πολύ λίγα εκλογικά κέρδη για τον ίδιο και το κόμμα του, αλλά να του στοιχήσει πανάκριβα την επόμενη μέρα.

Πώς να το κάνουμε; Δεν είναι και πολύ έξυπνο για να κερδίσεις λίγες μονάδες στις εκλογές, να τσακίσεις τους μελλοντικούς κυβερνητικούς σου εταίρους.

--Άσε που με τα μονοδιάστατα «ανοίγματα στο κέντρο», μπορεί να χάσει η ΝΔ ψήφους προς τα δεξιά της! Κι έτσι ούτε την αναμενόμενη άνοδο ποσοστών να επιτύχει τελικά.

Έτσι με την «μονόμπαντη» διεύρυνση στο κέντρο, ο Κυριάκος κινδυνεύει:

--και τους σημερινούς «συμμάχους» του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει εναντίον του

--και να μείνει χωρίς αυριανούς κυβερνητικούς εταίρους

--και μερίδα των ίδιων των ψηφοφόρων του να σπρώξει στα δεξιότερα κόμματα ή στην αποχή.

Δηλαδή αυτό που λένε οι Αγγλοσάξονες: loose-loose!

Όμως όλα αυτά μπορούν ακόμα να αποτραπούν!

Τo καλύτερο που έχει να κάνει ο Κυριάκος, είναι να προχωρήσει σε μια, πολύ πιο ισορροπημένη, «αμφίπλευρη διεύρυνση»!

Να προσπαθήσει να κερδίσει ψήφους και από το χώρο του Κέντρου (κυρίως από Ποτάμι και Λεβέντη) και από το ΣΥΡΙΖΑ (ήδη είναι έτοιμοι πολλοί να επανακάμψουν, ιδιαίτερα αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν πάθει τη φρίκη τους) και από το χώρο των μικρών (ανεκπροσώπητων κομμάτων) και – το κυριότερο – από το χώρο της «αποχής».

Αυτές είναι οι μεγάλες «δεξαμενές». Όχι μόνο τα μικρά κεντρώα κόμματα.

Και προτεραιότητα έχουν οι «δεξαμενές» που δεν χρειάζεται να «πολεμήσεις» με κανένα για να τις κερδίσεις: Η αποχή και οι «ανεκπροσώπητοι»!

Πόσοι είναι όλοι αυτοί; Πολλοί, παρα πολλοί δυνητικοί ψηφοφόροι…

* Πρώτον, η αποχή: Μόνο στις τελευταίες εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, η ΝΔ έχασε 240 χιλιάδες προς την αποχή! Έμειναν σπίτι τους και δεν ψήφισαν τίποτε! Είχαν ψηφίσει Σαμαρά τον Ιανουάριο, αλλά δεν ψήφισαν Μεϊμαράκη το Σεπτέμβριο! Ούτε άλλο κόμμα. Αυτοί είναι άμεσα «ανακτήσιμοι» για τη ΝΔ. Πολύ περισσότερο, που τώρα πια κάθε μέρα δικαιώνεται όλο και περισσότερο η πολιτική Σαμαρά…

* Δεύτερον, μέχρι δύο ποσοστιαίες μονάδες ψηφοφόρων από τα πολύ μικρά- ανεκπροσώπητα κόμματα (περί τις 100 χιλιάδες περίπου) μπορούν επίσης άμεσα να κερδηθούν από τη ΝΔ. Γιατί τώρα έχουν πραγματικά αγανακτήσει με τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν φοβηθεί από την ανευθυνότητα και τον τυχοδιωκτισμό του.

Οι πραγματικοί ψηφοφόροι των μικρών ανεκροσώπητων κομμάτων είναι πολύ περισσότεροι – τουλάχιστον τετραπλάσιοι. Αλλά οι μισοί απ’ αυτούς υπάρχουν πάντα σε κάθε εκλογή. Και οι μισοί των υπόλοιπων μπορούν να συσπειρωθούν από ένα κόμμα που μοιάζει «μοναδική σανίδα σωτηρίας» πλέον.

