06/11/2013 17:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Θεμέλια συγκίνησης" για τον Κιτρινόμαυρο Ναό 

Το πρώτο λιθαράκι για την δημιουργία της κιτρινόμαυρης “Αγια Σοφιάς” μπήκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Με την ατμόσφαιρα να είναι έντονα φορτισμένη συγκινησιακά και παρουσία προσωπικοτήτων που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τον Δικέφαλο ο Δημήτρης Μελισσανίδης προανήγγειλε την μεγάλη επιστροφή  σε ένα νέο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κορυφαία στιγμή το video με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά κι ένα νεαρό φίλο της ΑΕΚ στο χώρο που ήταν το γήπεδο αλλά και η πρώτη προσφορά για το νέο γήπεδο που έρχεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το νέο «παλάτι» της Ένωσης θα κοστίσει 65 εκ. Ευρώ και σύμφωνα με τον project manager του έργου Δημήτρη Ανδριόπουλο τα έργα θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2014 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2016

Πρώτος το λόγο πήρε ο  Κωνσταντίνος Κοτσάτος, πρόεδρος της Ερασιτεχνικής, ο οποίος ανέφερε: «Θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου στο πλάνο του κ. Μελισσανίδη για να υλοποιήσουμε το πρώτο και βασικό όνειρο της ομάδας. Δεν αρκεί μόνο αυτό το πράγμα. Πρέπει όλοι οι ΑΕΚτζήδες να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα σε σύντομο χρόνο. Δεν είναι εύκολο, καθώς υπάρχει γραφειοκρατία, αλλά είμαστε μια δυνατή ομάδα που δεν θα... σταματήσουμε μπροστά σε κανένα πρόβλημα. Θέλω να πω και κάτι άλλο».

Στο  Μαραθώνιο αυτό πρέπει να τερματίσουμε”

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, project manager του γηπέδου: « Όταν ξεκίνησε αυτή η συνεργασία με τον κ. Μελισσανίδη είπαμε ότι θέλουμε να σχεδιάσουμε κάτι που να έχει αξίες. Οι πυλώνες του σχεδιασμού έχουν να κάνουμε με το Μουσείο της ομάδας και ένα μοναδικό Μουσείο της προσφυγιάς. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο πολιτισμός. Ένας άλλος πυλώνας είναι οι αναμνήσεις και ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί όλους με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Πολύ περιγραφικά το έργο είναι της τάξης των 65 εκ. ευρώ. Θα είναι 32.000 θέσεις, 40 σουίτες, 30 πύλες, 5 τύποι καθισμάτων και θα έχει διπλά αποδυτήρια για να γίνονται τουρνουά με τέσσερις ομάδες. Η ΑΕΚ θα έχει αυτή την δυνατότητα στο μέλλον. Θα γίνει προσπάθεια, το κτίριο να είναι από τα πρώτα "πράσινα" κτίρια στην Ελλάδα.

Την Κυριακή έχουμε τον Μαραθώνιο της Αθήνας και η οικογένεια της ΑΕΚ έχει να διανύσει έναν... μαραθώνιο. Υπάρχoυν οι άνθρωποι που κάνουν 2 ώρες και άλλοι για 6 ώρες. Εμείς με προσεκτικές ενέργειες να τερματίσουμε. Να μην αναλωθούμε σε βιαστικές ενέργειες, γιατί ο στόχος είναι ο τερματισμός.

Υπάρχουν μερικά σημαντικά ζητήματα. Πρέπει να εγκριθεί από την ΓΓΑ και να στηριχθεί με θεσμικό τρόπο, η έναρξη έχει οριστεί στο 2014 και η ολοκλήρωση στο 2015 με το 2016.

Εξελίσσονται ενέργειες και μπορούν να υπάρξουν απρόοπτα. Στην Ελλάδα μιλάμε για την μπουλντόζα. Θέλω να σκεφτούμε τις μπουλντόζες που μπήκαν και δεν τελείωσε το έργο και αυτές που μπήκαν και τελείωσε το έργο. Θέλουμε η δική μας να μπει και να τελειώσει το έργο.

Ο κόσμος πολλές φορές δεν καταλαβαίνει το εγχείρημα θα σας δείξω πόσο σύνθετο είναι το έργο. Να σας πω πως το στέγαστρο είναι τέτοια επιφάνεια που μπορεί να καλύψει 5 γήπεδα τένις. Το σίδερο είναι 2 χιλ. τόνοι. Θα χρησιμοποιηθούν για την καλωδίωση του έργου και μπορούν να συνδέσουν το γήπεδο με την Αρχ. Ολυμπία.

Το έργο έχει να δώσει και μπορεί να δώσει πολλά. Έχει να δώσει δουλειά σε 1.500-2.000 άνεργους ανθρώπους. Θα δώσει 200-400 μόνιμες θέσεις εργασίας, άμεσες”

Βυζαντινή αρχιτεκτονική

Από την πλευρά του, ο αρχιτέκτονας του έργου, Θανάσης Κυρατσός, υποστήριξε: « Ανιχνεύσαμε τις ιστορικές καταβολές μας, ξεκινώντας από το 404 μ.Χ, ως την Αγία Σοφία. Τόσο στα οχυρωματικά και στρατιωτικά οικοδομήματα, όσο και στα δημόσια κτίρια.

Όλα αυτά κάτω από την επωνυμία Βυζαντική Αρχιτεκτονική. Παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη της ιστορικής συνέχειας αυτού του πολιτισμού, που μας κληροδοτήθηκε. Σε αυτούς τους ανθρώπους που μεγαλούργησαν και διέπρεψαν. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο φιλοδοξεί να είναι σε ισορροπία με το περιβάλλον της πόλης και της συναφείς χρήσεις του γηπέδου με τους άλλους χώρους».

