"Τώρα κάνουν πράξη τη θεωρία των δύο άκρων"
17/09/2016 16:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Τώρα κάνουν πράξη τη θεωρία των δύο άκρων"

Στο πυρ το εξώτερο: αυτή ήταν η περίπου καθολική «ετυμηγορία» όταν πριν από λίγα χρόνια είχε ακουστεί στην Ελλάδα η περίφημη «θεωρία των δύο άκρων». Στο πυρ και η θεωρία, στο πυρ, και μάλιστα ακόμα σε πιο καυτό καζάνι, και ο εισηγητής της Χρύσανθος Λαζαρίδης, στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.


Η δημόσια συζήτηση είχε διεξαχθεί, όπως πλήθος άλλες, με όρους ψυχολογίας και εντυπώσεων. Και, κυρίως, μέσα στο κάδρο της κυρίαρχης αριστερόστροφης πολιτικής ορθότητας – αυτής που εν πολλοίς ευθύνεται και για την κατάρρευση αυτής της χώρας, καθώς διαχρονικά λειτούργησε ως κύριος μηχανισμός (αυτό)περιορισμού του διαλόγου και της ελευθερίας της έκφρασης σε αυτόν τον τόπο.

Τι κι αν υπήρχαν και λογική και επιχειρήματα; Τι κι αν βλέπαμε τα πρώτα πραγματικά σημάδια; Τι κι αν ακόμα και το ίδιο το ευρωκοινοβούλιο την είχε επισήμως και μαζικά ψηφίσει ήδη από το 2009 για το σύνολο της Ευρώπης; Όχι. Στην Ελλάδα, τέτοια πράγματα απαγορεύεται να λέγονται. Το άλλοθι της απαγόρευσης; Ότι κάποτε περάσαμε Εμφύλιο. Να μην χωριστούμε ξανά. Δεν μας πείραζε η ουσία, δεν κοιτούσαμε την πραγματικότητα. Μας πείραζε να μην πούμε τα πράγματα με το όνομά τους…

Δεν πέρασε λίγος καιρός, και τώρα, αυτό που τότε ήταν θεωρία, έχει ήδη γίνει πράξη. Το ζούμε, το υφιστάμεθα να καταστρέφει καθημερινά τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Τα δύο άκρα είναι πραγματικότητα και το ένα εξ αυτών κυβερνά, λειτουργώντας φουλ τις μηχανές του σταλινικού χαρακτήρα του χωρίς την παραμικρή αναστολή. Ο Τσίπρας και οι δικοί του κάνουν πλέον καθημερινά πράξη τη θεωρία των δύο άκρων σε όλο το κρίσιμο φάσμα του δημοσίου βίου στην Ελλάδα. Το Σύνταγμα, πνεύμα και γράμμα, κουρελιάζονται πια συστηματικά, όπως άλλωστε και η νοημοσύνη των πολιτών μιας χώρας στην οποία η κυβέρνηση μπορεί με τέτοια άνεση να κάνει καθημερινά το μαύρο άσπρο και να λειτουργεί με όρους που εκφεύγουν ουσιωδώς από τα πλαίσια ενός πολιτεύματος δυτικού τύπου.

Τα παραδείγματα του πώς στήνουν ένα καθεστώς το οποίο διολισθαίνει ημέρα με την ημέρα στον αυταρχισμό, είναι πλέον πασιφανή: στην ελευθερία του Τύπου, στους θεσμούς, στη Δικαιοσύνη, στη διάκριση των λειτουργιών του πολιτεύματος, στη διοίκηση, στην παιδεία, στην οικονομία: μέχρι και στη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, όπου οι προτάσεις της κυβέρνησης περίπου ήταν να μεταφράσουμε απευθείας το μοντέλο Μαδούρο… Εκεί μάλιστα, η κυβέρνηση είχε στηρίξει όλες τις ελπίδες της που; Στη Χρυσή Αυγή. Ή όχι; Και όλα αυτά, δήθεν στο όνομα του έρμου του λαού, ο οποίος είναι, φυσικά, και το πιο μεγάλο θύμα τους…

Η δημοκρατία στην Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο όσο ποτέ στα μεταπολιτευτικά χρόνια. Και τώρα είναι πια κρυστάλλινα φανερό το γιατί η τότε αντιπολίτευση και σημερινή κυβέρνηση πολέμησε με τέτοια λύσσα τη θεωρία των δύο άκρων: Ακριβώς επειδή ήθελε να την εφαρμόσει όταν θα καταλάμβανε την εξουσία, όπως συστηματικά τώρα πράττει.

tovima.gr