Αδειάζει η Ειδομένη για να στηθούν άλλες μικρές... Ειδομένες;
24/05/2016 16:23
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αδειάζει η Ειδομένη για να στηθούν άλλες μικρές... Ειδομένες;

Πριν από λίγες ημέρες, ερωτώμενος ο Γιάννης Δραγασάκης για το πλήγμα που δέχονται οι εξαγωγές από την κλειστή σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη απάντησε φανερά ενοχλημένος «το έχουμε υπόψη μας».

Προφανώς η κυβέρνηση το έχει υπόψη της εδώ και 2-3 μήνες που διαρκεί το χάος στα σύνορα με τα Σκόπια. Προφανώς γνωρίζει και για την οικονομική ζημιά που σε πρώτη φάση υπολογίζεται σε πάνω από 6 εκατ. ευρώ για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τις εξαγωγικές εταιρείες κ.λπ. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τη ζημιά από τη φυγή εταιρειών από την Ελλάδα, εξαγωγικές εταιρείες που αναζήτησαν άλλους δρόμους για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη.

Εννοείται ότι για την κυβέρνηση τα 6 εκατ. ευρώ ή η όποια οικονομική ζημιά υπέστησαν οι επιχειρήσεις δεν είναι κάτι που θα πρέπει να την απασχολεί. Ούτε βεβαίως ότι σε όλο τον κόσμο, στα διεθνή ΜΜΕ η χώρα μας θεωρείται ότι είναι μια απέραντη Ειδομένη, ένα τριτοκοσμικό κράτος, μια... Σάμπρα και Σατίλα, αν θυμάστε τα προσφυγικά στρατόπεδα με Παλαιστινίους.

Αλλά γιατί να ενδιαφέρεται τόσο καιρό; Εδώ εξευτέλισε ολόκληρος Βαρουφάκης την Ελλάδα και τον είχαν υπουργό, για την Ειδομένη θα ενδιαφερθούν.

Τόσους μήνες, όταν ασκούσε κάποιος κριτική στην κυβέρνηση για το χάος με τους πρόσφυγες τον χαρακτήριζαν φασίστα, ακροδεξιό, μισάνθρωπο κ.λπ. Όποιος έλεγε ότι πρέπει να εκκενωθεί η Ειδομένη είναι ρατσιστής. Σκοπίμως η κυβέρνηση τόνιζε ότι δύο είναι οι επιλογές: Ή καθόμαστε και κοιτάμε το χάος στα προσφυγικά στρατόπεδα ή τους πλακώνουμε στο ξύλο, μια επιλογή που για την κυβέρνηση συνδυαζόταν με τη Νέα Δημοκρατία.

Κι όμως, όπως απέδειξε η σημερινή επιχείρηση στην Ειδομένη υπήρχε και η μέση λύση. Πάνω από 1.200 πρόσφυγες έφυγαν για άλλα μέρη μόλις σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι η εκκένωση θα μπορούσε να συμβεί χωρίς χρήση βίας εδώ και μερικές εβδομάδες. Έτσι θα είχε αποφευχθεί η υπολογίσιμη και ανυπολόγιστη ζημιά, όμως, η κυβέρνηση εκώφευε.

Άφηνε τους πρόσφυγες να... λιαστούν κάτω από άθλιες συνθήκες. Η βία, η πορνεία, η ανεξέλεγκτη δράση συμμοριών, η έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο έγιναν συνήθεια στην Ειδομένη, το Ελληνικό και αλλού. Και μόλις τώρα ξύπνησε η κυβέρνηση. Έστω κι αργά κάτι είναι, όμως, το ερώτημα είναι αν αδειάζει η Ειδομένη για να στηθούν άλλες μικρές... Ειδομένες σε όλη την Ελλάδα. Αν η κυβέρνηση έχει οργανωθεί ώστε να αντιμετωπίσει το μόνιμο πλέον πρόβλημα.

Η υπόθεση της Ειδομένης αποδεικνύει την ανικανότητα της κυβέρνησης να κυβερνήσει.