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Δράμας, Παύλος, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου για το έργο και ανέλυσε τη σημαντικότητα του έργου, ενώ γνωστοποίησε πως το Πατριαρχείο, θα καταθέσει το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ στον λογαριασμό της «Δικέφαλος ΑΕ» ως τον πρώτο… λίθο για το έργο.

Μελισσανίδης: « To Κάστρο αυτό δε θα πέσει ποτέ»

Έπειτα τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος προχώρησε στην… ανακοίνωση του έργου. «Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας σε μία εκδήλωση που σφραγίζει την πορεία της προς το αύριο. Eίμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε και να ξεκινήσουμε την αντίστροφή μέτρηση για την επιστροφή στη γη των προγόνων», ανέφερε αρχικά.

Και πρόσθεσε: «Αυτούς τους ανθρώπους τιμάμε με την παρουσίαση. Που μας παρέδωσαν που ιδανικό που λέγεται ΑΕΚ. Κυρίες και κύριοι, όσο δυσκολεύονται οι αντίπαλοί μας να το καταλάβουν, αυτό που όλοι θα δούμε αποτελεί μνημείο αθλητισμού, πολιτισμού και να έχει την Βυζαντινή και προσφυγική προέλευση. Έπρεπε να "ακουμπά" στο μεγαλείο της. Μετά την καταστροφή έρχεται η Αναγέννηση και το Κάστρο αυτό δεν θα πέσει ποτέ. Ο Δικέφαλος" θα επιστρέψει. Κάθε πύλη θα έχει το όνομα πόλης από την Μικρά Ασία. Από την Έφεσο μέχρι την Φιλαδέλφεια. Οι ιδρυτές δεν χρειάστηκαν καμία βοήθεια για να δημιουργήσουν καμία βοήθεια. Ούτε εμείς, γιατί θα το χτίσουμε μόνοι μας. Μαζί με την "Δικέφαλος 1924" θα χτίσουμε το νέο "σπίτι" μας. Απλώς πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Αυτό το γήπεδο δεν θα έχει κανέναν ιδιοκτήτη. Όπως και η ΑΕΚ. Το ιδανικό που λέγεται ΑΕΚ είναι πάνω από πρόσωπα. Είναι η προσφυγιά, το Βυζάντιο. Αυτά τα τείχη θα τα σηκώσουμε ψηλά όλοι μαζί. Όπως οι προγονοί μας.

Θα δώσουμε σάρκα και οστά πολύ πιο γρήγορα. Ο δρόμος ανοίγει με το γήπεδο. Κυρίες και κύριοι, ο "Δικέφαλος 1924" έχει προκηρύξει ΑΜΚ και είναι δεδομένο ότι θα καλυφθεί. Τα χρήματα θα επιστραφούν αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Απαιτείται η βοήθεια όλων μας. Η "Δικέφαλος" θα καλύψει όποια Αύξηση. Ήρθε η στιγμή της αλήθειας για όλους μας. Θα φανεί ποιοι είναι δίπλα μας. Προς το παρόν οφείλω να ευχαριστήσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, τον Περιφερειάρχη Αττικής, τον Πέτρο τον Παππά και τον Πόλυ τον Χατζηιωάννου, τον   Μάκη τον Αγγελόπουλο και άλλοι πολλοί. Είμαι βέβαιος ότι θέλουν όλοι να γίνουν σύμμαχοι στο όνειρο. Με λίγα από πολλούς και πολλά από λίγους. Μόνο τότε θα κάνουμε περήφανους αυτούς που μας κληρονόμησαν την αγάπη τους για την ΑΕΚ. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ίδρυμα Ωνάση, για τη συνεργασία που έχουμε όλες αυτές τις μέρες. Το όνομα του Αριστοτέλη Ωνάση θα φέρει την ονομασία αίθουσας του νέου γηπέδου.

Ερχόμαστε... Αλλά σε ένα άλλο τοπίο. Το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει και η ελληνική οικογένεια να επιστρέψει στις κερκίδες. Το ποδόσφαιρο πρέπει να μας ενώσει. Μόνο τότε θα είμαστε και πάλι νικητές. Σας ευχαριστώ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 06/11/2013 18:08:45

  Θεωρώ απαράδεκτο να δίνεται το όνομα της Αγίας Σοφίας σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Εκτός αυτού οι τέσσερις πύργοι στις γωνίες παραπέμπουν κατευθείαν στους τούρκικους μιναρέδες που "κοσμούν" τον κορυφαίο ναό της Χριστιανοσύνης.

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ Νέστωρ 07/11/2013 04:53:35

   Θα μπορουσα να πω πολλα (.....) και πολυ βαρια, αλλα επειδη το Σαιτ, αλλα κι η Ελλαδα εχει αλλα προβληματα τωρα θα σας πω απλα: αν σας χαλαει , ΜΗΝ ασχολειστε!

   Τη δε Αγια Σοφια, μην ΤΗΝ πιανετε στο στομα σας, αφου οι ερυθρο-πρασινοι οπαδοι σας, προσφατα πλακωθηκαν μεταξυ τους ακομα και στο προαυλιο χωρο ΤΗΣ (final-4 μπασκετ). (οι πρασινοι οπαδοι εδειραν τους κοκκινους, για να σας λυσω και τη περιεργια του ποιος κερδισε, αν δεν ειστε ενας απ αυτους που εισεπραξαν τις ψιλες...)

   Γενικα ΜΗΝ ασχολειστε με το τι κανει η ΑΕΚαρα μας.

   Ευχαριστω.

   • Νέστωρ avatar
    Νέστωρ @ Μικρασιάτης 07/11/2013 15:04:04

    Με ποδόσφαιρο ΔΕΝ ασχολούμαι και η Αγία Σοφία ΔΕΝ είναι κτήμα σας αλλά σύβολο όλου του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού. Ελπίζω οι παρωπίδες που σας φόρεσαν οι ποδοσφαιροκάφροι να σας αφήνουν να δείτε που βρίσκονται τα ΟΡΙΑ.

