#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/03/2011 16:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταθέσεις, στοίχημα και διαφυγόντα κέρδη
Το κουβάρι λέγαμε χθες ότι μόλις άρχισε να ξετυλίγεται για την περιβόητη πλέον υπόθεση των «κασετών». Ο Γιώργος Δαλούκας, ο οποίος προσήλθε στον αθλητικό εισαγγελέα έκανε σοβαρές καταγγελίες για πρόσωπα και καταστάσεις, ενώ αρνήθηκε ότι έχει δωροδοκηθεί. Την Τετάρτη ενώπιον του Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου θα καταθέσουν οι Σοφοκλής Πιλάβιος και Κύρος Βασσάρας, ενώ την ίδια ημέρα κλήθηκε και ο δημοσιογράφος Κυριάκος Θωμαΐδης. Ο Έλληνας διαιτητής τόνισε ότι δεν δωροδοκήθηκε, ούτε έχει δωροδοκηθεί ποτέ, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν έχει στείλει καμία επιστολή στην UEFA. Αναφερόμενος στο παιχνίδι της δεύτερης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας, ο Δαλούκας είπε: «Έκανα ένα ανθρώπινο λάθος και αυτό πληρώνω τώρα». Τα αιτήματα που παρουσίασε ο κ.Δαλούκας -πάντα σύμφωνα με δικαστικές πηγές- είναι να αποκατασταθεί ηθικά και να επιστρέψει ενεργά στη διαιτησία, ενώ υπογράμμισε ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση δέχεται ασφυκτικές πιέσεις.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν υπάρχει λόγος κατά τον κ. Σιμιτζόγλου να γίνει άρση τηλεφωνικού απορρήτου για κανέναν, τουλάχιστον για την ώρα. Τα αδικήματα που διερευνώνται μέχρι στιγμής είναι αυτά της δωροδοκίας και του εκβιασμού και είναι πλημμελήματα, με το δεύτερο να υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει και κακούργημα. Αν η εκβίαση γίνει κακούργημα βάσει στοιχείων τότε ίσως χρειαστεί να ελεγχθούν τηλεφωνικές συνομιλίες. Ο αθλητικός εισαγγελέας φέρεται να καλύπτεται απόλυτα από τις καταθέσεις που έχει ακούσει μέχρι στιγμής. Σε αυτές θα στηριχθεί και όχι στις κασέτες. Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση δεν θα κληθούν να καταθέσουν οι Αχιλλέας Μπέος, Νικόλας Πατέρας και Βαγγέλης Μαρινάκης, χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να συμβεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Με ομάδες δεν ασχολείται ο αθλητικός εισαγγελέας, ασχολείται με πρόσωπα. Με ομάδες θα ασχοληθεί η αθλητική δικαιοσύνη και αφού πάρει τα στοιχεία θα δει αν προκύπτει κάτι το μεμπτό.

Στο μεταξύ ο Παναγιώτης Μπιτσαξής προτίθεται να στείλει  επιστολή στην ΕΠΟ ζητώντας της να αναλάβει την διοργάνωση του πρωταθλήματος. Παράλληλα στην ίδια επιστολή θα κάνει επίθεση στην Σούπερ Λίγκα ζητώντας να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της ζητώντας να είναι Πρόεδρος του συνεταιρισμού κάποιος τεχνοκράτης και όχι παράγοντας ομάδας. Παράλληλα εντείνονται οι φήμες που μιλάν για διακοπή της χρηματοδότησης των ομάδων μέσω του ΟΠΑΠ. Κάτι τέτοιο βεβαίως θα διαλύσει όλο το οικοδόμημα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανώνυμες εταιρείες, οι οποίες έχουν όλες παθητικό, αλλά δεν έχει κλείσει καμία διότι το πολιτικό κόστος θα ήταν μεγάλο, ενώ παράλληλα οι ομάδες θεωρούν ότι προσφέρουν έσοδα στο κράτος μέσω του ΟΠΑΠ.

Στο σαθρό και πρόχειρο οικοδόμημα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου προστέθηκε τα τελευταία χρόνια  μία «χρυσοφόρα» παράμετρος, που λέγεται στοίχημα. Το αθώο ΠΡΟΠΟ των περασμένων δεκαετιών έδωσε τη θέση του στο στοίχημα, όπου δυνητικά το «στήσιμο» ενός και μόνο αγώνα μπορεί να αποφέρει τεράστια κέρδη. Οι φήμες, όταν ένα αποτέλεσμα δεν είναι αναμενόμενο, δίνουν και παίρνουν. Παραδείγματα πολλά και στη φετινή σεζόν. Το Δημόσιο έχει έννομο συμφέρον να ψάξει προς κάθε κατεύθυνση, καθώς –κάτι που δεν έχει πει κανείς- αν αποδειχτεί  «στήσιμο παιχνιδιών», τότε είναι βέβαιο ότι έχει υποστεί οικονομική ζημία από διαφυγόντα κέρδη μέσω της ΟΠΑΠ ΑΕ. Το σημείο αυτό έχει ενδιαφέρον για τον φορολογούμενο. Η συζήτηση για το αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ηχογραφημένες συνομιλίες από το δικαστήριο είναι νομικίστικη και σε τελική ανάλυση  άνευ ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Τέλος,  η δημιουργία ενός στοιχήματος που θα υπόκειται στους κανόνες της τύχης και της ικανότητας των ομάδων και όχι σε «συμφωνίες» θα αυξήσει την αξιοπιστία του «παιγνίου» αλλά και τα κέρδη του Δημοσίου.

Μ.Ο.