Αλέξη, πες αλεύρι...
18/02/2018 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλέξη, πες αλεύρι...

Αυτό κι αν είναι έκπληξη. Ένας στενός συνεργάτης του Τσίπρα το 2015, από τους ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα για το «βρόμικο» εξάμηνο του Γιάνη Βαρουφάκη, αναλαμβάνει την υπεράσπιση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην υπόθεση της Novartis.

Αν μη τι άλλο είναι μεγάλη έκπληξη, παρά το γεγονός ότι δικηγόρος και Αβραμόπουλος συνδέονται με στενή φιλία ετών. Τόση έκπληξη όσο κι όταν τον Γενάρη του 2015 αποφάσισε να συνδέσει την τύχη του με την εθνοσωτήρια κυβέρνηση της αριστεράς και να γίνει γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου. Πανίσχυρος δηλαδή.

Ο λόγος για τον γνωστό δικηγόρο Σπύρο Σαγιά τον οποίο οι γνώστες της αγοράς τον ξέρουν πολύ καλά, εμείς τον μάθαμε το 2015. Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της ομώνυμης δικηγορικής εταιρείας η οποία είναι γνωστή γιατί βρίσκεται πίσω από μεγάλαdealsκαι επιχειρηματικές κινήσεις. Ήταν π.χ. αυτός που διεκπεραίωσε τη σύμβαση με την Cosco για το λιμάνι του Πειραιά. Αυτός που τον είχε εμπιστευτεί ο Κώστας Καραμανλής για το έργο αυτό, ενώ ήταν πίσω και από την εισαγωγή του ΟΛΠ στο χρηματιστήριο. Θεωρήθηκε νούμερο 4 στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα και αυτός που χειρίστηκε την επέκταση της δανειακής σύμβασης με τους δανειστές.

Στο βιογραφικό του κ. Σαγιά αναφέρει ότι είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στο Εμπορικό Δίκαιο (D.E.A), Πανεπιστήμιο Panthéon Assas Paris II, Droit Commercial. Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Μέλος του Ελληνοβρετανικού, Ελληνογαλλικού και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Δικαίου Τεχνολογίας και Κατασκευών.

Ειδικεύεται σε θέματα εμπορικού και δημοσίου δικαίου, με έμφαση τις υπηρεσίες νομικού συμβούλου στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, ιδίως σε ζητήματα δημόσιου οικονομικού δικαίου (δημόσιες συμβάσεις, δημόσια έργα, συμβάσεις παραχώρησης, επενδυτικά σχέδια) Γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά.

Διαβάζουμε σε δημοσιεύματα εκείνης της εποχής:Ο Σπύρος Σαγιάς, έμπειρος νομικός με ένα δικηγορικό γραφείο στον Λυκαβηττό, έχει μετατραπεί τα τελευταία 40 χρόνια σε κομβικό σημείο αναφοράς για όσους επενδυτές θέλουν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Κατάγεται από την Κέρκυρα, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά και έχει κατά καιρούς χαρακτηριστεί ο «άνθρωπος των ειδικών αποστολών», με ειδικότητα στις δημόσιες συμβάσεις και στις αποκρατικοποιήσεις. Παλαιός «Ρηγάς», με μια διαδρομή εντυπωσιακή στη μετέπειτα καριέρα του, προτού καταλήξει «ο απαραίτητος»στον ΣΥΡΙΖΑ. Από σύμβουλος των υπουργών του ΠαΣοΚ στις αρχές της δεκαετίας του '90 ως νομικός σύμβουλος υπουργών της ΝΔ. Με φιλίες με υπουργούς του ΠαΣοΚ, όπως π.χ. ο Χρ. Βερελής, ως φιλίες με νεοδημοκράτες όπως ο Δ. Αβραμόπουλος.Οι πιο πολλοί όμως τον γνωρίζουν ως τον νομικό της αποκρατικοποίησης του ΟΣΕ, του Ελληνικού, του ΟΛΠ, της παραχώρησης των καζίνων και βεβαίως ως νομικό της Cosco. Η γνωριμία του με τον Αλ. Τσίπρα έγινε περίπου πριν από πέντε χρόνια και αυτή οφείλεται στον Αλέκο Φλαμπουράρη.Πολλές φορές οι κ.κ. Φλαμπουράρης και Σαγιάς συνταξίδευαν στην Αίγινα με το καΐκι (για τους περισσότερους... θαλαμηγός) που διαθέτει ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στον Φλοίσβο, κοντά στο σπίτι του στο Καλαμάκι.

Ήταν δηλαδή κι αυτός από την παρέα της Αίγινας που κόλλησε με την ομάδα Τσίπρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε διαφωνήσει πολύ πριν με τις επιλογές της κυβέρνησης, είχε αντιταχθεί στην απόφαση για το δημοψήφισμα, τα είχε σπάσει με τον Βαρουφάκη, κατάλαβε προφανώς ότι είχε να κάνει με τρελούς, γι’ αυτό και αποχώρησε.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο κ. Σαγιάς είχε συνεργαστεί στενά με τον Δ. Αβραμόπουλο όταν αυτός ήταν στο υπουργείο Τουρισμού και έχει διατηρήσει άριστες σχέσεις τόσο μαζί του όσο και με άλλα γαλάζια στελέχη.

Το γεγονός, όμως, ότι από τέως γραμματέας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε δικηγόρος υπεράσπισης σε μια υπόθεση που «τρέχει» ο ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί ασφαλώς εντύπωση. Αυτός που ξέρει τα πάντα για τον Τσίπρα τώρα θα χειριστεί μια υπόθεση που έστησε ο Τσίπρας. Αν μη τι άλλο πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη.