#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/06/2010 09:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Που είναι οι φίλαθλοι;Όσοι παρακολουθούν τους αγώνες του Μουντιάλ, θα έχουν παρατηρήσει πως οι κερκίδες είναι μισογεμάτες. Σε κάθε σχεδόν παιχνίδι, ακόμη και σε αυτό μεταξύ της Νοτίου Αφρικής και του Μεξικού,  υπήρχαν τεράστια κενά στις εξέδρες διαψεύδοντας τους διοργανωτές που από την αρχή μιλούσαν για πλήρη στάδια. Οι δημοσιογράφοι θεωρούν το φαινόμενο ντροπιαστικό, οι αρμόδιοι της FIFA παραδέχονται πως είναι ανησυχητικό, και οι απλοί Νοτιοαφρικανοί το ερμηνεύουν ως απόδειξη ότι οι αγώνες δεν πρόκειται να φέρουν την ευμάρεια που τους είχαν υποσχεθεί οι πολιτικοί τους.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό σάϊτ της χώρας The Daily Maverick, πρόκειται για αίνιγμα. «Στην αρχή η FIFA διαβεβαίωνε πως θα έρθουν 500.000 φίλαθλοι, αργότερα το νούμερο έπεσε στις 250.000, συνεπώς τα δωμάτια των ξενοδοχείων θα παραμείνουν κενά.. εμείς σαν κράτος κάναμε αυτό που έπρεπε, χτίσαμε τα στάδια. Το μόνο που είχε να κάνει η FIFA ήταν να διαθέσει τα εισιτήρια, όμως τα θαλάσσωσε».

Υπάρχουν  αρκετοί λόγοι για αυτή τη χαμηλή προσέλευση εκ μέρους των φιλάθλων. Ο βασικός λόγος μπορεί να είναι πως οι αγώνες διεξάγονται στην Αφρική. Σε όλο τον κόσμο κυκλοφορούν πολλές ιστορίες, που μιλούν για πόλεμο, πείνα, εγκληματικότητα, και πολιτική διαφθορά. Ακόμη και αν όλα αυτά δεν ισχύουν για τη Νότιο Αφρική, πολλοί είναι αυτοί που διστάζουν να την επισκεφτούν.

Ένας άλλος λόγος είναι το κόστος. Τα αεροπορικά εισιτήρια μεταξύ ΗΠΑ- Νοτίου Αφρικής κοστίζουν περίπου $1.600-3.000. Αν συνυπολογίσουμε και τη οικονομική κρίση, ίσως να δικαιολογείται η απουσία των θεατών.

Το εναρκτήριο παιχνίδι παρακολουθήθηκε από 84.490 θεατές, που αποτελεί  ρεκόρ για τη Νότιο Αφρική. Το στάδιο όμως έχει χωρητικότητα 88.000 θέσεων. Στον αγώνα μεταξύ Ελλάδας και Ν. Κορέας, πουλήθηκαν 40.000 από τα 42.500 εισιτήρια. Παρόλα αυτά, 8.000 θέσεις του σταδίου έμειναν κενές.

Μέχρι στιγμής, έχει επιτευχθεί μια χωρητικότητα της τάξης του 90%, όπως λέει η FIFA. Πέντε αγώνες άγγιξαν το 100%, ενώ μερικοί μόλις το 73%.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της FIFA, οι λόγοι για τις πολλές άδειες θέσεις είναι τρεις: Πρώτον, πολλοί κάτοχοι εισιτηρίων, τόσο ντόπιοι όσο και αλλοδαποί, δεν εμφανίστηκαν. Δεύτερον, τα τουριστικά πακέτα των μεγάλων tour operators είχαν επιτυχία, όμως πολλοί τουρίστες επέλεξαν να μη παρακολουθήσουν κάποια ματς που συμπεριλαμβάνονταν στο πακέτο τους. Τρίτον, πολλές θέσεις που είναι κοντά στον αγωνιστικό χώρο, ή από τις οποίες δεν υπάρχει καλή ορατότητα, δεν πωλούνται. Όμως παρά τις ερμηνείες, η FIFA ανακοίνωσε πως διερευνά το φαινόμενο. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Nicolas Maingot, «Φαίνεται πως πολλοί φίλαθλοι δεν εμφανίστηκαν στο στάδιο για τον αγώνα Ελλάδος-Ν. Κορέας. Το ψάχνουμε». Και σημειώνει πως γίνονται προσπάθειες να διορθωθεί το ζήτημα των προβληματικών μετακινήσεων προς τις πιο απομονωμένες περιοχές όπου διεξάγονται αγώνες.