 2. κ.σ.μαυρόπουλος avatar
  κ.σ.μαυρόπουλος 06/11/2013 18:29:23

  -ως 55άρης εκτός Αθήνας Αεκτζής έχω μια-δυο απορίες.
  -τα μύρια που τάζει ο τοπικός περιφερειάρχης θα τα βγάλει από το πορτοφόλι του;
  -αν όχι, πότε θα του τραβήξει κάποιος το αυτί τέτοιες εποχές;

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ κ.σ.μαυρόπουλος 07/11/2013 05:03:14

   Τα μυρια θα τα παρει πισω εις διπλουν και βαλε το Ελληνικο Κρατος. Συν τις μονιμες θεσεις εργασιας που θα δημιουργηθουν, και τις θεσεις εργασιας απ τη κατασκευη, συν τις εταιριες που σχετιζονται εμμεσα με τη κατασκευη και τη συντηρηση του νεου Σταδιου.
   Τα υπολοιπα 50 Μυρια θα τα βαλουν κοσμος , παραγοντες και χορηγοι της ΑΕΚ. Σε ποια περιοχη ειστε, να ρωτησω τον εκει περιφερειαρχη, ποιο βιωσιμο αθλητικο εργο του εχετε προτεινει και δεν το βοηθα με ενα ποσοστο ~ 25% ??

   Ελπιζω να καλυψα τις αγωνιες σας, φιλε της ...ΑΕΚ (yeah right... που λενε και στο κι οι Βρετανοι)

   • κ.σ.μαυρόπουλος avatar
    κ.σ.μαυρόπουλος @ Μικρασιάτης 07/11/2013 13:34:34

    -ως μικρασιάτης σε Μικρασιάτη θα μπορούσα να πω τι θα πάρει το κράτος, δεν μου το επιτρέπει όμως η αγωγή μου.
    -το ότι, ας πούμε, στη Θεσσαλονίκη κατασκευάστηκε με χρήματα όλων μας το και ''τέμενος''αποκαλούμενο, δεν σημαίνει ότι η πολιτεία πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει τις εγκαταστάσεις οποιασδήποτε επιχείρισης.
    -το τελευταίο με το αγγλικό δεν το έπιασα, λίγο πιο λιανά παρακαλώ [αν ήταν ειρωνικό θα σας ήταν χρήσιμη η πληροφορία ότι κατάγομαι από χωριό με ποσοστό 80% περίπου φίλους του κιτρινόμαυρου δικέφαλου-ίσως επειδή οι παπούδες μας έβλεπαν από τα χωράφια τους την Πόλη]

 3. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ avatar
  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 06/11/2013 18:32:19

  Μακάρι να υπήρχαν κι άλλοι ποδοσφαιρικοί παράγοντες σαν τον Δ. Μελισσανίδη ! Πρόεδρε σε παραδέχομαι. Είσαι Έλληνας πατριώτης με @ρχίδια !!!

 4. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 06/11/2013 18:59:59

  Ἀφοῦ πῆγε καί ὁ Μητροπολίτης Δράμας ὡς ἐκπρόσωπος τοῦ Πατριάρχη νά τούς εὐλογήσει,περιμένουμε καί τόν Ἰουστινιανό νά τό χρηματοδοτήσει.Κι ὅταν ἐτοιμαστεῖ ἄς γράψουν στούς φωτεινούς πίνακες τό ''Ἐν τούτω Νίκα'',γιά νά φοβοῦνται τά τσακάλια.
  Ἀλήθεια, νά δῶ πού θά κρεμάσουν τά45 σήμαντρα καί τίς 62 καμπάνες...

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ Κυθήριος 07/11/2013 05:09:30

   Κριμα, γιατι σε ενα τοπικ που δεν σε αφορα ως φιλαθλο, ξεκινας με ειρωνεια που δεν χρειαζεται. Εγω αν κανει πχ νεο γηπεδο ο ΠΑΟΚ (λογω Σαββιδη ειναι πιο πιθανο απο αλλη ομαδα που εχει παρομοια αναγκη) ΔΕΝ θα κανω αρνητικα σχολια. Κι αν εχει πολιτιστικα στοιχεια που χαρακτηριζουν το ΠΑΟΚ, θα χαιρομουν.

   Κριμα, παντως. Απο κατι καφροειδη περιμενα τετοια χολη, κι οχι απο σοβαρους...

 5. Σπυρίδων Ἀθανασιάδης avatar
  Σπυρίδων Ἀθανασιάδης 06/11/2013 20:23:59

  Ἦλθε λοιπόν ὁ καιρός. Η ΑΕΚ πάλι στό σπίτι της. Ἄς μήν ξεχνᾶμε ὅτι ὅταν ἡ ΑΕΚ εἶχε δικό της γήπεδο, οἱ ἄλλοι δύο τοῦ τέως ΠΟΚ δέν εἶχαν. Ἄς ἔλθουμε, ὅμως, στό σήμερα. Ἡ ΑΕΚ παίζει Γ´ Ἐθνική, λόγῳ χρεῶν. Πόσο περισσότερο δηλαδή νά τιμωρηθεῖ; Μήπως, λέω, κατά τήν γνώμη αὐτῶν πού γράφουν τά πικρόχολα σχόλια, πρέπει νά περιέλθει στήν ἀνυπαρξία; Ἄλλωστε γιατί τόσος φόβος; Μήπως γιατί προέρχεται ἀπό τήν βασιλίδα τῶν πόλεων; Ἔ, τί νά κάνουμε... Ἡ νεώτερη κρατική ὀντότητα ἀντί νά στηριχθεῖ στό βυζαντινό παρελθόν της, ἀνέστησε μιά πόλη ἐκ τοῦ μή ὄντος , –ἡ Ἀθήνα, ἕνα πρώην ἀρβανιτοχώρι, πού εἶχε πάψει νά εἶναι πόλη δύο χιλιάδες χρόνια περίπου– Tώρα τί δουλειά ἔχουν οἱ χωματόδρομοι τῆς νέας πρωτεύουσας, τά Σπάτα, ἡ Λούτσα, το Κορωπί μέ τήν ἀρχαία ἑλληνική δόξα; Ἄς εἶναι καλά τό νεοελληνικό φαντασιακό. Εἶναι κατανοητή ἡ ζήλεια πολλῶν Παλαιοελλαδιτῶν. Αὐτή τήν πόλη λοιπόν, τήν γενέτειρά της, τήν πόλη τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, τήν πόλη τήν ἀπόρθητη, τήν περιλάλητη, τιμᾶ ἡ ΑΕΚ. «Γιά Λακεδαιμονίους θά μιλᾶμε τώρα»; Ἔ, ἄς μέ συγχωρήσει ὁ ποιητής –Ἀλεξανδρινός μέ καταγωγή ἀπό τήν Κωνσταντινούπολη– γιά Ὀλυμπιακούς ἤθελα νά πῶ...

