Ξεσηκωμός προσφυγικών σωματείων και φίλων της ΑΕΚ για την «Αγια-Σοφιά»
02/03/2017 15:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ξεσηκωμός προσφυγικών σωματείων και φίλων της ΑΕΚ για την «Αγια-Σοφιά»

Πανστρατιά για την «Αγια-Σοφιά» κήρυξαν προσφυγικά σωματεία, η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ, αλλά και φίλοι της Ένωσης. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες δεκάδες σύλλογοι Μικρασιατών, Κωνσταντινουπολιτών και Ποντίων συστρατεύονται στο πλευρό της ΑΕΚ για την κατασκευή του νέου γηπέδου της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο δήμος δεν εγκρίνει την υψομετρική μελέτη, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια της ΑΕΚ – η οποία έχει ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες, παίρνοντας το πράσινο φως από το αρμόδιο υπουργείο και την Περιφέρεια– για την έκδοση της οικοδομικής άδειας για την κατασκευή του γηπέδου.

«Θα φτάσουμε μέχρι τη Βουλή. Αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο μια ΠΑΕ. Σήμερα είναι η ΑΕΚ, αύριο μπορεί να είναι μια άλλη ομάδα με ρίζες προσφυγικές που θα έχει πρόβλημα. Τα σωματεία μπορούν να κρατήσουν ζωντανή τη μικρασιατική μνήμη. Στο νέο γήπεδο θα υπάρχουν θύρες με ονόματα μικρασιατικών πόλεων, ενώ θα γίνει και το μουσείο, ένα σημαντικό έργο για την ιστορία και τον πολιτισμό», δήλωσε στο pontos-news.gr ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου της συγκεκριμένης δράσης και πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών «Ρίζες», Νίκος Καραμπουρνιώτης.

Πρόσθεσε ότι έχει λάβει τη δέσμευση του δημάρχου για συνάντηση μέσα στις επόμενες ημέρες. Συνάντηση από την οποία «θα προσπαθήσουμε να μάθουμε για ποιον λόγο δεν προχωράει η υπόθεση» όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των Προσφυγικών Σωματείων και καλεί όλα τα σωματεία με ρίζες μικρασιάτικες αλλά και ποντιακές να δηλώσουν παρών στον αγώνα. «Είναι δεκάδες οι σύλλογοι που επικοινωνούν μαζί μας καθημερινά. Εμείς θα συνεχίσουμε δυναμικά. Αφού πρώτα ακούσουμε τον δήμαρχο, αν δεν λυθεί το ζήτημα, είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στη Βουλή. Θα ζητήσουμε να δούμε τον υφυπουργό Αθλητισμού και τους βουλευτές που έχουν προσφυγικές ρίζες. Κι ακόμη πιο ψηλά θα φτάσουμε εάν χρειαστεί», επισημαίνει ο Ν. Καραμπουρνιώτης.

«Θα αντιδρούσαμε για κάθε ομάδα της προσφυγιάς»

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της προέδρου της Ένωσης Μαγνησίας Μικράς Ασίας Αρχοντίας Παπαδοπούλου στο pontos-news.gr: «Εμείς, σαν σωματείο που εκπροσωπεί τις αλησμόνητες πατρίδες και την προσφυγιά, είμαστε υπέρ της κατασκευής του γηπέδου. Άλλωστε, δεν θα είναι απλά ένα γήπεδο, αλλά ένα κέντρο αθλητισμού, μνήμης και πολιτισμού. Στις εγκαταστάσεις του θα φιλοξενεί και το Μουσείο Ιστορίας Προσφυγικού Ελληνισμού, έναν χώρο με ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό. Και θέλω να τονίσω ότι θα αντιδρούσαμε όχι μόνο για την ΑΕΚ, αλλά για κάθε ομάδα που αντιπροσωπεύει την προσφυγιά».

Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα, ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες», η Ένωση Μαγνησίας Μικράς Ασίας, η Ένωση Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας, ο Σύλλογος Νέο Μελί Μεγάρων «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος», ο Σύλλογος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Λαυρίου, η Ένωση Μικρασιατών Θήβας, η Ένωση Κάτω Παναγιάς Μικράς Ασίας, η Ένωση Ποντίων ο «Ακρίτας» είναι μερικά από τα σωματεία που έχουν κινητοποιηθεί. Επιπλέον, αρκετοί ακόμη σύλλογοι είναι καθημερινά σε επαφή με το Συντονιστικό για να ενσωματωθούν στην κοινή δράση.

Ακόμα, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), που αριθμεί πάνω από 200 μέλη στη δύναμή της, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και στηρίζει τα σωματεία της που παίρνουν μέρος στη δράση του συντονιστικού. Στο γενικό ξεσηκωμό συμμετέχει και η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ, η οποία τάσσεται υπέρ της πρωτοβουλίας των προσφυγικών σωματείων και τάσσεται στη διάθεση της διοίκησης της ΑΕΚ για τις ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν.

Χωρίς βία και ακρότητες όπως υποστηρίζουν οι οπαδοί, ενώ η πλευρά του δήμου καταγγέλει «κλίμα βίας και τρομοκρατίας». Μάλιστα, χθες, έβγαλε ανακοίνωση για επεισόδιο ξυλοδαρμού από ομάδα ατόμων σε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνουν ανεξάρτητες πηγές.

www.pontos-news.gr