
Ο Τοπαλίδης, ο Μπάλακ και οι πορτοκαλί κλόουν
Ο Τοπαλίδης χθες το βράδυ στη ΝΕΤ με εντυπωσίασε. Υποστήριξε τη δουλειά του Ρεχάγκελ, έκανε ανάλυση του σκεπτικού των επιλογών που δεν βγήκαν, τόνισε ότι με τις περισσότερες συμφωνούσε. Ήταν ολοφάνερο ότι ο άνθρωπος δεν είναι αγνώμων, ότι τιμά το πρώην αφεντικό του και δεν βγαίνει να τον «κλαδέψει» τώρα που έφυγε. Θα περάσουν κι άλλα λίγα χρόνια για να καταλάβουμε τι κέντα ανθρώπων υπήρχαν στην εθνική τα τελευταία 9 χρόνια, οι οποίοι από το πουθενά μας έβαλαν στον ποδοσφαιρικό χάρτη.
Στην εθνική Γερμανίας πάλι, πριν τον ημιτελικό, υπήρξε ανοικτό ξεκατίνιασμα Μπάλακ-Λαμ. Ο βραχύσωμος μπακ τόνισε στον τραυματία ψηλό, ότι του αρέσει που είναι αρχηγός και δεν σκοπεύει να του ξαναδώσει το περιβραχιόνιο. Ο Μπάλακ αντέδρασε και μετά το περιστατικό έφυγε από το προπονητικό κέντρο, ως ..μπαλάκας.
Ένα πορτοκαλί κομβόι από 175 αυτοκίνητα, βαν και μοτοσικλέτες, τριγυρνά στη Νότιο Αφρική, από στάδιο σε στάδιο, από πόλη σε πόλη, για να υποστηρίξει την εθνική ομάδα της Ολλανδίας. Σε σειριακή παράταξη το κομβόι φθάνει τα 6 χλμ και κάθε μετακίνηση του προκαλεί πονοκεφάλους στις αρχές ασφαλείας, που έφθασαν στο σημείο μια μέρα να τους παραχωρήσουν μία λωρίδα κυκλοφορίας.
Κάποιοι από αυτούς ταξίδεψαν οδικώς, κάνοντας 20.000 χλμ σε 9 εβδομάδες, περνώντας και μέσα από τις ερήμους του Σουδάν και της Τανζανίας, κάτω από φονική ζέστη. 4 μηχανές οχημάτων παρέδωσαν πνεύμα στη διαδρομή, αλλά το όλο εγχείρημα δοκιμάστηκε στο Μαλάουι, που ένας από την παρέα πνίγηκε κολυμπώντας.
Στη Νότιο Αφρική κοιμούνται κάτω από τα αστέρια και σε θερμοκρασίες έως και -8 βαθμούς Κελσίου, ενώ ένα πρωί ξύπνησαν αντικρίζοντας ένα μικρό ελέφαντα να κοιμάται στη μέση του καταυλισμού τους.
Τέτοιο κομβόι πιθανόν οι Νοτιοαφρικανοί να είχαν να δουν από την αρχή του Great Trek το 1835, όταν οι Boers, μετανάστες από τη Δυτική Ευρώπη, αλλά κυρίως Ολλανδοί καλβινιστές και Γερμανοί, απωθήθηκαν από τους Άγγλους, προς το εσωτερικό της μαύρης Ηπείρου.
Η πλάκα είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν είδαν τον προημιτελικό με τη Βραζιλία, καθώς τα εισιτήρια δόθηκαν σε άλλους που ήρθαν με πτήση τσάρτερ από την Ολλανδία. Πάντως οι Ολλανδοί έχουν χαρίσει άφθονο γέλιο με τις ευφάνταστες αμφιέσεις, σε βαθμό που να αποκαλούνται πλέον «πορτοκαλί κλόουν».
Για όσους έχουν αναπάντητο το υπαρξιακό ερώτημα (πρώτος εγώ), γιατί πορτοκαλί αφού η σημαία τους είναι κόκκινη, άσπρη και μπλε, πορτοκαλί είναι το χρώμα της βασιλικής Ολλανδικής οικογένειας.
Η χρήσιμη πληροφορία της ημέρας είναι ότι χθες βγήκε το 0-0 στο ημίχρονο (2.40) και το «αντιαθλητικό» 0-1 τελικό (7.50 απόδοση ο παιχταράς) και ένα πολύ άνετο under στο 1.65. Θα αγοράσουμε καινούργια σκηνή μου φαίνεται. Να μη σου πω και υπνόσακους…
Κι έτσι σιγά –σιγά πάμε για το φινάλε του Μουντιάλ. Μετά τα κεφάλια μέσα πάλι με τα μελαγχολικά πλην αγωνιστικά τραγούδια των συγκεντρώσεων, την οικονομική κρίση, το ασφαλιστικό, την ανεργία & τα Ιουλιανά της Ντόρας (γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται κυρίως ως φάρσα).
