Κοντονής: Η FIFA δέχεται ξένους διαιτητές και διακοπή πρωταθλήματος
30/03/2016 20:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κοντονής: Η FIFA δέχεται ξένους διαιτητές και διακοπή πρωταθλήματος

Μπορεί η συνάντηση του Υφυπουργού Αθλητισμού με τις FIFA, UEFA και ΕΠΟ να ήταν άκαρπη, όμως ο Σταύρος Κοντονής δήλωσε ότι η Παγκόσμια Συνομοσπονδία δέχεται ξένους διαιτητές στην Ελλάδα και την διακοπή του πρωταθλήματος.


Αναλυτικά οι δηλώσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού:

"Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τους εκπροσώπους των διεθνών συνομοσπονδιών, παρουσία του προέδρου της ΕΠΟ. Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία. Μας ζητήθηκε η ανάκληση της απόφασης για το Κύπελλο και μας δηλώθηκε ότι η ΕΠΟ προτίθεται να αποσύρει την προσφυγή στο ΣτΕ. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο συγκεκριμένα, δεν φοβούνται την απόφαση του ΣτΕ, αλλά αν η ΕΠΟ αποσύρει την προσφυγή, θα το πράξει μονομερώς και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το παρεμποδίσουμε.

Μας ζητήθηκε να ξεκινήσει το Κύπελλο και μας δηλώθηκε ότι από την διεθνή Ομοσπονδία να διεξαχθεί διάλογος για την αποκατάσταση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εκφράσαμε την άποψη ότι όσο περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ, δεν υπάρχει περίπτωση ανάκλησης της ειλημμένης απόφασής μας.

Αν υπάρξει ανάκληση της προσφυγής, προϋπόθεση είναι η ίδια η ΕΠΟ να πάρει πρωτοβουλίες και μέτρα για κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να τεθούν σε αναστολή όσοι ασκούν εξουσία και διοίκηση σε όλα τα αξιώματα του ποδοσφαίρου και είναι κάτι που το ζητήσαμε από πέρυσι. Δηλώσαμε στην FIFA ότι θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός του καταστατικού της ΕΠΟ με ό,τι ισχύει διεθνώς και όχι να θέτουν στο απυρόβλητο διοικητικούς παράγοντες και διαιτητές που έχουν ανοιχτά μέτωπα με την δικαιοσύνη, ακόμα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Μου έκανε εντύπωση πως η διεθνής ομοσπονδία έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έδειξε θετική να διεξάγονται αγώνες με ξένους διαιτητές, αλλά και να διακόπτονται όλοι οι αγώνες, ώστε να είναι η αρχή της εξυγίανσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο γιατί καταστρατηγείται η αρχή της αναλογικότητας. Για την κυβέρνηση προέχει η κοινωνική ειρήνη και η προστασία της έννομης τάξης και της ελληνικής νεολαίας. Αυτή τη στιγμή εμείς περιμένουμε εγγράφως τις απόψεις της FIFA για να απαντήσουμε και να πράξουμε τα δέοντα.

Η απόφασητης FIFA θα είναι η έξωση της ΕΠΟ, που έχει κινήσει όλη αυτή τη διαδικασία, από τις διεθνείς ομοσπονδίες. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από την ΕΠΟ, να πάρει τις πρωτοβουλίες ώστε μια κατάσταση σήψης ετών να πάρει τέλος. Δεν μπορεί να της επιβληθεί η κυβέρνηση. Το πρόβλημα βρίσκεται στα χέρια της και αν θέλει μπορεί να το λύσει σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο δεν υπάρχει, γιατί όπως επεσήμανα και στους εκπροσώπους των διεθνών ομοσπονδιών, όταν υπάρχει μια απόφαση που αφορά την κοινωνία και την άσκηση κρατικής πολιτικής για λόγους ασφαλείας, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Παρέδωσα απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που επιβεβαίωνε αυτό που σας λέω. Καμία πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να θίξει το αυτοδιοίκητο. Όσο για το Κύπελλο, είναι ένα προληπτικό μέτρο για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Όταν ακούτε από εκπροσώπους των διεθνών ομοσπονδιών πως ίσως θα έπρεπε να σταματήσει και το πρωτάθλημα ή θα έπρεπε να έρθουν ξένοι διαιτητές, αυτό συνιστά παραδοχή όσων εμείς έχουμε επισημάνει".
skai.gr