  • Άφωνος... avatar
   Άφωνος... @ Σπυρίδων Ἀθανασιάδης 06/11/2013 21:41:10

   Μια και διαπνέεσαι από φανατισμό και διχόνοιας σύνδρομο, να συνδράμουμε:

   Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος ή... "Βυζάντιο" Vs Αθήνα ή Αρχαία Ελλάδα (κι αυτό αρχαίο ήταν!): Τα σκ@τ@ με την κολόνια, ξάδερφε!!!

   • Άφωνος... avatar
    Άφωνος... @ Άφωνος... 07/11/2013 01:14:46

    Διόρθωση:

    Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος ή… “Βυζάντιο” (κι αυτό αρχαίο όνομα ήταν!) Vs Αθήνα ή Αρχαία Ελλάδα........

 6. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 06/11/2013 21:08:48

  Kαμιά ζήλια,η ΑΕΚ πληρώνει τα δικά της λάθη

 7. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 06/11/2013 21:40:29

  Ἀγαπητέ κ.Ἀθανασιάδη,εἶναι πικρόχολα τά σχόλια,γιατί δυστυχῶς αὐτό τό εἶδος σχολιασμοῦ ἀξίζει σέ κάποιες ἐνέργειες τῶν ὑπευθύνων γιά τήν ἀνέγερση τοῦ γηπέδου τῆς ΑΕΚ. Γιατί,ὅπως καί νά τό κάνουμε,γιά γήπεδο πρόκειται!
  Καταρχήν εἶναι,κατά τή γνώμη μου,ἱεροσυλία ἕνα γήπεδο νά παίρνει τό ὄνομα ἑνός περίλαμπρου μνημείου τῆς Χριστιανοσύνης καί τοῦ Ἑλληνισμοῦ γενικότερα,τῆς Ἁγίας τοῦ Θεοῦ Σοφίας πού γιά χίλια περίπου χρόνια ἐκεῖ χτυποῦσε ἡ καρδιά τῆς θρησκείας καί τοῦ Γένους μας,γιά νά ἀκούγονται τῶρα τί; βωμολοχίες καί βλαστήμιες. Καί φυσικό εἶναι ἀφοῦ ὅπως εἴπαμε πρόκειται γιά γήπεδο.
  Στό ξεκίνημα τῆς ἀνακοίνωσης τοῦ ἔργου,ὁ κ.Μελισσανίδης προανήγγειλε τήν ''ἐπιστροφή στή γῆ τῶν προγόνων''! Θά ξεκινήσει μήπως ἐκστρατεία γιά τήν Κωνσταντινούπολη; Νά ἐτοιμαστοῦμε κι ἐμεῖς λοιπόν!
  Μακάρι νά γινόταν,μά ἐδῶ,ὅπω εἶπα καί πρίν,πρόκειται ἀπλά γιά ἕνα γήπεδο! Πρός τί λοιπόν ὅλες αὐτές οἱ ὑπερβολές;
  Νά χτιστεῖ τό γήπεδο,νά τό χαροῦν οἱ ΑΕΚτζήδες καί ὅλοι οἱ φίλαθλοι,ἐκεῖνο πού δέν μ' ἀρέσει καί χλευάζω ὅμως,εἶναι τό νά συγχέουν κάποιοι τά ἱερά σύμβολα καί μνημεία πού ἐνώνουν τή φυλή μας,μέ ἔργα πού τή διχάζουν,γιατί μέσα στόν ''Ναό τῆς ΑΕΚ'',τό γήπεδό της,κάποιοι θά τραγουδοῦν καί συγχρόνως κάποιοι θά βρίζουν καί θά καῖνε,ὅπως γίνεται πάντοτε σέ ὅλα τά γήπεδα,γιατί,πῶς νά τό κάνουμε,τά γήπεδα χωρίζουν τούς ἀνθρώπους σέ ὀπαδούς καί ἀντιπάλους,δέν τούς ἐνώνουν ὅπως ἡ ἀληθινή Ἁγιά Σοφιά!... Αὐτά.

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ Κυθήριος 07/11/2013 08:04:59

   Η Γη των προγονων που προανηγγειλε ο Δ. Μελισ/δης, ειναι ο χωρος του γκρεμισμενου γηπεδου της ΑΕΚ, αφου ειναι ο χωρος που παραχωρηθει στους προγονους μας πριν σχεδον 1 αιωνα (80-κατι χρονια αν ειμαι ακριβης) απο τον Ελευθεριο Βενιζελο, για να φτιαξουν το Σταδιο της Α.Ε.Κ. Αυτο εννουσε, και προφανως κι εσυ ξερεις οτι αυτο εννοουσε. Αρα αυτα τα πονηρα, οτι θα κανουμε εκστρατεια για τη Πολη, ειναι τσαμπα ειρωνεια. Κριμα.
   (παντως απο το πολυ ...σεβασμο των φιλων του ΟΣΦΠ, εχω ακουσει απειρες φορες, δεκαδες χιλιαδες απ αυτους στο γηπεδο τους, να με αποκαλουν ...ΤΟΥΡΚΟ, καθοτι ειμαι Μικρασιατης και φιλαθλος της ΑΕΚ. Δεν πειραζει, τουλαχιστον μας λενε τι πιστευουν. Καλα να ειναι).