Δεν θα «ψαρώσω». Θα πλακωθώ στη μεταγραφολογία, στα μπάνια και στη…δίαιτα. Απαραίτητο αξεσουάρ στην παραλία το powerpoint του Προέδρου, το οποίο είναι εκπληκτικό, πλην του φόντου που θέλει λίγο «άνοιγμα». Ελπίδα με το μπλε στα όρια του μωβ είναι κομματάκι μακρινή.
Προτείνω το γαλανό των URU…και πάω στην πορεία
Μικρός Οδυσσέας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


ΣΧΟΛΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .
Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
Αφιερωμένο με πολύ αγάπη στον μικρό ταξιδευτή και στον ... πιστό του Όθωνα:
"Τούκλεισε η Μπεάτε το ραντεβού στο «Four Seasons Bosporus», μια Κυριακή απόγευμα. Με θέα τον Ελλήσποντο, παρήγγειλε καφέ και την περίμενε. «Λες να πήρε τ΄όνομά της από δω;» ρώτησε τον πιστό του Γιάννη. «Αποκλείεται μεγαλειώτατε! Βόσπορο τον λένε πια εδώ ...». Όταν επιτέλους κατέφθασε και του συστήθηκε ως «Ελισάβετ Μάκου», νόμισε πως κάποιο λάθος είχε γίνει. Ήταν και τόσο άσχημη ... «Ξέρετε οι Τούρκοι με φωνάζουν έτσι. Έλλη η γουρλού!», διέλυσε εκείνη ήρεμα την ανησυχία του.
«Τί θα πάρετε;», προσφέρθηκε ο Γιάννης. «Νεράκι, σκέτο νεράκι! Αυτή η δουλειά, ξέρετε, μ΄έχει υποχρεώσει να πίνω μόνο νερό, πολύ νερό!».
«Πότε γνωρίσατε τον Ζοζέ;», έσπευσε να τη ρωτήσει ο μεγάλος. Είχε μάθει στη ζωή του να μπαίνει κατ΄ευθείαν στο θέμα, χωρίς σάλτσες, εισαγωγές και φιοριτούρες.
«Ποιόν Ζοζέ; Δεν ξέρω κανέναν Ζοζέ», απάντησε η Ελισάβετ (πλέον) κοφτά.
«Μα εκείνο τον Πορτογάλο εγωπαθή "The Special One", πώς τον λένε ρε Γιάννη στο επίθετο. Πάλι το ξεχνώ». «Μουρίνιο αφέντη μου, Μουρίνιο».
«Δε μου λέει τίποτε αυτό το όνομα κύριε Όθωνα. Να κάνω ένα τηλεφώνημα;». Πήγε λίγο παράμερα, σχημάτισε τον αριθμό της εξ απορρητων του Ταγίπ και γύρεψε πληροφορίες. Ξαναγύρισε ενημερωμένη. «Εννοείτε τον τέως συνάδελφο που έγινε μετά προπονητής ποδοσφαίρου, λοιπόν. Δεν είχα ποτέ την τύχη να τον γνωρίσω. Ωραίος άνδρας είναι αλήθεια τώρα που τον φέρνω στο νου ... Αλλά τί θέλετε να μάθετε γι αυτόν;»
«Ακούστε κυρία Μάκου, Μάκου, σωστά;», παρενέβη τότε ο Γιάννης. «Κι εγώ συνάδελφος είμαι, μεταφραστής. Και ολίγον συμβουλάτορας του αφέντη από δω. Σχεδόν συνομήλικος του Ζοζέ. Η σύζυγος του Όθωνα μας έδωσε τα στοιχεία σας και τώρα καταλαβαίνω για ποιό λόγο. Θα μπορούσα βέβαια να πληροφορίσω κι εγώ τον κύριο Ρεγάγκελ για το θέμα και να μη σας ταλαιπωρούμε, αλλά η κυρία Μπεάτε μετά από τόσα χρόνια ακόμη δε μούχει εμπιστοσύνη. Πέστε μας τί ακούει στη δουλειά του ένας μεταφραστής;»
«Αχ συνάδελφε, αχ! Και πόσοι δε μούχουν κάνει αυτή την ερώτηση. Δεν έχω τίποτε να σας πω. Θα τα πάρω όλα μαζί μου, όταν φύγω από τον μάταιο τούτον κόσμο. Μα πώς θαρρούν ορισμένοι ότι θα μπορούσα ποτέ να αποκαλύψω τί συζήτησε ο Αντρέας με τον Οζάλ και τον Ντεμιρέλ, ή ο Κωστάκης με τον Ερντογάν και τώρα πριν λίγες μέρες οι δυο φίλοι. Αν διατηρώ αυτή τη δουλειά τόσα χρόνια είναι γιατί ακριβώς είμαι τάφος και αντίθετα από σας και την κυρία Μπεάτε μούχουν όλοι τυφλή εμπιστοσύνη. Θα μου επιτρέψετε τώρα. Ευχαριστώ για το νερό!»
