«Αλέξη γερά»!!!
15/01/2018 20:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Αλέξη γερά»!!!

Ερίδματοι Έλληνες, κατά την Ζουράρειο διάλεκτο, σήμερα ο άλλος ερίδματος πρωθυπουργός μαζί με τα υπόλοιπα 152 σκυλιά της Δαλματίας κι ακόμη ένα που την κοπάνησε από το μαντρί του Λεβέντη ψηφίσαν το πολυνομοσχέδιο.

Κατάπιαν τα καζίνο, ρούφηξαν τα πολυτεκνικά επιδόματα, αποδέχθηκαν το ξεπούλημα των υπολοίπων ΔΕΚΟ και… άντεξαν το νόμο που καταργεί τις απεργίες. Όλα αυτά για τη ριμάδα την αξιολόγηση, για τη δόση και για την έναρξη του διαλόγου για το χρέος.

Κι αφού περάσαμε το Σαββατοκύριακο ασχολούμενοι με τα μέζεα του Ζουράρι και με τα… οπίσθια των Σκοπιανών, καιρός να επιστρέψουμε στην οικονομία. Εκεί που τελικά θα παιχθεί το πολιτικό παιχνίδι και στο κατά πόσο η ΝΔ θα μπορέσει να πείσει τους πολίτες για την απάτη του κυβερνητικού success story. Για να μην είμαστε άδικοι, σήμερα ο Μητσοτάκης ήταν σαφώς βελτιωμένος από προηγούμενες φορές, όμως χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να απαλλαγούμε από τους ολετήρες. Εδώ έχουν αρχίσει και τους πιστεύουν βουλευτές από άλλα κόμματα και γίνονται συντρόφια τους, οι σανοφάγοι που είναι και επιρρεπείς στην παραμύθα δεν θα τους πιστέψουν. Καλό είναι να το προσέξουν αυτό στη ΝΔ.

Στο μεταξύ, ο Στουρνάρας που τους είπε ότι θα χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης ήταν άχρηστος υπουργός. Ο Βίζερ που είπε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι για να πάρουν υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους αυτό θα προϋποθέτει νέους όρους τι είναι;

Η κυβέρνηση πάει να κάνει ένα μεγάλο έγκλημα, όχι το μοναδικό στη θητεία της. Για λόγους επικοινωνιακούς πάει να παίξει με την έξοδο από το μνημόνιο αλλά δεν έχει Plan B για εξελίξεις που θα συμβούν τους επόμενους μήνες.

Αυτή τη στιγμή η διεθνής πολιτική και οικονομική συγκυρία είναι καλή, κάτι που δεν θα συνεχιστεί σύντομα. Οι διεθνείς αναλυτές φοβούνται αναταράξεις από την αλλαγή πολιτικής της FED και της ΕΚΤ, με κατάργηση της αγοράς χρήματος και αύξηση των επιτοκίων.

Ταυτόχρονα, οι ιταλικές εκλογές και μια πιθανή επικράτηση ακροδεξιών ή του Μπ. Γκρίλο θα φέρει σοβαρές αναταράξεις σε όλη την ΕΕ. Η Ελλάδα, την ώρα που θεωρητικά θα βγαίνει από το μνημόνιο θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις. Με κυριότερη ότι δεν θα υπάρχει η ασπίδα προστασίας που παρέχει τώρα το πρόγραμμα, εξ ου και τα πολύ χαμηλά επιτόκια σε όλες τις εκδόσεις (τριετή, πενταετή, δεκαετή).

Χωρίς αυτή την ασπίδα τα επιτόκια θα πάνε πάλι ψηλά γιατί οι αγορές είναι αμείλικτες. Ταυτόχρονα, κανείς δε λέει ότι μια γραμμή στήριξης θα βοηθούσε στην αποπληρωμή των χρεολυσίων που το 2019 θα είναι πάνω από 11 δις ευρώ και σταδιακά θα μειώνονται.

Το μείζον έγκλημα, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση αφήνει στο σκοτάδι τους πολίτες σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του χρέους. Οι δανειστές είναι ξεκάθαροι. Ελάφρυνση μόνο με νέους όρους, με μέτρα δηλαδή που θα διασφαλίζουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όσο η κυβέρνηση επιμένει στην «καθαρή» έξοδο, χωρίς να έχει η χώρα τη δυνατότητα αυτή, τόσο η τρόικα θα απαιτεί νέα, πιο σκληρά μέτρα προκειμένου να συναινέσει στη μείωση του χρέους.

Αυτή είναι λίγο πολύ η κατάσταση και είναι αυτό που θα συζητάμε το επόμενο διάστημα, όταν θα ξεπεράσουμε τον Ζουράρι, θα ξεχάσουμε το πολυνομοσχέδιο και θα πάψουμε να ασχολούμαστε με τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για την Ελλάδα, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να την εξιδανικεύουν. Το καραβάνι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα προχωρά την ώρα που σε οικονομικό επίπεδο θα υπάρξει επιδείνωση, προχειρότητα, επικοινωνιακή διαχείριση.

Κάποιος θα πρέπει, επίσης, να ενημερώσει την Περιστέρα Μπαζιάνα ότι ο Γερούν και όλοι οι δανειστές εύχονται να μείνει ο Αλέξης που δεν διαπραγματεύεται και υπογράφει ακόμη και αυτά που δεν του ζητούν. Έτσι, για να μην κλάψει και φέτος στις 5 Ιουλίου για τα… χαμένα ιδανικά. Ο άντρας της τα έκλεψε…