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Μικρασιάτης 07/11/2013 11:45:23

    Ἀγαπητέ Μικρασιάτη,δέν περίμενα νά φτάσουμε ἐδῶ,ἀλλά ἀφοῦ φτάσαμε θά τά ἀκούσεις. Ὁμολογῶ ὅτι δέν ἤξερα πώς μέ τή ''γῆ τῶν προγόνων'' ὁ Μελισσανίδης ἐννοοῦσε αὐτό πού λές! Ἄλλωστε,γιατί θά ἔπρεπε νά εἶμαι ὑποχρεωμένος νά τό ξέρω;!
    Γιά τήν εἰρωνία πού σέ πείραξε,νά ἀφήσει καλύτερα ὁ Πρόεδρός σας τά πονηρά περί ''Ἀγιά-Σοφιᾶς'' καί περί ''ἄπαρτων κάστρων''ἄν θέλετε νά μή σᾶς παίρνουν ὅλους στό δούλεμα,γιατί μόνο εἰρωνία σηκώνει τό θέμα,ἀφοῦ στερεῖται σοβαρότητας.
    Ὅταν θά μπαίνετε μέσα στό γήπεδό σας(μέ τό καλό,μή νομίζεις κι ὅτι δέ θέλω νά γίνει...),καί κάθεστε Παναγίες κι ἐσεῖς ὅ,τι κι ἄν γίνεται ἐκεῖ μέσα,χάνετε-κερδίζετε,κι ὅταν γίνετε ὑπόδειγμα ὀπαδῶν γιά ὅλους καί γιά τά δικά μας τά κολόπαιδα,τότε ἔλα νά μοῦ μιλήσεις γιά ''Ἁγίες Σοφίες'' καί Ἁγίους Λουκάδες καί Ἐκκλησίες πού θά 'χετε ἀπό κάτω καί ἀπό πάνω ἀκριβῶς θά τά βλαστημᾶτε μέ τό πρῶτο φαλτσοσφύριγμα..Μέχρι τότε τίς ''τζάμπα εἰρωνίες'' καί τά ''κρίμα'' καί τίς ''πονηριές'' τ'ἀκούω βερεσέ,καί θά τ' ἀκοῦτε κι ἐσεῖς,γιατί ἄν κάναμε ἐμεῖς τά ἴδια θά ἀκοῦγαμε ἀπό σᾶς περισσότερα...
    Κατάλαβέ το ἄν θέλεις,ὅτι δέν πρέπει νά μπλέκουμε τά ἱερά καί τά ὅσια τῆς φυλῆς μας,μέ τίς καφρίλες πού νομοτελειακά θά συμβοῦν καί στό ''Ναό'' σας μέ τό πού πατήσουν τό πόδι τους οἱ δικοί μας τό ''ἁγιασμένο'' χορτάρι σας,ὅπως τά ἴδια θά συνεχίσουν νά συμβαίνουν καί στό Καραϊσκάκη καί στή Λεωφόρο.
    Ἄν μπορεῖτε ἀλλάξτε αὐτά-αὐτά εἶναι τά πονηρά- καί ἀφῆστε τά ὑπόλοιπα...

    • Μικρασιάτης avatar
     Μικρασιάτης @ Κυθήριος 07/11/2013 22:32:38

     @Κ / ποτε δεν προκειται καμια ομαδα, ουτε στην Ελβετια, να εχει το συνολο των οπαδων της αψογη συμπεριφορα. Το ιδιο και στην Ελλαδα. Απλα οσο γινεται μερικοι απ οσους παμε ακομα (οποτε μπορουμε) γηπεδο προσπαθουμε να βαλουν λιγο μυαλο στους διαφορους τρελους. / Το θεμα του γηπεδου μιας ομαδας ειναι πολυ λεπτο, και εγω προσωπικα ΔΕΝ θα επαιρνα αρνητικη θεση, εκτος αν καποιος το ...αρχισει στραβα. Για αγωνιστικα θεματα με διαιτησιες κτλ ισως γραψω κανα στραβωμενο σχολιο, αλλα για θεματα οπως το σπιτι-εδρα ενος ιστορικου συλλογου ειμαι πολυ προσεκτικος στα όποια σχολια μου, ανεξαρτητα ποια ομαδα αφορα. Χτες ξερω προσωπικα δεκαδες γνωστους μου, που κλαψανε απο τα εντονα συναισθηματα. Ειπαμε ειναι λεπτο θεμα, γιαυτο κι οπως βλεπεις και καποιοι αλλοι σχολιαστες (και φιλοι της ΑΕΚ) πηραν πολυ στραβα καποια αρνητικα σχολια. Για το τι ειναι ο καθε μεγαλο-επιχειρηματιας που εμπλεκεται με οποιαδηποτε ΠΑΕ, δεν το ψαχνω. Εδω μεχρι και πρακτορες ξενων υπηρεσιων εγιναν προεδροι, αρα τι να λεμε και τι να ψαχνουμε. Οι ιστορικοι συλλογοι, με τα συμβολα τους το ονομα τους, τις καταβολες τους, αντιπροσωπευουν καποια πραγματα. Μπορει για μερικους να φαινονται υπερβολικα, αλλα για καποιους αλλους ειναι Ιερα. Δεν χρειαζεται να προσπαθουμε αυτο να το ερμηνευσουμε αν ειναι σωστο ή λαθος. Απλα να το σεβαστουμε. Ευχαριστω για το χρονο που διεθεσες για να απαντησεις.

