Ποιος θα διαδεχθεί τον Μπλάτερ;
03/06/2015 17:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιος θα διαδεχθεί τον Μπλάτερ;

Η FIFA βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας της, μετά την παραίτηση του επί 17 χρόνια προέδρου της Σεπ Μπλάτερ στην εξουσία.

Ήταν μόλις το όγδοο άτομο που είχε το αξίωμα αυτό από την ίδρυση της FIFA πριν από 111 χρόνια, ενώ κατά τα τελευταία 54 χρόνια μόνο τρεις άνδρες ήταν πρόεδροι: ο Στάνλεϊ Ρας από την Αγγλία, ο οποίος κατείχε το αξίωμα για 13 χρόνια από το 1961 ως το 1974, ο Ζοάο Χαβελάνζ από τη Βραζιλία, ο οποίος ήταν τη θέση επί 24 χρόνια από το 1974 ως το 1998 και ο Ελβετός Μπλάτερ.

Είναι μάλλον απίθανο κάποιος να παραμείνει στο τιμόνι για τόσο μεγάλο διάστημα, αν το όριο ηλικίας και άλλοι όροι μπουν στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων.

Ιδού μερικά από τα άτομα που θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι:

Μισέλ Πλατινί, Γαλλία, 59 ετών.

Ο σημερινός πρόεδρος της UEFA ήταν κάποτε κοντά στην Μπλάτερ, αλλά σταδιακά απομακρύνθηκε. Ο Πλατινί θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, παίζοντας 72 φορές στην Εθνική Γαλλίας και οδηγώντας τους στη νίκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1984.

Πρίγκιπας Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν της Ιορδανίας, 39 ετών.

Ο Μπλάτερ δήλωσε ότι οι 73 ψήφοι που συγκέντρωσε ο πρίγκιπας Αλί κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας απέδειξαν ότι δεν είχε πλέον την υποστήριξη του κόσμου. Ο Πρίγκιπας Αλί μπορεί να ξαναβάλει υποψηφιότητα, αλλά είναι απίθανο αν βάλει και ο μέντοράς του Πλατινί.

Ζερόμ Σαμπάν, Γαλλία, 56 ετών.

Ο πρώην Γάλλος διπλωμάτης εργάστηκε στην FIFA για 11 χρόνια και ανήλθε στη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα πριν από την αναχώρησή του το 2010. Ήταν ο πρώτος που δήλωσε την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του 2015, αλλά αναγκάστηκε να αποχωρήσει, γιατί δεν είχε πάρει τις απαιτούμενες πέντε υποψηφιότητες.

Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ, Γερμανία, 64 ετών.

Ο πρώην αθλητικός δημοσιογράφος, είναι ένας δημοφιλής Γερμανός που άρχισε να εξελίσσεται στους εσωτερικούς κύκλους του ποδοσφαίρου στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν η τότε Δυτική Γερμανία φιλοξένησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1988 και εργάστηκε ως επικεφαλής των μέσων μαζικής ενημέρωσης για την οργάνωση. Τώρα είναι πρόεδρος της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και εξελέγη φέτος στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA για να φέρει μια σύγχρονη ρεφορμιστική προσέγγιση στη FIFA, ενισχύοντας ταυτόχρονα την παγκόσμια συνεργασία. Επίσης, δεν αποτελεί μυστικό ότι υποστήριξε τον Αλί κατά την πρόσφατη ψηφοφορία.

Ντομένικο Σκάλα, Ιταλία/ Ελβετία, 50 ετών.

Αν κάποιος μέσα από τη FIFA είχε μια ευκαιρία για τη θέση του προέδρου, αυτός είναι ο αξιόπιστος Ελβετο-Ιταλός επιχειρηματίας, ο οποίος υπήρξε ανεξάρτητος πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής Συμμόρφωσης της FIFA από τον Μάιο του 2012. Είχε μια καριέρα στον τραπεζικό τομέα και το 2004 πήρε τον τίτλο του «Young Global Leader» από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF). Μάλλον η εκλογή του δεν είναι και πολύ πιθανή και θα μπορούσε κάλλιστα να επιβλέπει την εκλογική διαδικασία, αλλά δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Ζαρόμ Βαλκ, Γαλλία, 54 ετών.

Αν ο Βαλκ νομίζει ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει τον Μπλάτερ στο προεδρικό γραφείο με τον τρόπο που ο Μπλάτερ ακολούθησε τον Χαβελάνζ, πιθανώς θα πρέπει να το ξανασκεφτεί. Θεωρείται πολύ κοντά στο Μπλάτερ για να είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

reuters.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.