Αφωνία Καραμανλή για τα «καρφιά» Αλογοσκούφη
12/06/2018 13:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αφωνία Καραμανλή για τα «καρφιά» Αλογοσκούφη

Έχουμε γράψει αρκετές φορές πως η ΝΔ θα ξαναγίνει χρήσιμη για τον τόπο όταν θα κάνει ουσιαστική κριτική, θα ξορκίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος, θα αναζητήσει την επανασύνδεσή της με την κοινωνία και τους νοικοκυραίους και θα δώσει όραμα στις επόμενες γενιές.

Η ψήφος διαμαρτυρίας κατά του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει ένα νόημα διότι ενδεχομένως βγάζει κυβέρνηση, ωστόσο, δεν αρκεί αυτό για τη χώρα στην κατάσταση που βρισκόμαστε.

Ως εκ τούτου καλή είναι η προσπάθεια αυτοκριτικής που έκανε ο Γιώργος Αλογοσκούφης για την περίοδο διακυβέρνησης 2004-2009, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση.

Έγραψε λοιπόν πρόσφατα ο τότε «τσάρος» της οικονομίας:

«Η σταθεροποιητική προσπάθεια μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 υπήρξε και αυτή ανεπαρκής και βραχύβια, με αποτέλεσμα το 2010, μετά τη μεγαλύτερη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, η Ελλάδα να υπάρξει το πρώτο θύμα μιας κλασικής κρίσης εμπιστοσύνης και εξωτερικού δανεισμού στην ευρωζώνη».

Με απλά λόγια για όσους δεν το καταλαβαίνουν το καθηγητικό ύφος: «Πρόεδρε τα κάναμε μαντάρα τότε. Δεν πήραμε τα σωστά μέτρα και το 2010 εμφανιστήκαμε αδύναμοι στην καταιγίδα.

Η παραδοχή Αλογοσκούφη δεν τον διασώζει από τις ευθύνες του. Κορυφαίος υπουργός ήταν, ας έλεγε την άποψή του. Ούτε διασώζει και την περίοδο 2000-2004 με τον «νοικοκύρη» Σημίτη που έβλεπε σαν τροχονόμος τις μίζες να περνάνε από δίπλα του. Αυτό που ενδιαφέρει τώρα είναι να δούμε αν εκείνη η ΝΔ που βρίσκεται σήμερα στην Πειραιώς ή πέριξ αυτής, έχει τα κότσια να παραδεχθεί τα λάθη της και να ζητήσει συγγνώμη.

Όχι γιατί ο Καραμανλής ήταν ο χειρότερος πρωθυπουργός. Άλλωστε με τη λαίλαπα Τσίπρα ακόμη και η τότε κυβέρνηση ήταν κορυφαία σε σχέση με αυτό που ζούμε σήμερα.

Αλλά πρέπει να γνωρίζει και να αναγνωρίζει η Πειραιώς την πολιτική ιστορία του τόπου και να δρα αναλόγως. Κατ’ αρχάς βάζοντας στη θέση τους όλους εκείνους που συγκροτούν την… τρίτη συνιστώσα της κυβέρνησης. Ξέρουμε πολύ καλά τι λέμε και ξέρετε τα εννοούμενα.

Κατά δεύτερον οφείλει η Νέα Δημοκρατία να διδαχθεί από τα λάθη ώστε όταν επιστρέψει στην εξουσία να μην τα ξανακάνει. Άλλωστε, εκείνη η περίοδος ήταν που έβαλε τις βάσεις προκειμένου να επικρατήσει ο λαϊκισμός στο δημόσιο διάλογο. Από την Αριστερά το περιμέναμε. Τρέφεται από τον λαϊκισμό. Από τη δεξιά όμως γιατί;

Ο Αλογοσκούφης είναι αυτός που είναι, έκανε όσα έκανε και πλήρωσε πολιτικά γι’ αυτά. Άλλοι δεν έχουν πληρώσει και κάνουν ότι δεν βλέπουν.

Τώρα οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά αφού πρώτα ξεκαθαρίσουμε το παρελθόν. Γιατί η ώρα των εκλογών πλησιάζει και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.