#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/07/2012 08:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα πετύχουν οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου;Η βρετανική οικονομία βυθίζεται όλο και πιο πολύ στην ύφεση. Οι τιμές ακινήτων παραμένουν συμπιεσμένες. Έχουν μειωθεί οι θέσεις απασχόλησης στο δημόσιο και οι κοινωνικές παροχές κατακρεουργήθηκαν. Το μέλλον επιφυλάσσει ακόμη περισσότερες οδύνες, για αυτό, ήρθε η ώρα το Λονδίνο να ανεβάσει μια καλή παράσταση.

Η εναρκτήρια τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων της περασμένης Παρασκευής, ήρθε σε μια ώρα που ο βρετανικός λαός, και πολλοί άλλοι στον κόσμο, νιώθουν στο πετσί τους την ανεργία, το χρέος και τον σκληρό αγώνα για την διατήρηση του βιοτικού τους επιπέδου.

Οι Ολυμπιακοί δεν θα κάνουν κανέναν να ξεχάσει αυτά τα προβλήματα. Θα μας δώσουν όμως την ευκαιρία να γιορτάσουμε τον καλύτερο παγκόσμιο αθλητισμό και το πνεύμα του φιλικού συναγωνισμού.

Ο Βρετανοί το έκαναν αυτό και στο παρελθόν. Μάλιστα, τα σημερινά προβλήματα της Ευρώπης είναι «χλωμά» σε σχέση με την εποχή που το Λονδίνο φιλοξένησε για τελευταία φορά μια Ολυμπιάδα.

Το 1948, ο θάνατος και η καταστροφή στοίχειωναν την μεταπολεμική Ευρώπη. Οι σύμμαχοι είχαν κερδίσει τον πόλεμο, αλλά η Αγγλία είχε χάσει την οικονομική της δύναμη. Οι υποδομές της ήταν διαλυμένες, και η πίστωσή της μηδενική. Ακόμη και οι καιρικές συνθήκες εκείνης της χρονιάς ήταν χειρότερες από την πολύ βροχή που προηγήθηκε των φετινών αγώνων.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1948 ήταν φθηνοί. Δεν χτίστηκαν νέα στάδια. Οι αθλητές στεγάζονταν σε πρώην στρατόπεδα και έπρεπε να φέρουν τις δικές τους πετσέτες. Πολλοί έφεραν μαζί τους και τα απαραίτητα τρόφιμα. Μια Βρετανίδα αθλήτρια, που ήθελε να προετοιμαστεί κατάλληλα, αναγκάστηκε να τρέφεται με την μόνη ζωική πρωτεΐνη που μπορούσε να βρει: κρέας φάλαινας.

Η εναρκτήρια τελετή ολοκληρώθηκε με την απελευθέρωση περιστεριών. Αν και  πολύ λιγότερα από όσα είχαν προγραμματιστεί, αφού χιλιάδες απ’ αυτά είχαν πεθάνει στα κλουβιά τους.

Παρόλα αυτά, οι αγώνες του ‘48 ήταν επιτυχείς.  Και μάλιστα βοήθησαν να επουλωθούν οι πολλές ανοιχτές πληγές.

Οι σημερινοί αγώνες δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς του Πεκίνου (2008), όπου το χρήμα έρεε άφθονο. Για να αποφύγουν τη βροχή και την ομίχλη, στην διάρκεια της έναρξης, οι Κινέζοι χρησιμοποίησαν ακόμη και πυραύλους για να σπείρουν τα σύννεφα.

Με δεδομένη όμως την τρέχουσα κατάσταση, οι Ολυμπιακοί του 2012, μπορεί να αποτελούν ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα.

Η προετοιμασία τους δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Οι σχεδιαστές ξόδεψαν τρεις φορές περισσότερα απ΄ότι είχε αρχικά υπολογιστεί το 2005. Η χώρα πάλεψε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ασφάλειας. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση έφερε το χάος.

Στην συνέχεια είχαμε και διπλωματικές αναταράξεις, όταν κατέφθασε στο Λονδίνο ο υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία Ρεπουμπλικάνος Mitt Romney, ο οποίος εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η πόλη είναι έτοιμη για τους Αγώνες.

Οι προετοιμασίες ολοκληρώθηκαν στην ώρα τους. Η πόλη εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να ζωντανέψει τις υποβαθμισμένες γειτονιές στην ανατολική της πλευρά. Τα ΜΜΜ και οι κατασκευές μεταμορφώθηκαν, με μακροχρόνια οφέλη.