* Από τα «κεντρώα» κόμματα (κυρίως Ποτάμι και Λεβέντη): Μερικοί έχουν ήδη έλθει στη ΝΔ το Σεπτέμβριο, αλλά δυστυχώς τότε είχαν φύγει πολύ περισσότεροι σε αποχή. Υπάρχουν περιθώρια και από δω για μιάμιση ποσοστιαία μονάδα το πολύ. Άρα άλλες 50-70 χιλιάδες...

* Και βεβαίως οι ΑΝΕΛ φθίνουν σταθερά τελευταία, άρα μια ΝΔ που κάνει αμφίπλευρη διεύρυνση μπορεί να απορροφήσει επίσης κάτι…

Σύνολο από όλες αυτές τις «δεξαμενές», 450 χιλιάδες ψηφοφόροι τουλάχιστον! Ήτοι κοντά 8-9 ποσοστιαίες μονάδες! Και οι περισσότεροι απ’ αυτούς (πάνω από το 80%) δεν έχουν καμία αγωνία για «ανοίγματα» στο κέντρο»! Γιατί αλλιώς θα ψήφιζαν ήδη κεντρώα κόμματα…

Αν η ΝΔ δεν χάσει απ’ αυτούς που ήδη έχει (και η αμφίπλευρη διεύρυνση αυτό ακριβώς επιτρέπει: να κερδίζει από παντού χωρίς να χάνει όσους έχεις), πλησιάζει άνετα ποσοστό καθαρής νίκης.

Κι αν καταφέρει και δημιουργήσει momentum - δυναμική στα ελληνικά – (πράγμα όχι ιδιαίτερα εύκολο, βέβαια), τότε μπορεί όχι μόνο να εξαντλήσει όλες αυτές τις «δεξαμενές», αλλά να αντλήσει κι από τις 900 χιλιάδες ψήφους των παλαιότερων ψηφοφόρων της ΝΔ, που είχαν σπρωχθεί στην αποχή πριν από την κρίση. (Μόνο 500 χιλιάδες έχασε η ΝΔ προς την αποχή ανάμεσα στο 2004 και το 2009)! Και τότε, βέβαια, θα πρόκειται για μεγάλη νίκη.

Αλλά και χωρίς αυτό, μπορεί να επιτύχει «καθαρή νίκη», χωρίς να καταστρέψει όλους τους δυνητικούς της συμμάχους και χωρίς να ακυρώσει το ρόλο της μετά τις εκλογές…

Και το κυριότερο: ακόμα κι αν στο μεταξύ ο Τσίπρας περάσει απλή αναλογική, μια ΝΔ που επιστρέφει ξανά με υψηλά «ποσοστά» ύστερα από αμφίπλευρη διεύρυνση, μπορεί να σταθεί απέναντί του πολύ πιο αποφασιστικά και να ακυρώσει τους μετεκλογικούς σχεδιασμούς του.

* Συμπέρασμα πρώτο: Ο Κυριάκος μπορεί να εξουδετερώσει σε σημαντικό βαθμό τους τυχοδιωκτισμούς του Τσίπρα, αν αντί για «μονόμπαντο» άνοιγμα, προχωρήσει στην αμφίπλευρη διεύρυνση. Μόνο έτσι μπορεί να δημιουργήσει αληθινή δυναμική χωρίς να χάσει ταυτόχρονα δυνάμεις προς τα δεξιά του. Κι αυτό δεν το έχει «συνυπολογίσει» ο Τσίπρας…

* Συμπέρασμα δεύτερο: Μόνο έτσι έχει ελπίδες να αποφύγει και το «μεγάλο συνασπισμό». Γιατί αλλιώς, ακόμα και πρώτος να βγει, κινδυνεύει να είναι «όμηρος» του Τσίπρα! Οπότε, τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που ονειρεύεται (και πολλοί Έλληνες αληθινά περιμένουν απ’ αυτόν) δεν θα μπορέσει να τις κάνει.

* Συμπέρασμα τρίτο: Για να μπορέσει να προχωρήσει τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, πρέπει να βρει «συμμάχους» και να συσπειρώσει δυνάμεις από τους αντιπάλους του Τσίπρα.

Δεν χρειάζεται να αναδειχθεί «επικοινωνιακά» ως πρόσωπο αντι-Τσίπρα. Χρειάζεται να συγκροτήσει πολιτικά πόλο αντι-ΣΥΡΙΖΑ!

