Η επιστημονική εξήγηση για την εμμονή μας με τους ποδοσφαιριστές
05/07/2014 14:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η επιστημονική εξήγηση για την εμμονή μας με τους ποδοσφαιριστές

Δεν είναι απλά ένα όμορφο παιχνίδι. Υπάρχουν και βιολογικές αιτίες που εξηγούν γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι –και δη γυναίκες- προτιμούν τους «καυτούς» ποδοσφαιριστές από άλλους αθλητές.

1.Το εξελικτικό ιδανικό

Βάσει της θεωρίας της εξέλιξης, οι γυναίκες έλκονται από τη δύναμη και τα χαρακτηριστικά που συνδέονται με την υψηλή παραγωγή τεστοστερόνης, όπως ένα πιο ανδρικό πρόσωπο. Όμως, οι επιστήμονες αρχίζουν να ανακαλύπτουν ότι οι γυναίκες είναι βιολογικά προγραμματισμένες να προσελκύονται και από την αντοχή, όπως επισημαίνει ο Erik Postma, ερευνητής στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Βιολογίας και Περιβαλλοντικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. «Πριν εφευρεθούν τα δόρατα, κυνηγούσαμε τα ζώα μέχρι να εξαντληθούν» σημειώνει. Ο Postma πραγματοποίησε μια μελέτη στην οποία ζήτησε από τους εθελοντές να βαθμολογήσουν την ελκυστικότητα κάποιων ποδηλατών και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι βαθμολόγησαν τους ποδηλάτες με την υψηλότερη αντοχή ως πιο ελκυστικούς. Αυτό είναι καλή είδηση για τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι πρέπει να αναπτύσσουν τόσο τη δύναμη όσο και την αντοχή τους. Οι ποδοσφαιριστές τρέχουν κατά μέσο όρο επτά μίλια ανά αγώνα, σε σύγκριση με το 2,5 των καλαθοσφαιριστών.

Η εξελικτική βιολογία μας υπαγορεύει αυτό που ο πολιτισμός μας θεωρεί ως την ιδανική ανδρική μορφή. «Το σώμα του ποδοσφαιριστή είναι ίσως λίγο πιο κοντά στην νοητική εικόνα του μέσου ανθρώπου για το ιδανικό της ομορφιάς» λέει ο Δρ David Geier, αθλίατρος και ορθοπεδικός χειρουργός. «Αν κοιτάξει κάποιος τα αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά του ιδανικού προσώπου, μοιάζουν περισσότερο με των ποδοσφαιριστών. Έχουν τις σωστές αναλογίες: το άνω μέρος του σώματός τους δεν είναι τεράστιο με μικρό το κάτω μέρος, ή το αντίστροφο».

2. Σωστές αναλογίες σώματος

«Οι δεξιότητες που απαιτούνται για το ποδόσφαιρο αφορούν την ταχύτητα και την αντοχή. Δεν είναι η δύναμη του σώματος, ούτε η ικανότητα να αντιμετωπίζεις άλλους παίκτες όπως στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο» λέει ο Geier. Οι ποδοσφαιριστές είναι μυώδεις χωρίς να είναι ογκώδεις. Σημασία έχει επίσης και το ύψος, επισημαίνει ο Geier. Είναι πιο εύκολο να φαντάζεται μια γυναίκα τον σύντροφό της σε …κανονικές διαστάσεις, παρά σε τεράστιες.

3. Εκδήλωση συναισθημάτων στο γήπεδο

Οι παίκτες του ποδοσφαίρου είναι εμφανώς πιο συναισθηματικοί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού από άλλους αθλητές, τόσο που ένα πρόσφατο άρθρο στο New Yorker εξέτασε το γιατί οι Αμερικανοί είναι εξοργισμένοι με το θέατρο του ποδοσφαίρου. Οι παίκτες πέφτουν στο έδαφος και κυλιούνται, σαν να τους έχουν πυροβολήσει. Όταν συγχαίρουν ο ένας τον άλλον, δεν δίνουν απλά τα χέρια, αλλά πηδούν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου, ουρλιάζουν και κλαίνε. Μετά από ένα γκολ, οι παίκτες σχίζουν τις φανέλες τους και τρέχουν σε κύκλους. Άλλες φορές καταρρέουν και κλαίνε σα μωρά.

Όπως αποδεικνύεται, αυτές οι υπερβολές προκαλούν το αντίθετο φύλο. Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι οι άνδρες θεωρούνται πιο ελκυστικοί όταν εκδηλώνονται συναισθηματικά. «Αυτό θα μπορούσε εν μέρει να εξηγήσει τι συμβαίνει με τους άνδρες ποδοσφαιριστές», λέει η Jessica Tracy, καθηγήτρια ψυχολογίας στο British Columbia και επικεφαλής της μελέτης.

4. Βάζουν και βγάζουν τις φανέλες τους

Ας το παραδεχτούμε: οι ποδοσφαιριστές θέλουν να δείχνουν τους κοιλιακούς τους. Ακόμα και όταν δεν σκίζουν τις φανέλες τους για να γιορτάσουν ένα γκολ, οι ποδοσφαιρικές στολές είναι πιο αποκαλυπτικές από άλλες. Στο χόκεϊ και το αμερικάνικο ποδόσφαιρο οι στολές καλύπτουν το σώμα του αθλητή και το κεφάλι. Στο μπάσκετ είναι φαρδιές και στο μπέιζμπολ δεν κολακεύουν και πολύ. Οι ποδοσφαιρικές φανέλες τονίζουν τους κοιλιακούς, τα χέρια, τα πόδια και τα οπίσθια περισσότερο απ’ ότι σε άλλα αθλήματα.

Ο άλλος λόγος που υπάρχει μια τέτοια παγκόσμια εμμονή με τους ποδοσφαιριστές είναι ότι υπάρχει μια… ποικιλία δειγμάτων. Το Παγκόσμιο Κύπελλο συγκεντρώνει εκατοντάδες παίκτες από όλο τον κόσμο. Όλο και κάποιος θα αρέσει σε κάποιον.

http://time.com/2950943/a-scientific-explanation-for-our-obsession-with-sexy-soccer-players/

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης 08/07/2014 10:44:01

    άντε πάλι με αυτούς τους νεοδαρβινιστές που ΟΛΑ τα εξηγούν και όλα τα ερμηνεύουν με βάση μια ταυτολογική πρόταση...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.