«Τζίφος, Γιάννη μου, τζίφος!», αναστέναξε ο Otto κι ετοιμάστηκε να σηκωθεί.
«Κάθε άλλο φίλε μου», πήρε φόρα και θάρρος ο Γιάννης. «Αυτό που θέλαμε, το μάθαμε. Εσύ πρέπει να κατάλαβες πόσο πολύτιμος σου είμαι τόσα χρόνια. Εννιά δεν είναι, ε; Ποτέ, τίποτε, κανένα μυστικό, καμμιά διαρροή και πάντα δίπλα σου. Και ξέρεις πόσες προτάσεις είχα να την κάνω. Κι εγώ έμαθα ότι οι μεταφραστές που θητεύουν δίπλα σε σερ και ολλανδούς Λουδοβίκους δεν έχουν καμμιά αναστολή να φύγουν γι άλλες πολιτείες. Παίρνοντας μαζί τους όλα τα μπαγκάζια τους. Έμαθα επίσης ότι είμαι ίδιος η πιστή Έλλη, νάναι καλά η γυναίκα ...».
«Πότε πετάμε για Ζυρίχη;» έκανε τον αδιάφορο ο Όθωνας. «Σε δυο ώρες».
Ακούστηκε ήχος μηνύματος στο κινητό του Γιάννη. «Η Μπεάτε μας στέλνει τα ρεκόρ σας. Πρώτος παντού στη Bundesliga: πάνω από 1000 συμμετοχές, περισσότερες νίκες (387), περισσότερες ισοπαλίες (205), περισσότερες ήττες (228), περισσότερα τέρματα υπέρ (1473) και περισσότερα τέρματα κατά (1142). Αξεπέραστος βασιλεύ μου, αξεπέραστος!»
«Χα, χα, χα, χα! Άσε τον άλλον να μετράει δαχτυλίδια και κούπες. Και χωρίς νάχει παίξει ποτέ στη ζωή του ποδόσφαιρο. Η αντοχή μετράει φίλε μου, η αντοχή. Χώρια που το καλοκαίρι αυτός θα παιδεύεται με τη βασίλισσα κι εγώ θα λιάζομαι στο Κέηπ Τάουν...»."
Χίλια μπρόβο αντιαθλητικέ μου και άλλα τόσα ευχαριστώ για το πόνημα. Μόλις το διάβασα. Σε λίγο θα το μελετήσω
Σε ότι αφορά την πρώτη φωτογραφία πρέπει να αναφέρουμε προς ενημέρωση του κοινού ότι μπροστά από τις μικρές Ολλανδέζες βρίσκεται ο κος Ροδινός οποίος τραβά και τη φωτογραφία, ο γράφων ο οποίος κουνά τα χέρια για να δώσει ρυθμό, ο αντιαθλητικός ο οποίο κρατά το ρεφλεκτέρ ενώ ο τράκτωρ έχοντας τη σκηνοθετική επιμέλεια κάθεται αμέριμνος στην ανάλογη καρέκλα πίνοντας μοχίτο!
Μήπως για τη δεύτερη ν΄αλλάξουμε λίγο τους ρόλους ρε Γιάννη; Ένα rotation, κάτι τελοσπάντων ...
ΟΚ, παίρνω το ρεφλεκτέρ εγώ τώρα!
κι εγώ στην απέξω έτσι;
άμα σε λέω φραξιονιστή, ξέρω τι λέω!
Εσύ είσαι μέσα στο πλήθος παίχτη μου!
Έχω πάθει ξαφνική αγοραφοβία και κείμαι ανάσκελα στον μέσον του μπουκέτου
Σε κόψανε στο μοντάζ!
Άκου τώρα παράνοια. Το επίθετό μου (το πραγματικό εννοείται) έχει προέλευση από κάποια γλώσσα της ανατολής και σημαίνει.."Ολλανδός"! Μάλλον προέρχομαι από κάποιον απόγονο του William the Silent, Prince of Orange ο οποίος μπερμπάντευε στην καθ' ημάς ανατολή!
Όλοι Έλληνες ποιητά μου!
