FIFA: Να ξαναμπούν τα όπλα στις θήκες - Το Grexit δεν είναι μακριά
14/03/2018 14:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

FIFA: Να ξαναμπούν τα όπλα στις θήκες - Το Grexit δεν είναι μακριά

Δεν είναι μακριά το ποδοσφαιρικό Grexit προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της FIFA Χέμπερτ Χούμπελ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη και τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο. Ο Χούμπελ ξεκαθάρισε ότι τα όσα έχουν συμβεί είναι απαράδεκτα, σημειώνοντας ότι τα όπλα πρέπει να ξαναμπούν στις θήκες.


O πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA ήταν «καταπέλτης» κατά των όσων έχουν συμβεί τις τρεις τελευταίες εβδομάδες με… πρωταγωνίστρια την Τούμπα και κυρίαρχο επεισόδιο την εισβολή του οπλισμένου Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο.

Ο κ. Χούμπελ χαρακτήρισε απαράδεκτα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα μιλώντας για τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές, από τα γεγονότα της Τούμπας δηλαδή στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό έως και το ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ.

Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να παιχτεί με όπλα και απειλές

«Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να παιχτεί με όπλα και με απειλές» τόνισε με αφορμή την εισβολή του ένοπλου Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, ενώ όταν ρωτήθηκε για την συγγνώμη του προέδρου του ΠΑΟΚ τόνισε με νόημα: «Δεν θα σχολιάσω την συγγνώμη του κυρίου Σαββίδη. Είναι στα χέρια του δικαστηρίου τι θα κάνει. Οι πιθανές κυρώσεις είναι πολλές».

Επί της ουσίας έδειξε πως η συγγνώμη δεν έχει καμία σχέση με τις κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν μετά τα όσα απαράδεκτα έγιναν, όπως τόνισε και ο ίδιος ξεκαθαρίζοντας πως όπλα και απειλές δεν έχουν θέση στο ποδόσφαιρο.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης πως είπε ότι αν οι αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων κριθούν ανεπαρκείς τότε θα υπάρξει παρέμβαση απο την FIFA. Προφανώς και επειδή ο κ. Χούμπελ μίλησε για τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές, και όχι μόνο για την εισβολή Σαββίδη, έχει ενημερωθεί για το τι συνέβη στα πειθαρχικά όργανα στην υπόθεση ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός με την σκανδαλώδη απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων.

Grexit

Συνάμα υποστήριξε πως το Grexit δεν είναι και τόσο μακρινό. Αν και σημείωσε ότι δεν το θεωρεί δεδομένο, άφησε να αιωρείται το ενδεχόμενο!

«Ξεκαθαρίστηκε ότι η πολιτεία δεν έχει σκοπό να επέμβει στο ποδόσφαιρο. Διακινδυνεύονταν η ασφάλεια όμως, γι’ αυτό πάρθηκε η απόφαση για αναστολή» είπε ο κ. Χούμπελ συμπληρώνοντας πως η Πολιτεία πήρε την απόφαση αυτή για λόγους ασφαλείας.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Χούμπελ:

Καλημέρα στους Έλληνες δημοσιογράφους. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω μία παρεξήγηση. δεν ήρθαμε εδώ για να αναλάβουμες τη διοίκηση, ήρθαμε με απόφαση φιφα και ουεφα για να δώσουμε χειρα βοηθείας, να υποστηρίξουμε να βοηθήσουμε και να παρακολουθούμε…

Έχω την αίσθηση ότι αυτή η παρεξήγηση δεν έχει λυθεί. Σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει αγάπη αλλά και υπερβολικός ενθουσιασμός για το ποδόσφαιρο.

Βρήκαμε ένα νέο πρόεδρο της ΕΠΟ γεμάτο ενέργεια, τώρα όμως, έχουμε την αίσθηση ότι δεν ενδιαφέρονται όλοι οι παράγοντες για το καλό του ποδοσφαίρου αλλά για τα δικά τους συμφέροντα.

