#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/07/2012 13:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι αθλητές έχουν φτάσει στα βιολογικά τους όριαΠιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά. Αυτό θα είναι το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, που ξεκινούν στις 27 του μήνα.

Αθλητές από ολόκληρο τον κόσμο θα ψάξουν για μια ακόμη φορά τα ανθρώπινα όρια, προκειμένου να κερδίσουν ένα μετάλλιο, ή να σπάσουν κάποιο ρεκόρ.

Οι ολυμπιακοί αθλητές, ξεκινούν την ζωή τους με ίδιο με εμάς σώμα, αναπνέουν τον ίδιο με εμάς αέρα, και ζουν στο ίδιο με εμάς περιβάλλον. Τα αθλητικά τους όμως κατορθώματα τους ξεχωρίζουν από όλους εμάς τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς.

Παρά όμως τις δραματικές κούρσες που θα δούμε στην διάρκεια των αγώνων, οι επιστήμονες όλο και πιο πολύ συμφωνούν ότι οι άνθρωποι έχουν πλησιάσει σχεδόν στο όριο της αθλητικής απόδοσής τους. Πλησιάζουμε δηλαδή στο τελικό όριο των δυνατοτήτων των πνευμόνων, και του μυοσκελετικού μας συστήματος.

Οι ειδικοί του γαλλικού εθνικού ινστιτούτου αθλητικής απόδοσης, εξέτασαν τα κορυφαία δέκα ολυμπιακά αποτελέσματα στον στίβο και στην κολύμβηση από το 1891 ως το 2008, και ανακάλυψαν πως τα περισσότερα ρεκόρ παραμένουν στάσιμα από το 1988. Όπως κατέληξαν, η σωματική μας εξέλιξη θα παραμείνει περιορισμένη στα περισσότερα μελλοντικά ολυμπιακά αθλήματα.

Πολλά ρεκόρ μπορεί και πάλι να καταρριφθούν. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να ξεπηδήσουν εξαιρετικοί αθλητές. Τα παπούτσια υψηλής τεχνολογίας, και τα ειδικά μαγιό μπορεί να προσφέρουν προσωρινά πλεονεκτήματα, μέχρι να τα αποκτήσουν όλοι, ή να απαγορευτούν.

Από την άλλη, νέα φάρμακα, και νέες βιολογικές τεχνολογίες όπως είναι η γονιδιακή θεραπεία, μπορεί να βοηθήσουν κάποιους ασυνείδητους αθλητές.

Αλλά όπως λέει ο εργοφυσιολόγος Peter Weyand, μπορεί σύντομα οι άνθρωποι να μην καταφέρνουν να σπάνε πλέον ρεκόρ. Να έχουμε φτάσει στα όρια της ανθρώπινης βιολογίας, δηλαδή.

Και αυτό μπορεί να μην είναι κάτι το κακό. Όλο και πιο πολύ, στο επίπεδο των παγκόσμιων ρεκόρ, οι μικροσκοπικές διαφορές αποδόσεων είναι όλο και πιο ασήμαντες. Η ανεπαρκής ξεκούραση, ο κακός ύπνος, ακόμη και μια μικρή  αλλαγή του καιρού, μπορούν να κόψουν μικροδευτερόλεπτα από ένα τελικό αποτέλεσμα.

Ίσως, τελικά να επιστρέψουμε στο «σημασία έχει να αγωνίζεσαι», αντί να επιδιώκουμε πάση θυσία την νίκη.

Και ίσως αυτό να είναι η πιο σημαντική εξέλιξη για τον άνθρωπο.

http://www.csmonitor.com/Commentary/editors-blog/2012/0722/The-end-of-faster-higher-stronger

S.A.

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 26/07/2012 15:54:13

  Κανένα πρόβλημα, η χημεία και η γενετική μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στον 'αθλητισμό'.

 2. Iωάννης34 avatar
  Iωάννης34 26/07/2012 16:36:12

  Οταν μετά την πτώση του Τείχους οι γιατροί της Ανατολικής Γερμανίας, αντί να μπουν φυλακή συνεχιζαν να προσφέρουν υπηρεσίες στην ενωμένη πλέον Γερμανική Ολυμπιακή Ομάδα,το πνεύμα των Αγώνων ήταν ξεκαθαρο!

  • Γιώργος1 avatar
   Γιώργος1 @ Iωάννης34 26/07/2012 17:37:54

   Αυθαδιάζεις!

   • Iωάννης34 avatar
    Iωάννης34 @ Γιώργος1 26/07/2012 18:28:36

    Δεν εχω αυτήν την πρόθεση,πρώην αθλητής τους τα είπε αυτα

 3. Egon avatar
  Egon 27/07/2012 03:36:19

  Εγώ λέω, αφήστε τους να γίνουν όλοι τουρσί στη ντόπα. Να τρέχουν με 500 χλμ την ώρα στους αγώνες και να σκάνε σαν βατράχια που τα πατάει νταλίκα αριστερά και δεξιά.
  Σιγά τώρα, έσταξε η ουρά του γαϊδάρου. Αφού τα θέλουν και τα παθαίνουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.