Στον Σαμαρά για τη "φλόγα απομίμηση"
21/04/2014 18:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στον Σαμαρά για τη "φλόγα απομίμηση"

Φωνές διαμαρτυρίας που έφτασαν μέχρι τον πρωθυπουργό έχει ξεσηκώσει η Ολυμπιακή φλόγα που θα ταξιδέψει στην πόλη Νανζίνγκ της Κίνας για να φωτίσει τους Ολυμπιακούς αγώνες Νεότητας τον ερχόμενο Αύγουστο.

Όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το antinews.gr με δημοσίευμα στις 5 Φεβρουαρίου η Ολυμπιακή φλόγα δεν θα ανάψει στην Αρχαία Ολυμπία αλλά στο Παναθηναϊκό στάδιο σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και τη σύμφωνη γνώμη της ΔΟΕ. Μια απόφαση όμως που έχει ξεσηκώσει την τοπική κοινωνία της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και τις αρχές.

Μάλιστα ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς στην προσπάθειά του να αποτρέψει τη μεταφορά της αφής έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην οποία χαρακτηρίζει "απομίμηση" οποιαδήποτε άλλη φλόγα που ανάβει μακριά από την Αρχαία Ολυμπία και του ζητά να μεσολαβήσει προς την ΕΟΕ προκειμένου να διορθωθεί έστω και την τελευταία στιγμή το «ατόπημα».

Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν υπάρχει καμία σκέψη στην Ολυμπιακή Επιτροπή να αλλαχθεί ο τόπος της αφής αφού συναινεί και η ΔΟΕ . Το σκεπτικό έχει να κάνει με οικονομικούς λόγους αλλά και με την πρόθεση της ΔΟΕ να πραγματοποιεί τελετές αφής της Ολυμπιακής φλόγας μόνο για τους κύριους Ολυμπιακούς αγώνες Θερινούς και Χειμερινούς ώστε να διατηρήσει την αίγλη της.

Έτσι η Τελετή θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 30 Απριλίου στο Καλλιμάρμαρο με νέα πρωθιέρεια την γνωστή ηθοποιό Κατερίνα Λέχου αλλά και με αντιδράσεις που πιθανόν θα φέρουν κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση.

Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας προς τον Πρωθυπουργό:

"Κε Πρωθυπουργέ

Επειδή δεν μπορεί να υπάρξει χαρακτηρισμός « Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων» χωρίς την Ολυμπιακή Φλόγα, η Τελετή Αφής της οποίας είναι ιστορικά καθιερωμένη και πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία. Ούτε είναι δυνατόν Ολυμπιακοί Αγώνες να διεξάγονται υπό το φως μιας οποιασδήποτε άλλης φλόγας. Γιατί αυτό αναιρεί το αξιακό και ηθικό υπόβαθρο των αγώνων, την Ολυμπία.

Άλλωστε, και το επίσημο site της Nanjing αναφέρεται στην Ολυμπιακή Φλόγα και όχι στην «Φλόγα» και δεν πρέπει η Ελλάδα να απογοητεύσει τους χιλιάδες Νέους που θα πάρουν μέρος σε αυτούς, στέλνοντας τους κάτι διαφορετικό. Οι Ολυμπιακοί αγώνες Νέων σε αυτούς του δύσκολους καιρούς πρέπει να πετύχουν. Και αυτό κυρίως θα γίνει με την μεγαλύτερη σύνδεση των αγώνων με την κοιτίδα τους, την Ολυμπία και τα μηνύματα που ο Τόπος αυτός εκπέμπει και όχι το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Επειδή ιστορικά στην εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ολυμπία αποτελεί τον Τόπο αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην συνείδηση των πολιτών της παγκόσμιας κοινωνίας. Οτιδήποτε άλλο είναι απομίμηση.

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας θεματοφύλακας των αξιών του Ολυμπισμού, αναλογιζόμενος τις συνέπειας μια τέτοιας εξέλιξης υπέβαλε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή πρόταση που μπορεί έστω και την τελευταία στιγμή να διορθώσει το ατόπημα.

Την πρόταση αυτή σας την επισυνάπτω και σας καλώ να ασκήσετε όλη σας την επιρροή ώστε και οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων να φωτιστούν με το αυθεντικό Φως των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως ακριβώς θα φωτιστούμε όλοι μας σε λίγες μέρες με το αληθινό φώς της Αναστάσεως, που προέρχεται από ένα και μοναδικό Χώρο».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 21/04/2014 21:22:09

  Aν ο Σαμαράς δεχτεί την Ολυμπιακή φλόγα να ανάβει στην Αθήνα για λόγους οικονομίας , θα πρέπει να δεχτεί και τη φλόγα απ' το Αγιο Φώς των Ιεροσολύμων να ανάβει στη Μητρόπολη Αθηνών για να αποφευχθούν τα τεράστια έξοδα μεταφοράς του με αεροπλάνο. Αλλωστε ο Θεός μπορεί να κάνει και τη φλόγα απ' το Αγιο φώς των Αθηνών να είναι αυθεντική, πράγμα που δεν μπορεί να κάνει ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας για την Ολυμπιακή φλόγα...

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 21/04/2014 22:37:23

   Με συγχωρείς ΔΗΜΗΤΡΙΕ ,αλλά αυτό με τη φλόγα του Αγίου Φωτός που είπες,δείχνει την πλήρη άγνοια που έχεις σχετικά με τον τρόπο,τον ακριβή τόπο και τον χρόνο κατά τον οποίο ανάβει το Άγιο Φώς ΜΟΝΟ μέσα στον Τάφο του Χριστού... Χριστός Ανέστη.

   • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ Κυθήριος 22/04/2014 09:56:36

    .Δεν ξέρω λεπτομέρειες, δεν έχω τηλεόραση, αλλά υποθέτω οτι το άγιο φώς στα Ιεροσόλυμα θα ανάβει όπως και το άγιο φώς στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης τόσα χρόνια τώρα...Απο το 1453 συνεχώς και αδειαλείπτως. Επομένως γιατί όχι και στη Μητρόπολη Αθηνών. Οπως ο Θεός αγιάζει το αντίδωρο ή την μεταλαβιά ανεξαρτήτως του τόπου παρασκευής της θα αγιάζει και το φώς της Ανάστασης. Αλλωστε ο Χριστός είπε οτι με τον Θεό μπορείτε να επικοινωνείτε ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ αφού είναι πανταχού παρών. Δεν χρειάζεστε καν εκκλησία.

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 22/04/2014 14:10:49

     Δεν είπα για Εκκλησία,ανέφερα τον Τάφο του Χριστού...

 2. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 21/04/2014 21:33:36

  Τί γίνεται ρε παιδιά,πόσους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουμε τελικά; Τί είναι αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νεότητας; Μήπως είναι καλύτερα να μήν ανάβει η φλόγα στην Ολυμπία παρά μόνο για τους κανονικούς Ολυμπιακούς Αγώνες; Μήπως τελικά ''απομίμηση'' δέν είναι η αφή της φλόγας από το καλλιμάρμαρο,αλλά αυτοί οι αγώνες ''Νεότητας''; Παρεμπιπτόντως,ατυχής ο συσχετισμός της αφής της ολυμπιακής φλόγας από την Ολυμπία,με την τελετή του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα...

 3. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 22/04/2014 10:41:48

  Ολυμπιακοί Αγώνες χορηγών είναι στην πραγματικότητα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.