* Συμπέρασμα τέταρτο: χρειάζεται να καταδείξει πως το «όχι» στη συνεργασία με τον Τσίπρα δεν είναι «καπρίτσιο», δεν είναι «άρνηση συναίνεσης», είναι όχι στη συναλλαγή με τον Τσίπρα, τις ιδιοτέλειες και τις εμμονές του.

Είναι ευθύνη για την απελευθέρωση της χώρας από δεσμά δεκαετιών.

--Δεν μπορείς να λες την αλήθεια στο λαό, όταν συνεργάζεσαι με αυτούς που τον κορόιδεψαν.

--Δεν μπορείς να σπάσεις τον κρατισμό, όταν στηρίζεσαι σε όσους χτίζουν τον κρατισμό.

--Δεν μπορείς να μειώνεις φόρους, με όσους επιβάλλουν φόρους για να κρατάνε στο δημόσιο στρατιές ημετέρων, ξαδέλφων και λοιπών συγγενών.

--Δεν μπορείς να καταργήσεις το «άσυλο» παρανομίας στα ΑΕΙ, μαζί με αυτούς που το επανέφεραν και το υπερασπίζονται.

--Δεν μπορείς να δώσεις ασφάλεια στον πολίτη, μαζί με αυτούς που διαπραγματεύονται με καταδικασμένους δολοφόνους ή προστατεύουν ακραίους κουκουλοφόρους όταν καίνε την Αθήνα.

Η Αριστερά κουβαλούσε όλες τις «αμαρτίες» της μεταπολίτευσης, χωρίς να «αμαρτάνει» ποτέ η ίδια. Τώρα «αμάρτησε» μαζωμένα όσο δεν είχε αμαρτήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν μπορείς να κάνεις «νέο ξεκίνημα» για τη χώρα, αν δεν καθαριστείς ο ίδιος από τις δικές σου «αμαρτίες», πολλώ μάλλον όταν κουβαλάς στην πλάτη σου όσους όλα αυτά ακόμα τα υπερασπίζονται.

Η επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία μπορεί να γίνει μόνο με όρους κάθαρσης από το «άγος» της μεταπολίτευσης. Αλλιώς δεν θα γίνει καθόλου…

* Συμπέρασμα πέμπτο: Απαραίτητο «διαβατήριο» για την επάνοδο της ΝΔ είναι η δικαίωση της προηγούμενης πολιτικής Σαμαρά! Μόνο τότε θα υπάρξει και αίσθημα δικαίωσης και αίσθημα κάθαρσης και αληθινή ελπίδα.

--Να καταλάβει ο κόσμος ότι η Ελλάδα μπορούσε να είχε ήδη βγει από την κρίση (όπως βγήκε η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος), αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ την επανέφερε σε χειρότερη κρίση.

--Να καταλάβει ο κόσμος ότι ο Σαμαράς την έβγαζε από τα μνημόνια, όπως βγήκαν όλοι οι άλλοι, και ο ΣΥΡΙΖΑ την έφερε σε πολύ χειρότερο Μνημόνιο.

Μόνο έτσι ο κόσμος που θα ξαναψηφίσει ΝΔ θα της δώσει αληθινή εντολή να ολοκληρώσει αυτό που άρχισε πριν. Αλλιώς θα στραφεί εναντίον της στην πρώτη αναποδιά…

Η «δικαίωση Σαμαρά» είναι αυτό που χρωστά το εκλογικό σώμα στον εαυτό του – ώστε να μην ξαναγίνει το ίδιο λάθος – όχι μόνο στο Σαμαρά και στη ΝΔ.

Προσέξτε: Μόνον ένα μικρό μέρος όσων δεν ψήφισαν ΝΔ τον περασμένο Ιανουάριο (είτε ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, είτε ψήφισαν άλλα κόμματα, είτε δεν ψήφισαν καθόλου) αν το καταλάβουν αυτό, είναι αρκετό για να δώσει στη ΝΔ τη δύναμη να αλλάξει τα πάντα, πέρα από τις όποιες μηχανορραφίες του Τσίπρα.

Κι αυτό είναι ακόμα απαραίτητο για να υπάρξει αληθινή φυγή προς τα μπρός. Όχι ανακύκλωση (και επιδείνωση) του αδιεξόδου.

