#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/07/2010 00:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι συμβολισμοί του ποδοσφαίρουΌπως έγραψε κάποτε ο ιστορικός Eric Hobsbawm: «Η νοητή κοινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, γίνεται πιο αληθινή ως μια ομάδα έντεκα ανδρών που έχουν ονοματεπώνυμο».

Η δημιουργία εθνικής διάθεσης που να συνδέεται με μια  εθνική ποδοσφαιρική ομάδα είναι κάτι το σύνηθες. Όταν η Γαλλία κέρδισε το παγκόσμιο κύπελλο του 1998, η εθνική ποικιλία στη σύνθεσή της είχε χαιρετιστεί ως «μεγάλο κεφάλαιο», προσφέροντας την ελπίδα πως μια χώρα διαιρεμένη από φυλετικές και θρησκευτικές διαφοροποιήσεις, μπορεί να βρει έναν τρόπο να ενώσει όλες τις πλευρές με απώτερο σκοπό το καλό όλων. Όπως είχε πει τότε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Lionel Jospin, «Ποιο καλύτερο παράδειγμα για την ενότητα και τη ποικιλία που διακρίνει τη χώρα μας, από αυτήν την μεγαλειώδη ομάδα;».

Το ουτοπικό αυτό όραμα όμως , δεν είχε διάρκεια. Μέχρι να γίνει το επόμενο παγκόσμιο κύπελλο, ο ακροδεξιός Jean-Marie Le Pen είχε ξεπεράσει τον Jospin, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα. Όσο για φέτος, η εθνική ομάδα των Γάλλων ήταν γεμάτη από υποβόσκουσες φυλετικές και θρησκευτικές διαμάχες, οι οποίες και πυροδότησαν έναν εθνικό διάλογο σε σχέση με τον φυλετικό διαχωρισμό και τη «νοοτροπία του γκέτο».

Ως μεταφορά, ο αθλητισμός ίσως να μην είναι η πιο κατάλληλη μέθοδος. Ο εθνικισμός που παράγει μπορεί να γίνει βίαιος, ωμός και λίαν ευάλωτος στη χειραγώγηση. Αμέσως μετά τη κατάκτηση του αφρικανικού Κυπέλλου των Εθνών από την Αίγυπτο το 2006, η κυβέρνηση αύξησε τις τιμές των τροφίμων. «Ήταν η μόνη φορά που μπορούσαν να περάσουν κάτι τέτοιο και το πέτυχαν…» γράφει ο Steve Bloomfield στο βιβλίο του Africa United. Όταν ο πρόεδρος του Καμερούν Paul Biya «έκλεψε» την εκλογική νίκη το 1992, προκηρύχθηκε γενική απεργία μια μέρα πριν από τον προκριματικό αγώνα του Καμερούν εναντίον της Ζιμπάμπουε. Ο Biya ανακοίνωσε πως αν κερδίσει η χώρα του, η επόμενη μέρα θα ανακηρυχτεί εθνική γιορτή. Η απεργία ματαιώθηκε πάραυτα.

Ο συμβολικός ρόλος του ποδοσφαίρου είναι τεράστιος. Στη διάρκεια μιας πολιτικά ευαίσθητης περιόδου για την Ακτή του Ελεφαντοστού, το εθνικό αστέρι της αφρικανικής χώρας  Didier Drogba επέμενε πως ένα τουλάχιστον προκριματικό παιχνίδι θα πρέπει να παιχτεί στο βορρά όπου υπήρχε μεγάλη περιφερειακή αποξένωση, και πολλοί συμφώνησαν πως είχε απόλυτο δίκιο. Στην Αγγλία, πολλοί μη λευκοί άρχισαν να αγαπούν και να αγκαλιάζουν το ποδόσφαιρο με τρόπο που ήταν άγνωστος και σπάνιος για τη προηγούμενη γενιά τους.