The Christian Science Monitor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. rage avatar
  rage 16/06/2010 12:43:53

  Στη «σκοτεινή» πλευρά του… φεγγαριού βρίσκει κανείς ειδήσεις που ουδέποτε προβάλλονται στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της FΙFΑ: 400 εργάτες στο γήπεδο Μπομπέλα απολύθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο έπειτα από απεργία στην οποία προσέφυγαν προκειμένου να αυξηθούν οι ωριαίες αποδοχές τους, που είναι χαμηλότερες από ένα ευρώ! Τον περασμένο Ιούνιο είχαν απολυθεί άλλοι 500 εργάτες επειδή τόλμησαν να ζητήσουν επίδομα νυχτερινής εργασίας. Παράλληλα τη στιγμή που η FΙFΑ διαλαλεί τα «ανθηρά» οικονομικά της ανακοινώνοντας κέρδη 150 εκατ. ευρώ για το 2008 (ο κ. Μπλάτερ δήλωσε ότι«δεν είμαστε πλούσιοι, αλλά απλώς…άνετοι»), έγινε γνωστό ότι από το 2006 ως σήμερα οι μισθοί των εργατών που απασχολούνται στα εργοτάξια των γηπέδων της Νότιας Αφρικής έπεσαν κατά 5,4%, ενώ εκείνοι των διευθυντικών στελεχών των κατασκευαστικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά 41%!

 2. φαφλατ avatar
  φαφλατ 16/06/2010 12:50:22

  Το αθλητικό αυτό γεγονός θα έχει άσχημες επιπτώσεις για τους φτωχούς και την εργατική τάξη της Νοτίου Αφρικής, κάτι που έχει αρχίσει να φαίνεται ήδη.

  Η κυβέρνηση ξόδεψε τεράστια χρηματικά ποσά σε υποδομές και στάδια που δεν θα ξαναγεμίσουν ποτέ, κι αυτό ενώ η ανεργία είναι στο 40% και υπάρχει απίστευτη φτώχεια. Τα τελευταία πέντε χρόνια οι εργαζόμενοι φτωχοί έχουν εκδηλώσει πολλές φορές το θυμό τους με πάνω απο 8.000 διαμαρτυρίες ζητώντας στέγαση και βασικές υπηρεσίες. Το γεγονός πως η κυβέρνηση προτιμά να ξοδεύει χρήματα για αθλητισμό δείχνει την αποτυχία του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου και της οικονομολογικής ιδέας οτι "αν κερδίζουν πολλά οι πλούσιοι, κάτι θα πέσει και στους φτωχούς" (trickle-down economics) ενώ στη πραγματικότητα δε γίνεται τίποτε άλλο παρά να αυξάνει η φτώχεια παγκοσμίως. Παρόλο οτι έλεγε άλλα στο παρελθόν, τώρα η κυβέρνηση άλλαξε ρότα λέγοντας οτι το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν είναι κερδοσκοπικό.