Δεν είμαστε εδώ για να παίρνουμε αποφάσεις εμείς ή να επιβάλλουμε κυρώσεις. Είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε και να κάνουμε συστάσεις και να δίνουμε αναφορά στη FIFA. Στη συνέχεια θα αποφασίσει η FIFA αν πρέπει να πάρει αποφάσεις.

Δυστυχώς ήταν επιβεβλημένο να έρθουμε μετά τα όσα έγιναν τον τελευταίο καιρό. Όλα αυτά που έγιναν τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές ήταν επιεικώς απαράδεκτα.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις από το εξωτερικό. Βλέπουμε τα περιστατικά βίας. Επειδή όλοι αγαπάμε το ποδόσφαιρο, πως μπορείς να φέρεις παιδιά στα γήπεδα που κυκλοφορούν άνθρωποι με όπλα. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα.

Αυτή η συμπεριφορά τον τελευταίο καιρό μας οδήγησε να έρθουμε και να κάνουμε συστάσεις για τα σωστά βήματα που πρέπει να υλοποιηθούν από όλους.

Το Grexit δεν είναι πια τόσο μακρινό, το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει φτάσει σε ένα όριο…

Έρχομαι από τη συνάντηση με τον κυριο Βασιλειάδη. Συζητήσαμε πως μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα. Ξεκαθαρίστηκε ότι η πολιτεία δεν έχει σκοπό να επέμβει στο ποδόσφαιρο. Διακινδυνεύονταν η ασφάλεια όμως, γι’ αυτό πάρθηκε η απόφαση για αναστολή.

Συζητήσαμε για το πως μπορεί να βρεθεί μία λύση για να συνεχιστεί η ζωή και το ποδόσφαιρο. Πήραμε την απόφαση ότι θα βρεθεί η λύση.

Επαναλαμβάνω, δεν μπορώ να πω τι είπαμε. Ας σας τα πούμε ο κύριος Βασιλειάδης και ο κύριος Γραμμένος. Εμείς είμαστε εδώ για συστάσεις και για να επιβλέπουμε τη λειτουργία του ποδοσφαίρου.

Θα πρέπει να υπάρξει κάποια δήλωση δέσμευση από όλους ότι πρέπει τα όπλα να μπουν στις θήκες, να χρησιμοποιηθούν ξανά. Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να παιχθεί με όπλα και με απειλές. Βλέπουμε καθημερινά τις εξελίξεις. Τα περιστατικά βίας και το τι γίνεται. Πώς να φέρεις παιδιά σε γήπεδο με όπλα και έξω να πέφτουν… βόμβες. Επίσης ξέρουμε για εκβιασμούς και απειλές έξω από τα γήπεδα. Αυτά είναι απαράδεκτα.

Δεν βολεύει κανέναν, να μην υπάρχουν θεατές, να μην υπάρχουν νέοι στα γήπεδα. Θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στην Εθνική. Πως όταν οι ελληνικές ομάδες παίζουν στην Ευρώπη είναι όλα καλά. Η βία πρέπει να σταματήσει, αυτές οι συνθήκες βλάπτουν τους πάντες και κυρίως τους νέους.

Πρέπει να υποβάλλουμε αναφορά, δεν θα περιγράφει ιδανική κατάσταση. Θα είναι μία σοβαρή αναφορά. Η FIFA θα πάρει την απόφαση. Είναι μεγάλο το εύρος των ποινών που μπορεί να επιβληθούν. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας και τη δύναμη του τύπου γιατί δεν μας βοηθάτε να διώξουμε τη βία από τα γήπεδα.

Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας αλλά ορισμένες φορές δεν μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε. Είμαστε εδώ για να γίνουν τα πράγματα σωστά. Χρειαζόμαστε μία δυνατή ΕΠΟ με την υποστήριξη όλων των παραγόντων και της Σούπερ Λιγκ για να μπορέσει η Ομοσπονδία να ανταποκριθεί στις περιστάσεις.

Επαναλαμβάνω, ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Το πρώτο βήμα για να θεραπευτεί η ΕΠΟ είναι να σταματήσει η βία. Η πολιτεία δεν επεμβαίνει στο ποδόσφαιρο αλλά είναι υπεύθυνη για την υπεύθυνη ασφάλεια. Πρέπει να σταματήσει η βία, κανείς δεν θέλει να βλέπει να συνεχίσουν αυτά τα περιστατικά.