 8. Σπυρίδων Ἀθανασιάδης avatar
  Σπυρίδων Ἀθανασιάδης 06/11/2013 23:30:23

  Ἀπό συνέντευξη τῆς κ. Ἀρβελέρ στό «ΒΗΜΑ»:
  - Κυρία Αρβελέρ, γιατί μας ενδιαφέρει σήμερα τόσο πολύ το Βυζάντιο;

  «Γιατί το Βυζάντιο είναι η ελληνική γλώσσα και η ορθοδοξία, δηλαδή τα δύο βασικά συστατικά της ελληνοσύνης. Βέβαια το Βυζάντιο ήταν μια πολυεθνική αυτοκρατορία, αλλά ήταν μια αυτοκρατορία ελληνόφωνη. Το ότι το Βυζάντιο ήταν ελληνόφωνο έσωσε όλον τον ελληνικό πολιτισμό. Οταν ο μεγάλος γάλλος ιστορικός Φερνάν Μπροντέλ έγραφε ότι δεν υπάρχουν Γάλλοι, υπάρχουν μόνο γαλλόφωνοι, και όποιος μιλάει γαλλικά είναι Γάλλος εννοούσε ότι η γλώσσα είναι η σύμπτυξη όλου του πολιτισμού και όλης της παράδοσης. Και το Βυζάντιο είναι ελληνόφωνο από τον 7ο αιώνα».

  - Και γιατί επί δύο αιώνες στο σύγχρονο ελληνικό κράτος απωθήσαμε εντελώς το Βυζάντιο;

  «Είμαστε οι μόνοι που δεν ελευθερώσαμε την κοιτίδα του γένους, την Κωνσταντινούπολη, και κάναμε πρωτεύουσα ένα λασποχώρι, όπως ήταν το 1830 η Αθήνα, ένα λασποχώρι με μερικές χιλιάδες σπίτια, από τα οποία πάρα πολλά ήταν χωρίς στέγη. Για να μην πούμε ότι η Αθήνα ήταν τότε αλβανοκρατούμενη, πράγμα που δεν έχει καμία σημασία, αλλά το λέω επίτηδες για τους εθνικίζοντες. Το ότι από μια ελληνόφωνη αυτοκρατορία φτάσαμε ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς σε ένα πολιτικό μόρφωμα, το ελληνικό κράτος, το οποίο είναι “δευτερεύον”, για να μην πω τίποτε χειρότερο, αυτό δημιουργεί ένα είδος συμπλέγματος».
  Μέ ἐκτίμηση, στόν κ. Ἄφωνο.

  Ἀγαπητέ Κυθήριε στά πιό πολλά πού γράφετε συμφωνοῦμε.

  • Άφωνος... avatar
   Άφωνος... @ Σπυρίδων Ἀθανασιάδης 07/11/2013 02:25:43

   Ναι, ναι, θα μας κάνει μάθημα για την ελληνική Γλώσσα, μια κυρία που λέγεται... "Αρβελέρ"!

   "Βυζαντινολόγος" είναι. Τι θέλατε να λέει;

   Η Ελλάδα έχει Ιστορία ~10000 χρόνων. Χριστιανική είναι, μόλις, τα τελευταία ~1500 χρόνια. Για αυτά, δε, που είναι γνωστή και σεβαστή ανά την υφήλιο, δεν είναι τα χριστιανικά της χρόνια, αλλά τα αρχαία.

   Καλοί ήταν οι μύθοι, όταν υπήρχε ανάγκη δημιουργίας εθνικής ελληνικής συνείδησης. Εδώ και χρόοοονια, αυτή είναι γεγονός. Ας αφαιρέσουμε, πλέον, το μακιγιάζ από την Ιστορία μας. Για παράδειγμα: Μπορεί να μιλάει η "Γαλλίδα" Αρβελέρ με απαξίωση για αλβανοκρατούμενη Αθήνα, (το σωστό είναι "αρβανοκρατούμενη": Αρβανίτες είναι οι Αλβανοί Χριστιανοί), αλλά αν αφαιρέσουμε τους Αρβανίτες οπλαρχηγούς από τον απελευθερωτικό αγώνα του 21, πολλά από τα πιο ένδοξα κομμάτια του θα χαθούν...

   ΥΓ. Μπορείτε, σας παρακαλώ, να μας πείτε ποιος ήταν ο πρώτος Έλληνας αυτοκράτωρας του "Βυζαντίου";

   • Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης @ Άφωνος... 07/11/2013 05:21:45

    Οκ αφωνε, τωρα μπορεις να ασχοληθεις ξανα με το Δωδεκαθεισμο. Ασε εμας τους Χριστιανους, να γουσταρουμε (και) το Βυζαντιο.

    Αλλα ρε σεις ...Θρυλοι, δεν περιμενα τετοια ζορια. Τεσπα, αν αυριο η περιφερεια Αττικης, βοηθησει την αναβαθμιση του Κοκκαλισκακη, εγω δεν θα ειχα κανενα προβλημα. Μακαρι να εχουμε ανετα, ασφαλη και ομορφα γηπεδα για ολες τις ομαδες, ειδικα για αυτες που εχουν μεγαλο ογκο οπαδων. Να ξεχναμε (καπως) μια ριμαδα Κυριακη (ειναι μερα για γηπεδο, κι οχι για αγορες) τα προβληματα μας...

    Αυτα, ψυχραιμια και υγεια σε ολους...

   • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
    ΣΟΝ ΠΕΝ @ Άφωνος... 07/11/2013 08:43:52

    Άφωνε
    Αναμασάς τις θεωρίες του μισέλληνα Γίβωνα, που κατασυκοφάντησε το Βυζάντιο και οι ευρολιγούρηδες της εποχής εκείνης έσπευσαν να υιοθετήσουν.
    Όσο για το ποιός ήταν ο πρώτος Έλληνας αυτοκράτορας άφησέ το καλύτερα στους "αιματολόγους" του χίτλερ να το απαντήσουν.
    Το ότι η Αυτοκρατορία διαπνεόταν από την Χριστιανική Ορθοδοξία του Ελληνικής γλώσσας στη λειτουργική και ότι "χτίστηκε" επάνω στους στοχασμούς των Ελληνοσπουδασμένων πατέρων Ιεραρχών Βασιλείου, Γρηγορίου και Ιωάννη, δε σου λέει τίποτα;

   • Σπυρίδων Ἀθανασιάδης avatar
    Σπυρίδων Ἀθανασιάδης @ Άφωνος... 07/11/2013 10:54:41

    Διακρίνω μιά εἰρωνεία γιά τήν κ. Γλύκατζη - Ἀρβελέρ. Ξέρετε πολλές Ἑλληνίδες μέ τό δικό της πνευματικό ἀνάστημα; Ἤ μήπως πιστεύετε ὅτι καταγόμαστε ἀπ᾽ εὐθείας ἀπό τήν Ἀρχαία Ἑλλάδα; Μπορεῖ πάντως νά σᾶς πειράζει ὅτι ἡ κ. Γλύκατζη - Ἀρβελέρ ἕλκει τήν καταγωγή της ἀπό τήν Μικρά Ἀσία; Γιά τήν ἱστορία τοῦ Μεσαιωνικοῦ Ἑλληνισμοῦ μέ κάλυψε ἐν πολλοῖς ὁ «ΣΟΝ ΠΕΝ». Σᾶς παραπέμπω γιά περισσότερες πληροφορίες στόν Βασίλιεφ. Ἡ ἀρχαία Ἑλλάδα βεβαίως καί εἶναι ἕνας μεγάλος πυλώνας, δέν εἶναι ὅμως ὁ μόνος. Καί ἄλλωστε τά χρόνια ἀκμῆς –γέννηση Δημοκρατίας, μεγάλοι τραγικοί, φιλοσοφία– ἦταν δέν ἦταν ἑκατό ἔτη. Πάντως καί ἐδῶ τά πρῶτα βήματα γίνονται στήν Ἰωνία καί ἀργότερα ἔχουμε τή μεγάλη ἀνάπτυξη στήν ἰωνική Ἀθήνα. Ἡ σημαντική συνεισφορά τοῦ Βυζαντίου, ὅπως λέει καί «ΣΟΝ ΠΕΝ», ἡ χριστιανική Ὀρθοδοξία καί ἡ διατήρηση τῆς ἑλληνικῆς γλώσσας.
    Ὅσο γιά τίς ὕβρεις πού λέει ὁ «Μικρασιάτης» πιό πάνω, δέν νομίζω νά μήν τίς ἔχετε ἀκούσει; Δέν πειράζει, ἐμεῖς εἴμαστε πρεσβευτές τῆς οἰκουμενικότητας, δέν θά πᾶμε σέ αἱματολόγο. Ἐκεῖ ἄς πᾶνε οἱ ὑπερέλληνες.

 9. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 07/11/2013 05:58:45

  Παντως ειναι απιστευτο: η ομαδα του ΟΣΦΠ προερχεται απο πολλα σερι πρωταθηματα (ενω τη δεκαετια του 90' , εκανε 10 χρονια να παρει πρωταθλημα) εχει μολις κερδισει το Παναθηναικο μεσα στη Λεωφορο, εχει κανει μεγαλη νικη στην Ευρωπη, εχει σιγουρη προκριση στο Τσ Λι , και σιγουρο το εν Ελλαδι Νταμπλ, παιζει συχνα πολυ ωραια μπαλα, και παρολα αυτα σε ενα θεμα επικαιροτητας της ΑΕΚ, ''ορμανε'' να κατηγορησουν & να προσβαλουν, πριν καλα καλα κι εμεις οι ΑΕΚτζηδες προλαβουμε να πουμε μια γνωμη. Μωρε μπραβο ρεφλεξ.... σβελτοι :-)
  Δειχτε ρε σεις λιγη ανωτεροτητα, ολα δεξια σας πανε. Τετοιο ζορι με το οτι θα φτιαξει γηπεδο μια ομαδα που ειναι τωρα στη Football League-2....

  Ηρεμηστε κυριοι...

 10. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 07/11/2013 07:32:05

  Ἐντάξει,μέ τή χολή ἴσως τό παράκανα (τῶρα πού τό βλέπω καλύτερα),ὅμως παρακάτω ἐξηγοῦμαι νομίζω.

 11. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 07/11/2013 10:53:18

  Αυτοί οι αεκτζιδες πρέπει να είναι μασονοι δεν εξηγηται αλλιώς χρωστάνε σε όλο των κόσμο γήπεδα με τα λεφτά άλλων ονειρεύονται,Μάλλον για να κατεβάζουν τους διακόπτες πιο εύκολα για τον πρόεδρο τους που άφησε την ομάδα να πτωχευσει για να την πάρει τζάμπα αν βρισκόταν σε άλλη δυτική χώρα τα ριγέ θα του πήγαιναν μια χαρά

  • Μιχάλης avatar
   Μιχάλης @ Διηνεκης 07/11/2013 16:49:24

   Εάν ήταν μασόνοι η ομάδα δεν θα έπεφτε στη Γ' Εθνική. Όταν έπαιζε στην Α' φωνάζατε ότι έπρεπε να πτωχεύσει και να πάει στη Γ'. Τώρα που πτώχευσε και πήγε στη Γ' φωνάζετε γιατί πτώχευσε. Αποφασίστε επιτέλους! Ή καλύτερα μην ασχολείστε με μία ομάδα της Γ' Εθνικής, ασχοληθείτε με την "ομαδάρα" σας που διδάσκει ήθος και πολιτισμό.