  Η Νότια Αφρική χρειάζεται επειγόντως υποδομές, ειδικά για δημόσιες μεταφορές που σε ορισμένες πόλεις όπως το Johannesburg δεν υπάρχει καθόλου. Το τρένο Gautrain που ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 8 Ιουνίου (για το Παγκόσμιο Κύπελλο) είναι η μεγαλύτερη ειρωνεία: σε μια χώρα που η πλειοψηφία χρησιμοποιεί καθημερινά ιδιωτικά μικρά λεωφορεία-ταξί σε άσχημη μηχανολογική κατάσταση για μετακινήσεις μεταξύ πόλεων, το Gautrain προσφέρει γρήγορη σύνδεση του Johannesburg με τη Pretoria αρκεί να έχουν να πληρώσουν το ακριβό εισιτήριο. Η ιδιοκτήτρια εταιρία των αεροδρομίων της Νοτίου Αφρικής (ACSA) έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια για αναβαθμίσεις των αεροδρομίων της, όπως έχει κάνει και η ιδιωτικοποιημένη εταιρία εθνικών οδών (SANRAL) για να εγκαταστήσει νέα δίκτυα διοδίων -- όλα αυτά τα έργα δεν βοηθούν τους φτωχούς. Οι δήμοι προσπαθούν να ομορφύνουν τις πόλεις καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τη πραγματικότητα. Πάνω απο 15.000 άστεγοι άνθρωποι και παιδιά του δρόμου έχουν κλειστεί σε ιδρύματα μόνο στο Johannesburg, και στο Cape Town ο δήμος έδιωξε χιλιάδες φτωχών απο καταλήψεις στέγης πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο δήμος του Cape Town προσπάθησε ανεπιτυχώς να εκδιώξει 10.000 κατοίκους του Joe Slovo απο τα σπίτια τους για να τους κρύψει απο τουρίστες, και αλλού κάτοικοι εκδιώχθηκαν για να γίνει χώρος για στάδια και πάρκα αναψυχής ενώ δίπλα υπάρχουν σχολεία με σπασμένα παράθυρα και παλιά κτίρια.

  Αν και πολλοί Νοτιοαφρικανοί δεν υποστηρίζουν το Παγκόσμιο Κύπελλο, άλλοι πέφτουν θύματα εθνικιστικής προπαγάνδας που κρύβει το πραγματικό πρόσωπο του τσίρκου που λέγεται Παγκόσμιο Κύπελλο. Κάθε Παρασκευή είναι η "αθλητική Παρασκευή" όπου το "έθνος" παροτρύνεται (και τα παιδιά στα σχολεία εξαναγκάζονται) να φοράνε μπλουζάκια Bafana-Bafana. Βλέπεις σημαίες στα αυτοκίνητα, ανθρώπους να μαθαίνουν το χορό Diski που χορεύεται στις εκδηλώσεις για τους τουρίστες, και καταναλωτές να αγοράζουν κουκλάκια με τη μασκότ Zakumi. Όποιος μένει σκεπτικιστής μπροστά σε αυτά ονομάζεται αντι-πατριωτικός, κάτι που το είδαμε όταν ζήτησαν απο τους απεργούς του σωματείου των Νοτιοαφρικανών εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς (SATAWU) να επιστρέψουν στη δουλειά τους "για λόγους εθνικού συμφέροντος". Ενώ ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας έχουν χαθεί το προηγούμενο έτος, οι φανφάρες της κυβέρνησης οτι το Παγκόσμιο Κύπελλο δημιούργησε 400.000 θέσεις εργασίας είναι θρασείς. Οι θέσεις που δημιουργήθηκαν είναι ως επι το πλείστον επισφαλείς καθώς γίνονται με Συμβόλαια Ορισμένου Χρόνου και με εργαζομένους που δεν είναι οργανωμένοι σε σωματεία και πληρώνονται λιγότερα απο τον ελάχιστο μισθό.

  Τα κοινωνικά κινήματα επίσης έχουν δεχτεί την εχθρότητα, καθώς έχουν απαγορευτεί ανεπίσημα όλες οι συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια των αθλητικών γεγονότων. Μάλιστα ίσως αυτή η απαγόρευση να υπάρχει ήδη απο τη 1η Μαρτίου.

  Μια γρήγορη έρευνα που έγινε τη τελευταία εβδομάδα στους δήμους που φιλοξενούν εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Κυπέλλου δείχνει οτι έχουν απαγορευτεί οι συγκεντρώσεις. Σύμφωνα με το δήμο του Rustenberg "συγκεντρώσεις δεν γίνονται λόγω του Παγκόσμιου Κυπέλλου". Το ίδιο είπε και ο δήμος της Mbombela. Το δημαρχείο του Cape Town λέει συνεχίζει να δέχεται αιτήσεις για συγκεντρώσεις αλλά αυτό "μπορεί να είναι πρόβλημα" κατά τη διάρκεια των αθλητικών εκδηλώσεων. Οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται απο την αστυνομία στους δήμους Nelson Mandela Bay και Ethekwini.