Η επιτροπή δεν είναι εδώγια να επιβάλουν μέτρα. Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τους έλληνες παράγοντες. Είμαστε εδώ για να επιβλέπουμε, η FIFA θα αποφασίσει. Δεν είμαστε εδώ για να πούμε ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Ερώτηση: Θα κριθεί και η αυστηρότητα των πειθαρχικών επιτροπών;

Ακόμη και να ήξερα δεν θα σας έλεγα. Τα μέτρα πρέπει να ληφθούν από παράγοντες. Αν οι αποφάσεις είναι ανεπαρκείς, τότε θα ληφθούν υπόψη. Πιστεύω ότι θα ενεργήσουν αμερόληπτα.

Ερώτηση: Μπορούμε να πούμε πότε θα αρχίσει το πρωτάθλημα;

Όχι. Δεν θέλω να σας προσβάλω. Κάποια πράγματα θα μας επιτρέψετε να μην σας πω, τι ειπώθηκε.

Ερώτηση: Η συγγνώμη του κυρίου Σαββίδη θα μπορούσε να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να οδηγήσει σε μία απόφαση που δεν θα είναι grexit. Συμφωνείτε με τη διακοπή;

Αν κριθούν ανεπαρκείς οι αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων θα υπάρξει παρέμβαση. Δεν είναι όμως, στη δικαιοδοσία μου να σχολιάσω την απόφαση της κυβέρνησης. Πάρθηκε με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν. Κανείς δεν θέλει να βλέπει τον αγωνιστικό χώρο άδειο. Δεν θα σχολιάσω την συγγνώμη του κυρίου Σαββίδη, Είναι στα χέρια του δικαστηρίου τι θα κάνει. Οι πιθανές κυρώσεις είναι πολλές. Δε σημαίνει ότι θα γίνει grexit, απλά το λέω για να μην πείτε μετά ότι δεν ήταν πιθανόν».

Ερώτηση: Να σχολιάσει τη συμπεριφορά του κυρίου Μίχελ που ήταν διαιτητής για πολλά χρόνια. Του έκανε εντύπωση;

Θα ήταν άδικο να αναφερθώ μόνο σε ένα άτομο. Όλα όσα έγιναν το βράδυ του αγώνα είναι ντροπή για όποιον αγαπάει το ποδόσφαιρο.

Ερώτηση: Ξέρετε ότι άνθρωπος που κρατούσε το όπλο ήταν υποστηρικτής του κυρίου Γραμμένου στις εκλογές της ΕΠΟ;

Η συμπεριφορά σας είναι το καλύτερο παράδειγμα ότι κάτι κακό συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κανείς δεν απειλεί με Grexit. Προειδοποιούμε για τις όποιες συνέπειες μπορούν να υπάρξουν. Κανείς δεν απειλεί κανέναν.

Ερώτηση: Αν υπάρχει περίπτωση να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού ποδοσφαίρου στη συνεδρίαση της FIFA στις 15 Μαρτίου.

Η αναφορά που θα υποβάλω παρουσιάζει ευρήματα και καταστάσεις. Οι αρχές της FIFA έχουν αρμοδιότητα για ποινές. Αναφέρω Grexit για να μην μπορεί να πει κανείς μετά ότι εξεπλάγην.

Ερώτηση: Πότε μπορούμε να αναμένουμε κάποια απόφαση από FIFA.

Η αναφορά θα γίνει σε 10 μέρες. Πότε θα ασχοληθεί η FIFA δεν μπορώ να γνωρίζω. Ίσως υποβάλλουμε την αναφορά πριν τις 10 μέρες.

Ερώτηση για την απειλή στον Βαγγέλη Γραμμένο πριν από λίγο καιρό με σφαίρα.

Θεωρώ δεδομένο ότι πρέπει να ακολουθούμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Αν κάποιος εδώ μέσα θεωρεί ότι το να λάβεις μία σφαίρα χριστουγεννιάτικα, δεν είναι απειλή, ας σηκώσει το χέρι του.

in.gr