Η αμφίπλευρη διεύρυνση είναι κάτι παραπάνω από μια εκλογική τακτική για τη ΝΔ. Είναι απαραίτητη στρατηγική, για να διώξει πραγματικά τον Τσίπρα και να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Οριστικά αυτή τη φορά.

Δικαιώνοντας το Σαμαρά που την έφερε «στο τσάκ», αλλά υπονομεύθηκε την τελευταία στιγμή κι από μέσα κι απ’ έξω…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 15/01/2016 20:12:08

  Ο Κυριάκος δεν έχει επιλογή.
  Πρέπει να χρησιμοποιήσει τον άδωνι τόσο επικοινωνιακά , όσο και ουσιαστικά.

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 15/01/2016 20:22:31

  Η δικαίωση Σαμαρά είναι απαραίτητη και για έναν ακόμη λόγο: Διότι αυτοί τώρα έχουν το θράσος και λένε στο ασφαλιστικό πχ. "εσείς τι διαφορετικό θα κάνατε;". Μα εμείς χρυσά μου είχαμε νομοθετήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και δεν σας άρεσε. Τώρα τι θέτε; Τα τινάξατε όλα στον αέρα, για κάτι που ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο.

  Επί της ουσίας του άρθρου, μερικές παρατηρήσεις:

  α) Καλώς ή κακώς (κακώς) το όνομα Μητσοτάκης θα τραβήξει λόγω αγελαίου ενστίκτων των μαζών. Ο Κυριάκος θα πάρει ψήφους "αυτόματα", χωρίς να χρειάζεται να προσπαθήσει όσο είχε προσπαθήσει ο Σαμαράς.

  β) Για να πάρει ψήφους από δεξιά, δεν χρειάζεται να δυσαρεστήσει κανέναν κεντρώο. Αρκεί π.χ. να ασχοληθεί με το λαθρομεταναστευτικό. Δεν νομίζω να υπάρχει κεντρώος που να μην ανησυχεί κι αυτός για το λαθρομεταναστευτικό.

  γ) Τους κεντρώους ο Κυριάκος τους κερδίζει έτσι κι αλλιώς. Δεν χρειάζεται να κάνει κάτι γι' αυτό. Όσο σωστή και να είναι η ανάλυση του Θανάση Κ. για τον κίνδυνο που προέρχεται από την εξαφάνιση των εν δυνάμει κυβερνητικών εταίρων της ΝΔ, άλλο τόσο η ΝΔ του Κυριάκου δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να μην εξαφανιστούν. Εξαφανίζονται έτσι κι αλλιώς από μόνοι τους.

  δ) Αν ο Κυριάκος κερδίζει τους κεντρώους χωρίς να χρειάζεται να κάνει τίποτε, απλώς λόγω προφίλ, τότε πρέπει να ασχοληθεί επισταμένα και προσεκτικά με τα δεξιά του, όπου θέλει να δώσει διαπιστεητήρια σε όσους θα επιθυμούν να επιστρέψουν στη ΝΔ.

  ε) Η πολιτική κληρονομιά του πατέρα Μητσοτάκη έχει εξαιρετικές σχέσεις με τη δεξιά, Βασιλιάς, απόπερια αποφυλάκισης χουντικών, σχέσεις με Εκκλησία, ο κεντρώος Μητσοτάκης πρόσεξε πάρα πολύ τα δεξιά του και έτσι κατάφερε να γίνει αποδεκτός στη ΝΔ, αν και "σώγαμπρος". Το ίδιο πρέπει να κάνει τώρα και ο Κυριάκος. Θα του είναι πολύ χρήσιμη η πολιτική κληρονομιά του πατέρα του.

  Στην ουσία τον Μητσοτάκη τον έβγαλαν οι κεντρώοι και οι δεξιοί της ΝΔ, ενώ απέναντι στάθηκαν οι "κεντροδεξιοί", αυτοί δηλαδή που δεν ξέρουν και οι ίδιοι τι είναι, ο "καραμανλικός χυλός", ας το πούμε έτσι.

  Γνώμη μου είναι ότι το να φροντίσει τα δεξιά του είναι μονόδρομος για τον Κυριάκο.