  Αυτές οι απαγορεύσεις είναι εξόφθαλμα εναντίων του συνταγματικού δικαιώματος συνάθροισης και ελευθερίας του λόγου. Ωστόσο τα κοινωνικά κινήματα στο Johannesburg, μαζί με το Φόρουμ Εναντίων των Ιδιωτικοποιήσεων δεν το βάζουν κάτω τόσο εύκολα,και κατάφεραν να πάρουν την άδεια να διαδηλώσουν τη πρώτη ημέρα του Παγκόσμιου Κυπέλλου με τη βοήθεια του Ινστιτούτου Ελευθερίας του Λόγου. Δυστυχώς η διαδήλωση εξαναγκάστηκε να γίνει τρία χιλιόμετρα μακρυά απο το στάδιο όπου δεν θα λάβει τη προσοχή των ΜΜΕ που φοβάται η κυβέρνηση.

  Όχι μόνο το κράτος καταπατά άγρια τους φτωχούς και κάθε εκδήλωση ενάντια στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ζωγραφίζοντας μια εικόνα της Νοτίου Αφρικής με τα χέρια της ανοιχτά σε όσους έρχονται στα ακριβά ξενοδοχεία της, αλλά το κάνει αυτό υπό τις οδηγίες της νόμιμης εγκληματικής αυτοκρατορίας του Sepp Blatter που ονομάζεται FIFA (και σωστά το Κοινωνικό Φόρουμ Durban την ονομάζει THIEFA, δηλαδή κλέφτρα). Όχι μόνο αναμένεται να κερδίσουν 1,2 δις Ευρώ μέσα στο 2010, αλλά έχουν ήδη κερδίσει πάνω απο 1 δις από τα δικαιώματα στα ΜΜΕ.

  Στα στάδια και στις περιοχές γύρω απο αυτά που δόθηκαν στη FIFA για όσο διαρκούν τα αθλητικά γεγονότα (χωρίς φορολογία, ουσιαστικά δημιουργώντας περιοχές υπο τον έλεγχο της FIFA όπου οι φόροι και άλλοι νόμοι του κράτους δεν ισχύουν) αλλά και στους δρόμους προς τα στάδια έγιναν εκκαθαρίσεις όσων πουλούσαν προϊόντα που δεν έκδιδε η FIFA καθώς και όσοι κατοικούσαν σε καταλήψεις στέγης κοντά στους δρόμους που οδηγούν στα αεροδρόμια.

  Η FIFA, ο ιδιοκτήτης του εμπορικού ονόματος του Παγκόσμιου Κυπέλλου και παρόμοιων προϊόντων έχει μια ομάδα 100 δικηγόρων που ψάχνουν σε όλη τη χώρα για μη-εξουσιοδοτημένα προϊόντα. Αυτά τα προϊόντα κατάσχονται και οι πωλητές τους συλλαμβάνονται παρόλο που οι περισσότεροι Νοτιοαφρικανοί (και γενικά σε όλη την ήπειρο) αγοράζουν ανεπίσημα προϊόντα καθώς πολύ λίγοι έχουν τα χρήματα που απαιτούνται για τα επίσημα μπλουζάκια. Επίσης η FIFA έχει κλείσει το στόμα των δημοσιογράφων αφού τους απαγορεύει να λένε αρνητικά πράγματα για αυτήν, κάτι που καταργεί την ελευθερία του τύπου.

  Η μεγάλη ειρωνεία είναι πως κάποτε το ποδόσφαιρο ήταν το άθλημα της εργατικής τάξης. Η επίσκεψη στο στάδιο ήταν φτηνή και εύκολη για τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να ξεχάσουν τη μιζέρια της ζωής τους κάτω απο την εξουσία του αφεντικού και του Κράτους. Σήμερα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και το Παγκόσμιο Κύπελλο δίνουν υπέρογκα κέρδη σε μια μικρή ελίτ (που ξοδεύει δισεκατομμύρια εν καιρό παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης) και απαιτούν πληρωμή για να βλέπουμε ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές. Το ποδόσφαιρο έτσι έχει χάσει τον εργατικό του χαρακτήρα και έχει εμπορικοποιηθεί.