Περιέργως, στο κράτος όπου ο πατριωτισμός είναι πιο έντονος από οπουδήποτε αλλού, στις ΗΠΑ, αυτές οι συζητήσεις κάθε άλλο παρά δυνατές είναι. Και αυτό όχι διότι δεν υπάρχει εθνικισμός, κάθε άλλο, αλλά επειδή το ποδόσφαιρο παραμένει περιθωριακό ως άθλημα. Πολλοί στην Ευρώπη το θεωρούν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του αμερικανικού απομονωτισμού και της εμπορευματοποίησης των πάντων. Όπως ισχυρίζονται οι Αμερικανοί διαφημιστές, τα μόνο δύο ημίχρονα και τα ελάχιστα γκολ, δεν τους αφήνουν πολλά περιθώρια να πουλήσουν κάτι. Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό, αλλά υπάρχει και σνομπισμός. Η Αμερική διαθέτει μια δυναμική αθλητική κουλτούρα με το  baseball και το (αμερικανικό)  football, καθώς και μια αρκετά μεγάλη αγορά ώστε να τη συντηρεί. Όμως αυτό που προκαλεί εντύπωση αυτές τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι η αμφίρροπη στάση της Αμερικής απέναντι στο ποδόσφαιρο γενικά, αλλά η συγκεκριμένη αντιμετώπισή του από τη Δεξιά. Ο Glenn Beck κατηγόρησε το άθλημα, ισχυριζόμενος πως οι πολιτικές του Ομπάμα είναι όπως το Μουντιάλ της πολιτικής σκέψης: «Δεν μας αρέσει το ποδόσφαιρο. Δεν μας αρέσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση… το μισώ πολύ, ίσως επειδή ο υπόλοιπος κόσμος το αγαπά, και μαλώνει για αυτό, και συνεχώς προσπαθεί να μας το επιβάλλει με το ζόρι».

Ο G. Gordon Liddy ρώτησε: «Τι απέγινε επιτέλους η αμερικανική εξαιρετικότητα;» Και στη συνέχεια προχώρησε στη λανθασμένη ανάλυση πως το ποδόσφαιρο «…ξεκίνησε με τους Ινδιάνους της Νοτίου Αμερικής, οι οποίοι αντί για μπάλα χρησιμοποιούσαν το κεφάλι κάποιου εχθρού τους…».

Για πολλοστή φορά, οι δεξιοί Αμερικανοί βρίσκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Σύμφωνα όμως με τη FIFA, περισσότερα εισιτήρια για το φετινό Μουντιάλ έχουν πουληθεί στις ΗΠΑ παρά οπουδήποτε αλλού πλην της Νοτίου Αφρικής. Οι δε τηλεοπτικές αναμεταδόσεις σημείωσαν ρεκόρ τηλεθέασης. Επιπλέον, σε αντίθεση με την αγγλική ομάδα στην οποία βασίζεται μια εύθραυστη εθνική ταυτότητα, η αμερικανική ομάδα τα πήγε πολύ καλά, τερματίζοντας στη κορυφή του ομίλου της και προχωρώντας στον επόμενο γύρο, πριν αποκλειστεί από τη Γκάνα στη παράταση του αγώνα.

Συνοψίζοντας αυτά τα αισθήματα με μεγάλη «χάρη», η εφημερίδα New York Post του Rupert Murdoch, χαρακτήρισε τη διάθεση της αμερικανικής δεξιάς απέναντι στο άθλημα με την πρωτοσέλιδη επικεφαλίδα: This Sport Is Stupid Anyway.

S.A. (The Nation)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 12/07/2010 00:29:32

  factorx- πες μου το αποτέλεσμα .. παρακαλώ

 2. petros avatar
  petros 12/07/2010 00:51:16

  ταυροι τουλιπες 1-0 στη παραταση.

  • ataktos avatar
   ataktos @ petros 12/07/2010 01:05:29

   ευχαριστώ -καληνύχτα άργησα .. λίγο

 3. χελιδόνι avatar
  χελιδόνι 12/07/2010 01:05:38

  ...and the winner is....PAUL THE OCTAPUS!

 4. ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ avatar
  ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ 12/07/2010 14:39:25

  Δύο εὐρωπαϊκὲς χῶρες μὲ βασιλιὰ στὸν τελικό, ἀλλὰ νικήτρια αὐτὴ μὲ τὴν δική μας, τὴν Σοφούλα μας. Μιὰ λευκὴ Ὁλλανδία, μετὰ ἀπὸ πολλὰ χρόνια, καὶ ἡ πιὸ ὁμοιογενὴς ἐθνικῶς καὶ φυλετικῶς ὁμάδα, ἡ Ἰσπανία -ναί, ἡ Ἰσπανία εἶναι αὐτή, πλέον, ἡ ὁποία κάποτε ἦταν τὸ ἀντίθετο!

  Περαστικά σας, «ἀντιρατσιστές»!

  Ζήτω ἡ Βασίλισσα!

  • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
   Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ 13/07/2010 15:38:40

   ΖΗ-ΤΩ !