  Από εκεί και πέρα, τυχόν καθιέρωση της απλής αναλογικής δεν θα βλάψει μόνον τη ΝΔ προσωρινά, αλλά κυρίως η μη δυνατότητα αλλαγής του συστήματος (παρά μόνον εάν η ΝΔ ή άλλο πρώτο κόμμα στο μέλλον πάρει ποσοστό προς το 50%, σενάριο επιστημονικής φαντασίας με όρους του παρόντος) θα δίνει πάντοτε αδύναμες κυβερνήσεις.

  Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γλιτώσει ούτε έτσι, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Το βέβαιο είναι πως θα κάνει ό,τι του είναι δυνατόν για να αποφύγει την πολιτική εξαφάνιση.

 3. makedon avatar
  makedon 15/01/2016 21:45:02

  Καλησπέρα σας. Διάβασα με προσοχή το άρθρο και συμφωνώ σε πολλά αν όχι σε όλα. Θα ήθελα να προσθέσω πως η παράταξή έχει όντως χάσει πολλά παιδιά της νεολαίας και κυρίως μια πολύ μεγάλη ομάδα, την λεγόμενη πατριωτικη Δεξιά. Όσο θα κλείνει τα μάτια της σε αυτήν και θα την θεωρεί "κακή συναναστροφη "προτιμώντας ταυτόχρονα τύπους ξένους ιδεολογικά ως προς αυτήν, τόσο θα μένει μακριά από την εξουσία. Η προσέγγιση με το κομμάτι της πατριωτικης δεξιάς είναι επιβεβλημένη! Να υπενθυμίσω πως αυτό το κομμάτι έχει μείνει εκτός παράταξής από το 2007 εξαιτίας της κεντρωας στροφής Καραμανλή τότε. Η αλλαγή αρχηγού σε αυτό το κομμάτι της Δεξιάς ίσως να σταθεί σωτηρια για την παράταξη. Ίσως η επιστροφή της στη Ν.Δ προσδώσει στην παράταξή αυτό που της λείπει. Νεανική ζωντάνια, στελέχη μαχητικά και κυρίως το νέο αφήγημα που όλοι περιμέναμε. Βέβαια χρειάζεται προσοχή. Ήδη έχουν γίνει λάθη που ίσως στοιχίσουν. Κάποιοι ξέχασαν πώς η παράταξή χωλαίνει στα δεξιά της και πιστεύουν σε μια νίκη απλά και μόνο λόγω των λαθών του σύριζα. Η αλήθεια όμως είναι πως χωρίς τα παιδιά της πατριωτικης δεξιάς η νίκη είναι ανεφικτη. Ένας στρατός 350000 γαλάζιων παιδιών που εδώ και 8 χρόνια βρίσκονται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της αποχής μπορεί να δώσει την νίκη και κυρίως το μομεντουμ, την αίσθηση της νίκης. Κάποιοι θα αναρωτιέστε και πως γίνεται 350000 άνθρωποι να είναι ενωμένοι σε μια ιδεολογία. Η απάντηση είναι μία :διαδίκτυο. Παρεπιπτοντως τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία. Οι αγρότες είναι το κλειδί. Ο ηγέτης αυτής της πολιτικής πτέρυγας είναι παιδι αγρότη. Αν λοιπόν η ηγεσία θέλει να αποκτήσει δυνατότητα νίκης στις εκλογές οπότε αυτές και αν γίνουν τότε πρέπει να ανοίξει τις πόρτες της στα παιδιά αυτά.Η επιστροφή τους θα σηματοδοτησει το τέλος του σύριζα και κυρίως θα δώσει ιδέες και προτάσεις που θα διαλυσουν την αριστερά και θα την στείλουν εκεί όπου ανήκει :στο περιθώριο!!!!

 4. ΜΑΡΤΙΟΣ avatar
  ΜΑΡΤΙΟΣ 15/01/2016 22:24:54

  Διεύρυνση προς τα δεξιά είναι αδύνατη ούτε καν σε λεκτικό επίπεδο.

 5. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 15/01/2016 22:27:16

  Αληθεύει ότι ο Ν.Γεωργιάδης έχει περίεργες απόψεις σχετικά με το Σκοπιανό; Σε συνέντευξή του είχε αποκαλέσει τον αγώνα που κάνουμε για το όνομα της Μακεδονίας μας έναντι των σφετεριστών σκοπιανών ''μπούρδα'';;

 6. Vassilis avatar
  Vassilis 15/01/2016 22:55:43

  Το διαβατηριο δεν ειναι αλλο απο ειδικο δικαστηριο.
  Μονο τοτε θα υπαρξει ΚΑΘΑΡΣΗ, ΔΙΚΑΙΩΣΗ και ΕΛΠΙΔΑ.