  Ίσως μέσα σε αυτό το πανηγύρι με σημαίες και τυφλό εθνικισμό μπορούμε να προσθέσουμε το άθλημα αυτό ως μια παράμετρο της εξίσωσης που κάνει να φαίνεται ευκολότερο να ξεχνάς παρά να παίρνεις ενεργά μέρος στη μάχη ενάντια στην αδικία και την ανισότητα. Υπάρχουν όμως πολλοί που παίρνουν μέρος, και η εργατική τάξη, οι φτωχοί και οι οργανώσεις τους δεν είναι τόσο ευάλωτες στα ψέμματα όσο θα ήθελε η κυβέρνηση. Από τις προσωρινές καταλήψεις στέγης γύρω απο τα στάδια μέχρι τις μαζικές διαδηλώσεις και τις απεργίες, με άδεια ή χωρίς, παρά τις κατηγορίες "έλλειψης πατριωτισμού" και τις απαγορεύσεις της ελευθερίας του λόγου, εμείς με πείσμα θα κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν για να δείξουμε τις τρομακτικές ανισότητες της κοινωνίας μας και τα παιχνίδια που παίζονται παγκοσμίως εναντίων των ζωών αυτών πάνω στους οποίους χτίζονται και τελικά θα καταστραφούν.

 3. Dimi avatar
  Dimi 16/06/2010 16:17:05

  Δεν είμαι ενήμερη περί τα ποδοσφαιρικά γιά να εκφέρω γνώμη. Ομως, αυτός ο φρικτός θόρυβος - σαν μπάμπουρας ακούγεται - κατά τη ταπεινή μου άποψη, προσβάλλει την ακουστική, τα νεύρα, τη συγκέντρωση και την απόδοση των Μη-Αφρικανών ποδοσφαιριστών. Και κρατάει, πέραν της οικονομικής δυσπραγίας, πολλούς φιλάθλους εκτός γηπέδων. Με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται γιά τη κερδοφορία του Μουντιάλ.

  Από το Antinews μάθαμε γιά τη Βουβουζέλα. Το ότι η FIFA επέτρεψε αυτή τη βάρβαρη ηχορύπανση, γεννά ερωτηματικά ως προς το εύρος του DEAL που έγινε με τους κατασκευαστές αυτού του Βest Seller «μουσικού» οργάνου..

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Dimi 16/06/2010 16:25:36

   Οι φίλαθλοι που παρακολουθούν τους αγώνες του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τον ενοχλητικό θόρυβο που συνοδεύει τα ματς, και που είναι αποτέλεσμα εκτεταμένης χρήσης της πλαστικής κόρνα γνωστής με το όνομα vuvuzela. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι διοργανωτές του παγκοσμίου κυπέλλου ανακοίνωσαν ότι: «Αν και οι κόρνες βασανίζουν τα αφτιά των παικτών και των θεατών, δεν θα απομακρυνθούν ούτε θα απαγορευτούν. Οι φίλαθλοι όλου του κόσμου λατρεύουν τις βουβουζέλες, και μόνο μια μικρή μειοψηφία τις αντιπαθεί.».

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Dimi 16/06/2010 16:36:55

   Τελικά προτιμώ ασυζητητί τη βουβουζέλα από το περί τα γεννητικά όργανα μαμάς, γιαγιάς και παππού, λεξιλόγιο των εδώ γηπέδων. Αδύνατο να βρίζεις φυσώντας. Σοφοί οι Αφρικανοί, ελπίζω σε μαζικές εξαγωγές

