Στον αέρα η European Super League: Αποχωρεί η Τσέλσι, ακολουθεί η Μάντσεστερ Σίτι
20/04/2021 22:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στον αέρα η European Super League: Αποχωρεί η Τσέλσι, ακολουθεί η Μάντσεστερ Σίτι

Ρήγματα στο "μπλοκ" των 12 ομάδων προκάλεσαν η θύελλα αντιδράσεων και η γενική κατακραυγή που δέχτηκε η κλειστή λίγκα European Super League, αφού κάποιοι σύλλογοι σκέφτονται την πρόωρη αποχώρησή τους.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, όπως η Telegraph και το Skynews, η Τσέλσι ετοιμάζει ήδη το έγγραφο της αποχώρησής της από τη "συμμαχία". O πρόεδρος του λονδρέζικου κλαμπ, Μπρους Μπακ, είχε συνάντηση με τους ποδοσφαιριστές και το προσωπικό, με σκοπό να συζητήσουν το θέμα. Φαίνεται πως οι αντιδράσεις ήταν πολλές και σε συνδυασμό με την έντονη διαμαρτυρία των οπαδών που συγκεντρώθηκαν με πανό και συνθήματα έξω από το Στάμφορντ Μπριτζ.

Σύμφωνα μάλιστα με την Telegraph, η επόμενη ομάδα που θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο είναι η Μάντσεστερ Σίτι.

Συμφωνίες με βρετανικά funds για την UEFA

Στην αντεπίθεση έχει περάσει για τα καλά η UEFA, η οποία προσπαθεί να αντιπαραθέσει επενδύσεις και χρήμα απέναντι στη δημιουργία της κλειστής λίγκας European Super League των 12 ομάδων.

Όπως έγινε γνωστό, οι ιδρυτικοί σύλλογοι θα μοιραστούν 3,525 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις σε αθλητικές υποδομές, αλλά και για την ανακούφιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού.

Η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων JP Morgan έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι ένας από τους χρηματοδότες. Εάν υπάρχουν τελικά 15 ιδρυτικές ομάδες, η διανομή θα είναι ως εξής: 350 εκατομμύρια ευρώ για έξι ομάδες, 225 για τέσσερις, 112,5 για δύο και 100 για τρεις, σύμφωνα με ένα εσωτερικό σύστημα που δεν υπόκειται στην βαθμολογία κάθε έτους.

Τα έσοδα από την τηλεόραση υπολογίζονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, η μεγάλη οικονομική "τούρτα" θα ξεπερνούσε τα 7 δισ. ανά σεζόν.

Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης 10 δισ. ευρώ για πρωταθλήματα, ομοσπονδίες και συλλόγους, το οποίο θα ξεπεράσει κατά πολύ αυτό της UEFA (4,1 δισ. ευρώ), αλλά θα ελέγχεται από τα μέλη της Super League.

Επισημαίνεται ότι ο νικητής της Super League θα μπορούσε να αποκομίσει ποσό κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ, περισσότερα από τα τριπλάσια που θα μπορούσε να κερδίσει ο νικητής του Champions League αυτή τη σεζόν (120 εκατ. ευρώ).

Συμφωνίες με αγγλικά fund για την UEFA

Από την πλευρά της, η ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία φέρεται να έχει βρει τον δικό της "σύμμαχο" για μια ακόμη υψηλότερης κλίμακας χρηματοδότηση στο νέο Champions League.

Όπως αναφέρει το Bloomberg και επιβεβαιώνουν τα γαλλικά ΜΜΕ, η UEFA βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με βρετανικό fund που εδρεύει στο Λονδίνο, για αρχικό μπάτζετ 4,5 δισ. το οποίο μπορεί να εκτοξευτεί μέχρι και τα 7 δισ. ευρώ.

"Χθες ένα μεγάλο αγγλικό fund πήγε μόνο του στην UEFA και προσέφερε 6 δισεκατομμύρια και σήμερα και ακολούθησε ένα άλλο μεγάλο fund που προσέφερε ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσό", επιβεβαίωσε και ο δημοσιογράφος Κώστας Βερνίκος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Με αυτόν τον τρόπο η UEFA θέλει να δείξει ισχύ και οικονομική δύναμη, ασκώντας πίεση στις ομάδες που είναι έτοιμες να αποστατήσουν και να ιδρύσουν ξεχωριστή λίγκα.

Πηγή: thetoc.gr, capital.gr