   (τρομερά διασκεδαστικά τα comments τελικά....τι αλλο θα ακούσουμε)

   Αλήθεια...... το 2002 που η Γαλλία με τους μαύρους και τους αλγερινούς (Zidane) είχε σαρώσει τα πάντα ('98 mundial, '02 euro)

   ... ελεγες τις ίδιες μπαρούφες περί ομοιογένειας, ώ Καλλίμαχε;

   • ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ avatar
    ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ @ Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 13/07/2010 16:41:13

    Ἐάν, ἐπὶ παραδείγματι, ἐγνώριζες Βυζαντινὴ Ἱστορία, ὦ Ἀλώβητε, θὰ καταλάβαινες ὅτι μὲ μισθοφόρους μόνον πρόσκαιρα ἀποτελέσματα μπορεῖς νὰ ἔχῃς. Ἀλλὰ τὸ ἴδιο μπορεῖς εὔκολα νὰ τὸ διαπιστώσῃς ἐὰν δῇς καὶ τὰ ἀποτελέσματα τῶν ἀνεξέλεγκτων «ἑλληνοποιήσεων» στὸν ἑλληνικὸ ἀθλητισμό, ἀπὸ τὸ μπάσκετ μέχρι τὴν ἄρση βαρῶν.

   • ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ avatar
    ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ @ Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 13/07/2010 16:47:45

    Ἐπίτρεψέ μου δὲ ἐπιπλέον νὰ σοῦ ἐπισημάνω, ὅτι τὸ ἴδιο τὸ ἄρθρο, τὸ ὁποῖον προφανῶς δὲν διάβασες προσεκτικά, ἀπαντᾷ ἀκριβῶς στὸ ἐρώτημά σου:

    «Το ουτοπικό αυτό όραμα όμως, δεν είχε διάρκεια. Μέχρι να γίνει το επόμενο παγκόσμιο κύπελλο, ο ακροδεξιός Jean-Marie Le Pen είχε ξεπεράσει τον Jospin, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα. Όσο για φέτος, η εθνική ομάδα των Γάλλων ήταν γεμάτη από υποβόσκουσες φυλετικές και θρησκευτικές διαμάχες, οι οποίες και πυροδότησαν έναν εθνικό διάλογο σε σχέση με τον φυλετικό διαχωρισμό και τη «νοοτροπία του γκέτο».»

    Ο.Ε.Δ.

   • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
    Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 13/07/2010 17:05:47

    Καταρχήν μπορώ να πω ότι απολαμβάνω να σε διαβάζω!

    Κατά δεύτερον, να διαφωνήσω μαζί σου θεωρώντας ότι εσυ εισαι αυτός που έχει κάνει λάθος ανάγνωση:

    Το πρόβλημα της Γαλλίας τώρα και η επιτυχία της τότε δεν είναι οι φυλές..... Ειναι απλα ...η καλή και η κακή μπάλα...

    Συγκρίνεται ο Ρυμπερής με τον Ανρή ;;

    Ο Ζιντάν με τους λίγους που έχουν τώρα στο κέντρο;

    Οχι....Αυτή είναι η απάντηση, μη ψάχνουμε να βρούμε φυλετικές ανομοιογένειες....


    Αλλά και κάτι ακόμα που παραγνώρισες..... σκοπίμως μιας και αντιλαμβάνομαι ότι είσαι έξυπνος:

    Αλήθεια.... ο PUYOL και τα άλλα παιδιά από την Καταλονία και την Βασκονία.... εμφορούνται από Ισπανικά αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας γιαυτό και "ματωσαν" τη φανέλα;

    Δεν νομίζω.... Απλά σε έκαιγε να βρεις δικαιολογία να ζητωκραυγάσεις για την νύφη που δώσαμε στον Χουάν Κάρλος...Ας είναι. ΖΗΤΩ

 5. Damokles avatar
  Damokles 13/07/2010 16:08:43

  Μήπως να γίνεται ένα στοιχειώδες moderation των comments που εμφανίζονται στο site; Γιατί με το να γράφει ο καθένας την αρλούμπα του απλά και μόνο για να εμφανιστεί σε μια λίστα σχολίων μάλλον υποβαθμίζει τελικά την αξία του εκάστοτε blog/site και του Μέσου γενικότερα...

  • ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ avatar
   ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ @ Damokles 13/07/2010 16:42:14

   Συμφωνῶ ἀπολύτως. Τὸ σχόλιό σου, ὦ Δάμοκλες, εἶναι ἐντελῶς περιττόν.

 6. Damokles avatar
  Damokles 13/07/2010 16:54:23

  Προσκυνώ τον πολυτονικό Καλλίμαχο! Να ήξερες Καλλίμαχε τί μου θύμισες...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.