  • Dimi avatar
   Dimi @ Dimi 16/06/2010 18:49:33

   @strange @stgm
   Παιδιά, φίλος μόλις έλεγε ότι η ετυμολογία της λέξεως βουβουζέλα, είναι Ελληνική!! Συγκεκριμένα, σε τοπική διάλεκτο της Μυτιλήνης, οι κουκουνάρες λέγονται γουγουτζέλες. Δεδομένου ότι σ’ελληνικούς ιδιωματισμούς στην αρχή των λέξεων το Β με το Γ εναλλάσσονται, είναι δυνατόν, οι γουγουτζέλες να μετατράπηκαν σε βουβουτζέλες. Στη συνέχεια, οι λέσβιοι ναυτικοί τις μεταλαμπάδευσαν στους άγλωσσους αφρικανούς και με τη πάροδο χιλιετιών, υπήρξε σημασιολογική διολίσθηση από τις κουκουνάρες στις καραμούζες. Ειναι εκπληκτικό! Αποδεικνύεται γι’άλλη μιά φορά, ότι η Ελληνική γλώσσα είναι όντως, η μάνα όλων των γλωσσών!

   Φαίνεται ότι ανήκω στη μειοψηφία?! των γυναικών που προτιμούν την ανία από τον (κατά τη γνώμη μου), φρικτό θόρυβο των βουβουζελών. Οι οποίες με άδεια τα γήπεδα, υποθέτω θα κάνουν ακόμα πιό έντονο θόρυβο. Και φαντάζομαι τους ντόπιους ΩΡΥΛΑ να τρέχουν και να μη φθάνουν να εξυπηρετήσουν τους τρελλαμένους κουφούς ασθενείς. Αστειεύομαι.. Eυχαριστώ πολύ γιά την ενημέρωση.
   Nά είσθε πάντα καλά!

 4. petros avatar
  petros 16/06/2010 17:49:15

  κλεινουμε τον ηχο και δεν ακουμε τις περιγραφες.Μ'ενα σμπαρο δυο τρυγονια!

  • μικρός οδυσσέας avatar
   μικρός οδυσσέας @ petros 16/06/2010 18:23:56

   Και να χάσουμε Θεοφιλόπουλο; ¨Εγκλημα!!!

  • Dimi avatar
   Dimi @ petros 16/06/2010 18:52:42

   @ Petros
   Σοφή επιλογή!

 5. μικρός οδυσσέας avatar
  μικρός οδυσσέας 16/06/2010 18:23:19

  @DIMI έχουμε γράψει: πήγαινε αθλητικά κατέβαινε λίγο "¨οχι άλλη βουβουζέλα"
  Δυο πράγματα διαφορετικά: η ανάπτυξη που περίμενε η Νότιος Αφρική θα έρθει όσο και η δική μας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
  Πουλημένα εισιτήρια και ο κόσμος δεν εμφανίζεται: αν δεν βγήκε να βρει παρακεταμόλη, δεν ταξίδεψε για να γλιτώσει περιττά έξοδα. Ο κόσμος κόβει πρώτα από τη διασκέδαση του

 6. Dimi avatar
  Dimi 16/06/2010 19:00:09

  @ μικρός οδυσσέας
  Πράγματι! ¨οχι άλλη βουβουζέλα”
  Tι είναι η παρακεταμόλη;

  • μικρός οδυσσέας avatar
   μικρός οδυσσέας @ Dimi 16/06/2010 19:03:08

   η βασική ουσία που έχει μέσα το depon και τα λοιπά αναλγητικά

  • Dimi avatar
   Dimi @ Dimi 16/06/2010 19:11:30

   @μικρός οδυσσέας
   Eυχαριστώ!Με τόση ηχορύπανση,τα αναλγητικά θα είναι σε πρώτη ζήτηση.

 7. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 16/06/2010 19:03:41

  Λοιπόν, στο Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης του Δημητράκου υπάρχει το λήμμα "βωβύζειν" το οποίο σημαίνει "σαλπίζειν".(Τόμος Β, σελ 1527).
  Ενδεχομένως να προέρχεται από εκεί.

  (Γι΄αυτό και ο Σαλπιγγίδης πρέπει να μετονομαστεί πάραυτα σε Βωβυγγίδης).

  • μικρός οδυσσέας avatar
   μικρός οδυσσέας @ Γιάννης Φαίλτωρ 16/06/2010 19:16:19

   Είναι παραφθορά του γαλλικού voulez vous

 8. Dimi avatar
  Dimi 16/06/2010 20:15:15

  HuffPostSports: Body painted stars play World Cup soccer http://huff.to/bp1eyv

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.