 7. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 16/01/2016 01:17:42

  makedon,

  Δὲν μποροῦσα νὰ συμφωνὴσω περισσὸτερο μαζὶ σου!. Πολλοὶ, να μὴν σοῦ πῶ οἱ περισσὸτεροι σχολιαστές στὸ ΑΝΤΙ, εἴμαστε ΔΕΞΙΟΙ. ῎Αν ὑποστηρίζομε τήν ΝΔ ἀκόμα, εἶναι γιατί ὑπάρχει ὁ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ καί ὁ ΑΔΩΝΙΣ.

  Περιμὲνω τὸν ΚΜ νά διευρύνη τήν παράταξη περισσότερο πρός τά ΔΕΞΙΑ παρά Κέντρο. Ἐλπὶζω νὰ εἶναι ἔξυπνος καὶ νὰ τὸ πράξη. Ἴδωμεν. . .

 8. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 16/01/2016 01:22:37

  makedon,

  Τὸν ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ τὸν στὴριξε ἡ νεολαὶα πού περιγρὰφεις;;; ῎Αν τόν εἶχε στηρίξει, δέν θά προέκυπτε τό μὸρφωμα συριζανελ!

 9. Νικ avatar
  Νικ 16/01/2016 05:05:35

  Μόνο ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να σώσει την χώρα!

  Η αμφίπλευρη διεύρυνση είναι πραγματικά η λύση.

  Με τις δημοσκοπήσεις θα το καταλάβουμε...

  Δίχως όμως Σαμαρά τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο.

  Θα καταφέρει η ΝΔ να πάρει πάνω από 37% ;

  Σωστά τα γράφεται...

 10. ΓΙΑΤΡΟΣ avatar
  ΓΙΑΤΡΟΣ 16/01/2016 11:22:12

  Εύγε. Απολαυστικό και πολιτικότατο άρθρο. Πολύ εύστοχη η αναφορά στον πατέρα Μητσοτάκη. Έχετε εμπιστοσύνη στον υιό. Έδειξε ότι έχει ικανότητες.

 11. Δαπίτης avatar
  Δαπίτης 16/01/2016 16:31:02

  Πολύ σωστά και ωραία αυτά που λέει και ο συντάκτης του άρθρου, αλλά και ο makedon.
  Το θέμα είναι όμως ότι αυτή η πολυπόθητη διεύρυνση προς τα δεξιά και ιδίως προς την πατριωτική Δεξιά, που ενώ λογικά πρέπει να γίνει και να ξαναεκφράσει η ΝΔ αυτό τον κόσμο, δεν θα γίνει τελικά για να μην δυσαρεστήσει ο Κυριάκος τους φιλελεύθερους κεντρώους/κεντροδεξιούς. Έχω μιλήσει με πολλούς τέτοιους υποστηρικτές του και μας αντιμετωπίζουν σαν ακραίους, θρησκόληπτους, μισαλλόδοξους κλπ και δεν μας θεωρούν μέρος της ΝΔ, πολλές φορές δε μου αντιτείνουν "πήγαινε στους ΑΝΕΛ ή τη ΧΑ"...
  Με αυτό το δεδομένο δυστυχώς φοβάμαι ότι δεν θα γίνει σωστά η διεύρυνση...