 12. Σπυρίδων Ἀθανασιάδης avatar
  Σπυρίδων Ἀθανασιάδης 07/11/2013 13:14:00

  Στίς δυτικές χῶρες, πού ἐπικαλεῖσθε, φαινόμενα τύπου παράγκας ἐπίσης τιμωροῦνται. Στίς δυτικές χῶρες δέν παίρνει πρωτάθλημα μιά ομάδα 15 φορές στίς 17. Ποιός δέν θυμᾶται τό φοβερό· «ὁ Ὀλυμπιακός καί τό Αἰγάλεω νά εἶναι καλά». Στό σπίτι τοῦ κρεμασμένου μή μιλᾶτε γιά σχοινί.

 13. Σπυρίδων Ἀθανασιάδης avatar
  Σπυρίδων Ἀθανασιάδης 07/11/2013 13:31:04

  Ἀγαπητέ Κυθήριε,
     Δράττομαι τῆς εὐκαιρίας καί σᾶς λέω ὅτι συμφωνῶ μαζί σας. Πρέπει ἡ βαρβαρότητα, οἱ ὕβρεις, ὅλα αὐτά πού συνιστοῦν ἀνθρώπους ἀγέλης, νά βοηθήσουμε ὅλοι οἱ φίλαθλοι –ὑπάρχουν καί τέτοιοι– νά ἐλαχιστοποιηθοῦν, καί γιατί ὄχι, νά ἐκλείψουν. Ἀρκετά ταλαιπωρήθηκε χρόνια τώρα τό ἄθλημα τοῦ ποδοσφαίρου, καί ὄχι μόνο.
  Εἶναι ἄλλο πρᾶγμα ἡ καλῶς ἐννοούμενη πλάκα καί ἄλλο ἡ βωμολοχία, οἱ ὕβρεις στά ἱερά καί τά ὅσια, οἱ βαρβαρότητες. Εἴθε ὅλοι νά συμβάλλουμε· Ὀλυμπιακοί, Παναθηναϊκοί, ΑΕΚτζῆδες, ΠΑΟΚτζῆδες, Ἀρειανοί κ.λπ. Δέν ἀναφέρω τούς ὑπόλοιπους φιλάθλους ὄχι γιατί δέν σέβομαι τίς ὑπόλοιπες ὁμάδες, ἀλλά λόγῳ οἰκονομίας χώρου.
  Μέ ἐκτίμηση

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Σπυρίδων Ἀθανασιάδης 07/11/2013 15:49:32

   Βεβαίως καί συμφωνῶ ἀπολύτως κ.Ἀθανασιάδη μαζί σας!
   Νά εἶστε καλά!

 14. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 07/11/2013 13:47:54

  Χαχα είδες πως τσιμπατε τουρκοσποροι

 15. Σπυρίδων Ἀθανασιάδης avatar
  Σπυρίδων Ἀθανασιάδης 07/11/2013 14:48:45

  Τό πόσο Ἕλληνας εἶσαι φαίνεται ἀπό τόν τρόπο πού γράφεις διηνεκῆ. Ξέρεις ἐμεῖς οἱ Μικρασιάτες τούς Τούρκους τούς εἴχαμε ὑπηρέτες. Ἐδῶ λόγω συνθηκῶν –φτωχτό τό ἔδαφος– νά μήν σοῦ πῶ καλύτερα πῶς ἦταν τά πράγματα γιατί θά στενοχωρηθεῖς. Ὅσο γιά τό «τουρκόσποροι», τό ἀντιπαρέρχομαι «καθαρέ Ἕλληνα». Ἀλήθεια πρίν ἔλθουν οἱ Μικρασιάτες κάθε πότε κάνατε μπάνιο; Τί τρώγατε; Ρώτησε νά σοῦ ποῦν. Εἴχατε, μήπως ἀστική παιδεία; Ποιός τήν ἔχασε νά τήν βρεῖτε. Οἱ μεγαλύτερες πόλεις ἦταν ὅλες στήν Ἀνατολή: Κων/πολη, Σμύρνη, Χίος (ξέρεις ἡ Χίος εἶναι δίπλα στή Μικρά Ἀσία καί ἦταν ἀνέκαθεν ἀρχοντικό νησί, ἔτσι γιά νά μαθαίνεις), Σύρος (φτιάχτηκε ἐπί τό πλεῖστον ἀπό Ἕλληνες τῶν Κυδωνιῶν, τῆς Κάσου, τῶν Ψαρῶν καί περισσότερο ἀπό Χιῶτες ἀστούς μετά τήν καταστροφή τοῦ 1822), Ἀλεξάνδρεια κ.ἄ. Αὐτά τά ὀλίγα γιά νά μαθαίνεις τί σημαίνει ἡ καθ᾽ ἡμᾶς Ἀνατολή.
  Α! Καί γιά νά μαθαίνεις: ἡ μόνη πόλη –μέ τήν κυριολεξία τοῦ ὅρου– στόν σημερινό κορμό τῆς Ἑλλάδας, πού δέν σταμάτησε νά εἶναι πόλη ποτέ, εἶναι ἡ Θεσσαλονίκη, πού ἐπίσης καθυβρίζεται γιατί ἡ ἀγραμματοσύνη περισσεύει. Καί τό κόμπλεξ, βεβαίως...

  • διηνεκης avatar
   διηνεκης @ Σπυρίδων Ἀθανασιάδης 07/11/2013 18:09:42

   ο καθρεφτης τις θεσσαλονικης ειναι ο μπουταρης πλακα μας κανεις πως μπορει μια πολη ενας λαος να εκλεξει εναν ανθελληνα για δημαρχο,και λες εμενα ποσο πατριωτης ειμαι,οσο για το τουρκοσποροι μην το περνεις προσωπικα ηταν για τον υβριστη αεκαρα πιο πανω οι καλυτεροι φιλοι μου ειναι βορειελλαδιτες παοκτζηδες

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.