Η Βρετανία είχε πολλά πλεονεκτήματα: Έχει μεγάλη και  πρόσφατη εμπειρία στην προβολή της, αφού διοργάνωσε το διαμαντένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας και τους βασιλικούς γάμους το 2011.

Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν προβλήματα. Πάντα υπάρχουν.

Ήδη ,τουλάχιστον εννιά αθλητές έχουν αποκλειστεί για χρήση απαγορευμένων ουσιών, ενώ μια Ελληνίδα αθλήτρια αποκλείστηκε εξαιτίας μιας απερίσκεπτης ανάρτησής της στο Τουίτερ.

Προσβλέπουμε όμως σε αυτές τις 16 μέρες που θα ακολουθήσουν, για να απολαύσουμε τους καλύτερους αθλητές της γης, που θα τιμήσουν τις πατρίδες τους.

Για αυτό, ευχόμαστε καλή τύχη στο Λονδίνο. Ο  κόσμος βρίσκεται στα πόδια του.

vancouversun

S.A.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. avanti avatar
  avanti 31/07/2012 10:18:31

  Τι εννοεί ο ποιητής αν θα πετύχουν? ναι θα πετύχουν, η ντόπα θα πάει σύννεφο και θα πιαστούν και μερικοί για ξεκάρφωμα...... όσο δε για το θέαμα της έναρξης, (φαντάζομαι την τελετή λήξης και ρίγη με διαπερνούν ) ε , πιά μόνο Αγγλοι θα μπορούσαν να σκεφτούν κάτι τέτοιο, τόσο έντονα σχετικό με τους αγώνες και το ολυμπιακό πνεύμα, γιατί είπαμε μαίρη πόπινς, βασίλισσα & τζέιμς μπόντ είναι ένα και το αυτό, συνώνυμο του ολυμπισμού.
  Τίποτα περισσότερο από άσχετοι, ανιστόρητοι, ρηχοί και κραυγαλέα κακόγουστοι. Δεν πειράζει 15 μέρες είναι θα περάσουν.

  • Flat avatar
   Flat @ avanti 31/07/2012 11:33:10

   εσυ προτιμάς τον χατζηγιάννη; χικ

 2. Θ th avatar
  Θ th 31/07/2012 14:33:43

  Οι Πισάτες, του Πέλωπος, ήταν μάλλον Πισίδες, και κατέφυγαν στην Ερτουρία, όπου ίδρυσαν την Πίζα.

  Να επανιδρυθεί, και το “παγκράτιο”, με κανονισμούς επιλεγμένους άλλους απ’ το “ taek -wo- ndo”, και άλλους απ’ το “ king boxing”.

  κατά την γνώμη μου, οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να διεξάγονται, κάθε δώδεκα χρόνια στην: Σπάρτη της Πισιδίας, ή “Isparta” της Τουρκίας. Την, δε, επόμενη τετραετία στην Ολυμπία, στην Ηλία. Την, δε, επόμενη τετραετία στην “Pisa” της Τοσκάνης, Τυρρηνίας / Ερτουρίας.

  Οι Πισάτες, του Πέλωπος, ήταν μάλλον Πισίδες, αν και φέρονται για Φρύγες, εκδιωχθέντες δε της Ηλίας -τη συνεργεία των Σπαριατών- κατέφυγαν στην Ερτουρία, όπου ίδρυσαν την Πίζα.

  Κυκλικά, δε, να επαναλαμβάνετε κάθε δωδεκαετία, και ανά τετραετία, η μεταφορά της έδρας των Αγώνων, αλλά να μην διεξάγονται αλλού.

  Να επανιδρυθεί, δε, το “παγκράτιο”, με κανονισμούς επιλεγμένους άλλους απ’ το “ taek wo ndo”, και άλλους απ’ το “ king boxing”.

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 31/07/2012 15:48:21

  Η Ελισάβετ δεν διασκεδάζει - αμήχανα ξύνει τα νύχια της, προφανώς λόγω των άδειων καθισμάτων και των μηδενικών (για τις δικές της προδιαγραφές), εισπράξεων. Αυτοί ίσως, οι πιό άχρωμοι-ξενέρωτοι “ολυμπιακοί” στην ιστορία. Δύσκολοι oι καιροί για τους βασιλικούς κηφήνες-bilderbergs. Είθε οι καιροί, να τους γίνουν αφόρητοι http://bit.ly/NS9l6v

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.