 12. George N avatar
  George N 16/01/2016 20:21:26

  Η ΝΔ χρειάζεται να κοιτάξει δεξιά της και να απαντήσει στο τρίπτυχο Αμυνα-Ασφάλεια-Μεταναστευτικό. Πρέπει να είναι κανείς τελείως αποκομμένος για να μην το βλέπει. Κάτι που δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα αλλά επεκτείνεται πανευρωπαϊκά. Πολύς κόσμος νοιώθει και δικαίως ανασφαλής και όποιος δεν το καταλαβαίνει κολυμπάει κόντρα στο κύμα.
  Από την άλλη πρέπει να κοιτάξει προς εργαζόμενους αλλά και άνεργους-νεολαία, δυστυχώς σχεδόν ταυτιζόμενα γκρουπ. Προφανώς δεν μπορεί να πείσει με "σταδιακή μείωση των φόρων όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες" και με "καμία μείωση των συντάξεων" που έλεγε η ΝΔ στην τραγελαφική της φάση, λίγο πριν υποστεί μια σειρά από συντριβές από τον Κανένας.
  Κράτος που εκπληρώνει επαρκώς την πρωταρχική του αποστολή και δεν συνθλίβει με το κόστος του τον λαό δεν θέλουν και πολλή φιλοσοφία για να γίνουν κατανοητά. Αν φυσικά μιλάμε για πραγματικό δεξιό κόμμα που θα μπορεί να συσπειρώσει και όχι μελλοντική συνιστώσα της Αριστεράς.

 13. roadrunner avatar
  roadrunner 16/01/2016 21:26:10

  @Δαπίτη αν θέλουμε να αναχαιτίσουμε τη λαίλαπα που λέγεται Σύριζα (ή συγκυβέρνηση Σύριζα-Ανελ)
  θα πρέπει να αποβληθούν ΕΧΘΕΣ τα ενοχικά σύνδρομα των Νεοδημοκρατών,
  αναφορικά με την πατριωτική δεξιά..
  για όλους τους λόγους που σωστά αναφέρει ο αρθρογράφος Θανάσης Κ.

  Όσο για τους "φιλελεύθερους" που μπορεί να δυσαρεστηθούν ή να λένε εύκολα λόγια,
  ας καταλάβουμε ότι έχουν περισσότερο ανάγκη την ΝΔ, από ότι η ΝΔ αυτούς.
  Καταντά σχεδόν παράλογο εξάλλου, να τους δίδεται το δικαίωμα να επιβάλουν ή να απορρίπτουν ,
  την παραδοσιακή, πατριωτική ιδεολογία της Δεξιάς,
  ψηφοφόροι-νομάδες, που μετακινούνται από κόμμα σε κόμμα, ακολουθώντας ως αποκλειστική πυξίδα,
  την κατεύθυνση που πνέουν ούριοι, οι άνεμοι της κερδοφορίας.
  Ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίον η Νέα Δημοκρατία οφείλει να επιβάλλει τους όρους της αμφίπλευρης διεύρυνσης είναι η επιδείνωση του μεταναστευτικού, επί κυβέρνησης Σύριζα-Ανελ.
  Η επιδείνωση του μεταναστευτικού με όλες τις συνέπειές του στους Έλληνες και τη δημόσια ασφάλεια,
  όχι μόνο δεν αφήνει αδιάφορους τους ψηφοφόρους, αλλά για πολλούς μπορεί να καθορίσει την επιλογή κόμματος.

 14. deltaplus avatar
  deltaplus 16/01/2016 21:32:26

  Αυτο που λεει το αρθρο εινα πανσωστο..Αρκει ο πολιτικος *ΝΑ ΤΟ'ΧΕΙ* ιδωμεν....

 15. Νικ avatar
  Νικ 17/01/2016 04:27:54

  Άρθρο για σεμινάριο...

  Τόσο καλογραμμένο....

  Μπράβο σου Θανάση Κ.!

  Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε...

  Με Αντώνη Σαμαρά.

  Τι περιμένουμε πια;

  Το κάλεσμα και την κατάλληλη συγκυρία.

 16. Eva avatar
  Eva 17/01/2016 11:36:25

  Ελπιζω να το πιασουνε το νοημα εκει στη ΝΔ.
  Ολοι οι καλοί χωρανε.
  Κι οσοι ξυπνιοι μιλανε για κακια και ακραια δεξια να σταματησουμε...διοτι δε μασαμε!
  Πολυσυλλεκτικο δεν το ελεγε ο Τσιπρας το κομμα του?
  (αν εχει συλλεξει τη σκονη, τη μουχλα και την αραχνη...αλλο θεμα)

 17. Βιεννεζος avatar
  Βιεννεζος 18/01/2016 00:23:57

  Όσο η ΝΔ έχει κόμπλεξ ,να λέγεται Δεξιό κόμμα μην περιμένετε προκοπή.
  Τους Πασόκους χλευάζουμε αλλά τους ψήφους τους επιθυμούμε.....ΟΛΟΙ....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.