αφού και εσύ είσαι Ολλανδός, διαλύθηκαν και οι τελυταίες μου αμφιβολίες για το πιος θα πάρει το ΄]κυπελλάκι..
Θα προβώ κι εγώ σε αποκαλύψεις; το επίθετο μου είναι το ίδιο με του αντιαθλητικού!!!
Σπεύδω για τον υπνόσακκο ταξιδευτή! Χίλια ευχαριστώ για την υπενθύμιση. θα τον χρειαστώ στη Σίκινο και τον παλιό τον είχα δώσει στο Ροδινό για την υπόγεια φιλοξενία σου. Δε σούπε τίποτε, ε;
.."Για όσους έχουν αναπάντητο το υπαρξιακό ερώτημα (πρώτος εγώ), γιατί πορτοκαλί αφού η σημαία τους είναι κόκκινη, άσπρη και μπλε, πορτοκαλί είναι το χρώμα της βασιλικής Ολλανδικής οικογένειας."
O Βασιλικός Οίκος της Ολλανδίας ονομάζεται " Οίκος Πορτοκαλί-Νασάου" (" House of Orange-Nassau"- " Huis van Oranje-Nassau" στα Ολλανδικά), από τον Ουίλιαμ τον 1ο τον Πορτοκαλί ( William I van Oranje) o οποίος οργάνωσε την επανάσταση ενάντια των Ισπανών κατακτητών και στην ανεξαρτησία της Ολλανδίας μετά πόλεμο 8 ετών. Εξ ου και το πορτοκαλί χρώμα.
Οπότε έχουμε κάτι σαν τελικό Ελλάδας-Τουρκίας....
Alex ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Αν μπορείς να δώσεις ημερομηνία του πολέμου ή κανά λινκ, θα ήταν καλά καθότι ιστοριοδίφης...
h**p://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Heiligerlee
Άκου φραξιονιστής!
Μα και σας ....τις γνώρισα και στην απέξω?
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Beautiful People, ο πιο ωραίος ποδοσφαιριστής του φετινού Μουντιάλ είναι ο Ιταλός Fabio Cannavaro, ακολουθούμενος από δυο Ισπανούς, τους Fernando Torres και David Villa.
Η ενδεκάδα των ωραίων είναι η εξής:
1, Fabio Cannavaro, Italy
2, Fernando Torres, Spain
3, David Villa, Spain
4, Landon Donovan, USA
5, Thierry Henry, France
6, Edinson Cavani, Uruguay
7, Kaka, Brazil
8, Cristiano Ronaldo, Portugal
9, Didier Drogba, Ivory Coast
10, Keisuke Honda, Japan
11, David James, England
Και η ενδεκάδα των πιο άσχημων:
1, Wayne Rooney, England
2, Franck Ribery, France
3, Carlos Tevez, Argentina
4, Vladimir Stojkovic, Serbia
5, Benjamin Huggel, Switzerland
6, Zdenko Strba, Slovakia
7, Rafik Saifi, Algeria
8, Scott Chipperfield, Australia
9, John Terry, England
10, Ryan Nelson, New Zealand
11, Daniel Agger, Denmark
Υ.Γ. Η δική μου άποψη, αν και άνδρας, είναι πως ο ωραιότερος όλος ήταν ο Heinze της Αργεντινής.
Κόλαφος για τους θαυμαστές του ωραιοπαθή Σαμαρά. Δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα καν. Λέγεται όμως πως ο Καραγκούνης κόντεψε να πιάσει την 47η θέση. Αναμένομεν τις ψήφους των γκέι στο σάϊτ tripios.com όπου η Ελληνική ενδεκάδα παίζει ψηλά...
Σου έχω ένα πανέμορφο μπουκέτο και στη 2η τα φοβερά μάτια και άσε τους όμορφους για τις καθ΄ύλιν αρμόδιες.
Να βγάλουν ενδεκάδα οι κυρίες που σχολίαζαν τον Φορλάν...
Να στείλουμε στο σάϊτ φωτό του Μήτρογλου. Θα κλείσει πάραυτα!
Αττράκτορα μου αφού δεν έχει Κάρα Γκέκ και Φορλάνα σημαίνει ότι οι άνθρωποι τα παίρνουν για να βγάλουν την εντεκάδα.Π ροπονητής ποιος?
Με διαφορά Ντελ Μπόσκε: κλασσική μεσογειακή νταβατζίδικη ομορφιά
Εκεί τα μπέρδεψαν. Έβγαλαν πρώτο τον .... Τοπαλίδη.
Ντομενέκ: η ομορφιά του κενού
Μια φωτό αφιερωμένη στις κυρίες του παρόντος σάϊτ:
http://www.les-transferts.com/wp-content/uploads/2008/12/gabriel-heinze.jpg