Το ΙSIS σχεδιάζει να επιτεθεί στο Euro 2016
30/05/2016 14:32
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ΙSIS σχεδιάζει να επιτεθεί στο Euro 2016

Μία ομάδα του Ισλαμικού Κράτους σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επιθέσεις με στόχο άγγλους και ρώσους οπαδούς του ποδοσφαίρου, στο Euro 2016, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα στη Μασσαλία. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η "Sun", από στοιχεία που προκύπτουν από όσα βρέθηκαν στο λάπτοπ του βασικού υπόπτου για τις επιθέσεις του Παρισιού, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, η επίθεση θα γινόταν στη Μασσαλία, όπου η Αγγλία έχει προγραμματιστεί να παίξει με τη Ρωσία στις 11 Ιουνίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος εξέταζε τη χρήση drones, "ενδεχομένως" εξοπλισμένων με χημικά όπλα, καθώς και βομβών αυτοκτονίας και AK47s για να πραγματοποιήσει μαζικές επιθέσεις. Παρά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ, οι αρχές φοβούνται ότι άλλα μέλη του ISIS θα μπορούσαν να προχωρήσουν με το σχέδιο.

"Οι περισσότερες από τις πληροφορίες περιέχονται στην κατάθεση του Αμπντεσλάμ, οι οποίες καθορίζουν τις επιθυμίες του σε περίπτωση θανάτου" αναφέρει στη "Sun" ένας βέλγος αξιωματούχος. Οι πληροφορίες που συλλέγονται κάνουν τις αρχές να πιστεύουν ότι ο πρωταρχικός στόχος των τρομοκρατών είναι ζώνη οπαδών της αγγλικής ομάδας στο Παλιό Λιμάνι της πόλης. "Αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ότι καταρτίζονται σχέδια για επίθεση σε Άγγλους και Ρώσους οπαδούς πριν από το παιχνίδι. Οι οπαδοί αυτοί είναι προφανείς στόχοι, διότι και οι δύο χώρες βομβαρδίζουν το IS στη Συρία και το Ιράκ", πρόσθεσε η πηγή.

"Τα drones που αναφέρονται στον υπολογιστή δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια επίθεση -ενδεχομένως εξοπλισμένα με χημικά όπλα".

Οι οπαδοί του ποδοσφαίρου μπορεί δυνητικά να πέσουν θύματα μιας άλλης αδιάκριτης επίθεσης σε μπαρ και άλλα κέντρα διασκέδασης στην πόλη, φοβούνται οι επικεφαλής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου. "Αυτό που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν έξω από τις ζώνες προστασίας είναι αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο. Τα μπαρ, γεμάτα με εύθυμους, μεθυσμένους ανθρώπους είναι ένας πολύ εύκολος στόχος. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τους Γάλλους" δήλωσε ανώτερη βρετανική πηγή. "Μια πιο συμβατική επίθεση, στο στυλ του Παρισιού, σε χιλιάδες οπαδούς σε μπαρ πριν από το παιχνίδι θεωρείται ως πιο πιθανό" συμφώνησε η βελγική πηγή.

Οι φόβοι για μια επίθεση σε στυλ-Παρισιού έχουν επίσης επιβεβαιωθεί από μια ακόμα πηγή της αστυνομίας, η οποία ανέφερε ότι "η Μασσαλία είναι η πρωτεύουσα των Καλάσνικοφ της Γαλλίας και υπάρχουν πολλοί εκεί οι οποίοι έχουν στρατολογηθεί από το IS". Περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για να προσφέρουν ασφάλεια καθ' όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης στη Μασσαλία, με ελεύθερους σκοπευτές να αναπτύσσονται σε όλη την πόλη. Πύραυλοι εδάφους-αέρος Mistral θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την ασφάλεια, τοποθετημένοι σε στρατηγικά σημεία της πόλης, σύμφωνα με πληροφορίες.

rt.com